Ansip: inimeste jalgpalli MMist ilmajätmine on vastuvõetamatu

Kadi Parts
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti valitsuse peaminister Andrus Ansip kommenteeris tänasel valitsuse istungi järgsel pressikonverentsil teiste probleemide seas ka ERRi otsust järgmise suve jalgpalli MMi mitte näidata. Ansipi hinnangul on selline käitumine maksumaksja petmine ning ERR peaks lahenduste leidmisel vaeva nägema.

Ansip kinnitas, et valitsus hetkel ERRile lisaraha leidmisega tegelenud ei ole. «Valitsus ei ole arutanud lisaraha andmist ERRile. Riigi eelarve menetlemine on praegu arutlusel riigikogus ja selle teema käsitlemine on hetkel võimalik ainult riigikogus,» selgitas peaminister.

Ansip kommenteeris tekkinud olukorda ning nimetas seda vastuvõetamatuks. «Ma olen aeg-ajalt imestanud, kuidas on nii, et raha jagub peaaegu kõigeks, aga kui on jutt laulupeost või olümpiamängudest või jalgpalli maailmameistrivõistlustest, siis just selleks tuleb rahast puudu. Kui teada, et poolfinaal- või finaalmänge vaatab paarsada tuhat vaatajat ja ka juba alagrupimänge vaatab sada tuhat vaatajat suvisel soojal ajal, siis minu meelest päris mõistlik ei ole, et tahetakse nii suure vaadatavusega ülekannetest loobuda. Minu kohta te teate - ma olen spordisõber. Kui rahvusringhääling jalgpalli maailmameistrivõistluseid ei näitaks, siis ma oleksin muidugi väga pettunud,» tunnistas Ansip.

Peaminister lisas, et kui kunagi sai jalgpalli suurturniire vaadata ka nii, et telepildis oli Soome telekanali ülekanne ning raadiost kostis juurde rahvusringhäälingu heli, siis tänapäeval seda võimalust ei ole. «Ma arvan, et praegu ei saa kasutada ka kunagi kasutusel olnud Soome televisiooni mudelit, sest ülekannetele on peale seatud geopiirangud. Praegu võibki juhtuda nii, et kui rahvusringhääling ülekannet ei tee, siis jääbki nägemata. See ei ole minu jaoks kindlasti vastuvõetav,» ütles Ansip.

Peaminister tõi välja ka variandid, kust ERR lisaraha võiks saada: võimaluseks oleks nii reklaamimüümine kui ka riigikogupoolne rahaeraldamine.

«Üks võimalus on lubada alaliidul müüa reklaami ja saada sealt täiendavat raha. Kindlasti kommertskanaleid ei rõõmusta, kui reklaamiturule tuleb üks uus konkurent rahvusringhäälingu näol juurde. Aga seda on tehtud varem ja tasuks kaaluda. Ka on võimalus riigikogul leida riigieelarvest täiendavaid vahendeid rahvusringhäälingu toetamiseks. Tean, et riigikogus otsutakse neid lahendusi, aga ma tahaks väga näha, et rahvusringhääling otsiks neid lahendusi. Lõpuks on see ikkagi prioriteetide seadmise küsimus: mida eelistatakse ja mida mitte. 200 000 televaatajat, kes jalgpalli vaatavad, tunnevad, et nad on ausad maksumaksjad ja nad tahaksid seda, mida nad on väga-väga oodanud,» selgitas Ansip.

Käesoleva nädala alguses teatas ERR, et neil ei ole väheste rahaliste vahendite tõttu plaanis näidata järgmisel suvel toimuvat jalgpalli MMi. Hetkel on veel teadma, kas või kes ülekandeid näitama hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles