Tuleviku osas selgust pole, aga korvpalliklubidel tuleb tegutseda

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure tõenäosusega jääb tuleval hooajal Eesti meistriliiga klubides leegionäre vähemaks ja rohkem näeme pildil olevate eestlaste (vasakult) Rain Veidemani, Gert Dorbeku ja Joosep Toome ning nende sõprade heitlusi.
Suure tõenäosusega jääb tuleval hooajal Eesti meistriliiga klubides leegionäre vähemaks ja rohkem näeme pildil olevate eestlaste (vasakult) Rain Veidemani, Gert Dorbeku ja Joosep Toome ning nende sõprade heitlusi. Foto: Mihkel Maripuu

«Tulevikuplaanide tegemisel peaks olema äraootaval seisukohal, aga kurb on see, et tegelikult pole meil midagi oodata… lahendust ei paista kusagilt tulemas,» rääkis Tartu Ülikooli spordiklubi korvpallidivisjoni juht Andres Ottender.

Tema ja teiste Eesti korvpalliklubide eesotsas olevate inimeste mure on ühine: pärast maksuameti ristikäiku Eesti spordis laialt kasutatud stipendiumite maksustamise vastu pole endiselt selgust, kuidas saavad klubid tuleval hooajal tasustada oma mängijaid ja treenereid.

Segane seis

Esmaspäeval toimus korvpalliliidus sellel teemal meistriliiga klubide koosolek, kuid suurt kasu polnud sellestki. «Lootsin, et sellel koosolekul kujuneb välja ühine arusaam, kuid tegelikult mingit selgust ei saanud. Olukord on klubide jaoks täpselt sama segane nagu kõik viimased kuud,» sõnas Rapla korvpalliklubi tegevjuht Jaak Karp.

Korvpalliinimestel on teada vaid see, et kultuuriministeerium palus alaliidul koguda selgitusi, mida stipendiumite maksustamine neile tegelikult kaasa toob, kuid vastuste analüüsimine võtab ilmselt kaua aega ning suve jooksul pole lahendust loota.

«Tegelikult oleks pidanud selliseid asju uurima enne, kui mõnedele klubidele kaela karati. On selge, et riik ei saa aru, mida nende tegevus spordi jaoks tähendab,» leidis Karp. «Ettevõtjatelt kooritakse nagunii seitse nahka. Nad maksavad kõiksugu makse, ja kui nad leiavad võimaluse toetada sporti, läheb ka sellest summast nüüd suur osa riigile.»

Rapla korvpalli hing kinnitas siiski, et vaatamata kõigele ei kavatseta istuda, käed rüpes, ning kindel on see, et mingil kujul tegevus jätkub. Tegelikult ongi meistriliiga klubid jõudnud arusaamale, et vaatamata ebakindlusele tuleb hakata tegelema uue hooajaga. «Selguse saabumisse pole lihtsalt usku,» selgitas Ottender.

Rock ei pea alustama päris tühjalt kohalt, viie mängijaga – Janar Taltsi, Augustas Peciukeviciuse, Marek Doronini, Kent-Kaarel Vene ja Kristen Meisteriga – on neil kehtivad lepingud ning see on seltskond, kelle ümber saab meeskonda edasi ehitada. Ottenderi sõnul võivad aga ebakindlas olukorras jääda mõne lahkunud välismaalase kohad uue leegionäriga täitmata. Rock on huvitatud ka peatreener Gert Kullamäe jätkamisest ning esimene avatud kaartidaga kõnelus on temaga juba ka peetud.

Värske Eesti meister Kalev/Cramo tegutseb märksa ettevaatlikumalt, teisisõnu on kõige rohkem äraootaval seisukohal. Maksuamet tegeleb personaalselt just nendega ning klubi pea kohal ripub kirvena nõue, et seni makstud stipendiumitelt tuleb tagantjärele tasuda ka makse. See tähendaks aga sisuliselt Eesti esiklubi hukku.

Kalev kutsuti aru andma

Tulevaks nädalaks on Kalevi esindajad kutsutud maksuametisse vestlusele, et teatud küsimusi täpsustada. «Mida sa sellises olukorras ikka nii väga tegutsed,» nentis Sibul, ent tunnistas samas, et mõne mängijaga on ta siiski igaks juhuks veidike juttu teinud.  

Rakvere Tarva peatreener ja juht Andres Sõber on korduvalt kinnitanud, et tema klubi stipendiumite teema ei puuduta, kuna nad seda süsteemi ei kasuta. Samas ei julge temagi teha uueks hooajaks väga suurejoonelisi plaane, kuna lõppenud hooaeg oli rahaliselt väga koormav.

«Kindel on see, et eurosarja me enam lähiaastatel ei mängi. Sai see asi järele proovitud, aga rahaliselt on see ikka paganama valus,» tõdes Sõber, kes esialgu tegeleb veel lõppenud hooaja asjade klaarimisega ega ole uue hooaja peale väga tõsiselt mõtelnud. «Tahaks teha midagi Serbia süsteemi sarnast, kus meeskonnas on noored mehed, kes soovivad ennast tõestada ja kuhugi jõuda, ning neid toetavad mõned vanemad ja kogenumad mängijad.»

Rapla klubi juhtiv Karp kavatseb lähiajal oma mõttekaaslastega kokku istuda ja vaadata, kuidas saaks meeskonda uueks hooajaks komplekteerida – silmapiiril olevat isegi uusi toetajaid.

«Isegi see, kui peame maksma kahe treeneri ja füsioterapeudi töötasudelt kõik maksud, on klubi jaoks väga suur löök,» tõdes Karp. «Mängijatele on keeruline väärilist tasu maksta – need, kelle tase vähegi kannatab, lähevad Eestist minema ja siinse liiga tase kukub. Kui aga pole enam õiget taset, kaob tribüünidelt publik, ja see viib omakorda sponsorite huvi vähenemiseni.» Karp kinnitas, et peatreeneri kohal soovitakse jätkuvalt näha hooaja lõpus sellele postile asunud Aivar Kuusmaad. «Huvi on mõlemapoolne,» väitis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles