Gheorghe Crețu jätkab Eesti meeste võrkpallikoondise peatreenerina

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrkpallimeeskonna peatreener Gheorghe Cretu.
Võrkpallimeeskonna peatreener Gheorghe Cretu. Foto: Joosep Martinson

Eelmisel aastal Eesti Euroopa meistrivõistlustel 11. kohale ja Euroopa liigas finaalturniirile tüürinud Gheorghe «Gianni» Crețu jätkab rahvusmeeskonna peatreenerina ka tulevas valiktsüklis. Eesti Võrkpalli Liit pikendas peatreeneriga koostööd 2017. aasta lõpuni.

«Olen õnnelik, et Eesti Võrkpalli Liit soovis minuga koostööd jätkata, mulle meeldib olla Eestis ja teie rahvusmeeskonnaga töötada. Senise kahe aasta vältel on mul olnud jäägitu toetus kõigilt meeskonnaliikmetelt ja föderatsioonilt,» lausus Crețu. «Eesti rahvusmeeskonna näol on tegemist toreda grupiga, kes on meie senise koostöö jooksul selgelt edasi arenenud. Soovin projekti jätkata hoolimata seigast, et ajagraafik on minu jaoks veidi hullumeelne. Tunnen, et oleme alles poolel teel, tahaksime rohkem korda saata ja kõrgemate eesmärkideni püüelda.»

Eesti Võrkpalli Liidu peasekretär Tarvi Pürn tõi esile Crețu senist suurepärast tööd rahvusmeeskonnaga, mis on saanud väga hea hinnangu ka alaliidu juhatuselt. «Rahvusmeeskond on teinud selge sammu maailma ja Euroopa tipule lähemale,» rääkis Pürn. «Lisaks on Gianni nii klubides kui ka meie koondise näol tõestanud, et suudab piiratud mängijateressursiga olukordadest maksimumi võtta. Tema töömetoodika ja lähenemine on Eesti jaoks väga sobilik ning sellega kaasneb ülim professionaalsus,» lisas ta.

Algaval koondiseaastal on rahvusmeeskonnal kaks suurt eesmärki. Üks puudutab juunis ja juuli alguses vältavat Euroopa liigat ja teine sügsiel toimuvaid 2017. aasta Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri valikmänge. «Euroopa liigas tahame esmalt jõuda final four’i ja seejärel ka liiga võita, mis tagaks meile järgmiseks aastaks pääsu Maailmaliigasse. Aasta pärast Poolas toimuv EM-finaalturniir saab olema tohutu show ja kõik me tahame sellest osa saada,» ütles Crețu.

Euroopa liigas kuulub Eesti samasse alagruppi Austria, Luksemburgi ja Valgevenega. Kaheringilise valikturniiri esimene vaatus toimub juuni esimesel nädalavahetusel Austrias, kaks edasipääsejat selguvad Eestis toimuvate mängudega, mis leiavad aset ajavahemikul 17.-20. juuni. Kinnitamata andmetel toimub Euroopa liiga finaalturniir 1.-2. juulini Bulgaarias.

Tuleva aasta Euroopa meistrivõistluste valiktsükkel algab Eesti jaoks septembris. Turniiri teises ringis on meie vastasteks Makedoonia, Rumeenia ja Tšehhi. Neli meeskonda mängivad üksteisega kahel korral, esimene turniir toimub Rumeenias ja teine Tšehhis. Otsepääsme finaalturniirile tagab kvarteti parim, teise koha omanikku ootab ees valikturniiri kolmas ring.

Nii Rumeenia kui Austria passi omav Crețu on Eesti meeste võrkpallikoondise peatreener olnud 2014. aasta aprillist. Klubitasandil juhendab ta Poola kõrgliigas mängivat Lubini Cuprumi meeskonda, kus tema käe all mängivad teiste seas koondise nurgaründajad Keith Pupart ja Robert Täht.

Rahvuskoondise ja liigakalendrite võimalik kattumine oli ka põhjus, miks koostöö pikendamises kokkuleppimine loodetust kauem aega võttis. «Rahvusvahelised kalendrid ei ole siiani lõplikult paigas. On olemas võimalus, et Euroopa meistrivõistluste kvalifikatsiooniturniiri kolmas valikring mängitakse oktoobris, mis tähendab, et klubide uueks hooajaks ettevalmistumine võib langeda kokku rahvusmeeskondade mängugraafikuga,» tutvustas Pürn olukorda.

Crețu kõrval jätkab koondise juures tööd ka itaallasest füüsilise ettevalmistuse treener Mirko Fasini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles