Võrkpalli noortekoondised alustavad pürgimist EM-finaalturniirile

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Vahtra.
Peeter Vahtra. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti noormeeste U20 vanuseklassi ja neidude U19 vanuseklassi koondised on sel nädalalõpul võistlustules Bulgaarias ja Serbias, kus meie noored võrkpallurid hakkavad võitlema EM-finaalturniiri pääsme nimel. 

Mõlemad koondised alustavad valikmänge kvalifikatsiooniturniiri teisest ringist. Noormeeste vastasteks on Vrnjačka Banjas Kreeka, Serbia ja Valgevene, neiud mängivad Sofias Bulgaaria, Norra ja Soomega. Nelikute võitjad pääsevad otse finaalturniirile, seitsme alagrupi teise koha omanikud ja parim kolmas võistkond jätkavad EMi pileti jahti kolmandas ringis.

Noormehed andsid vormikõverale viimase lihvi Soomes Kuortanes toimunud viiepäevses laagris. Põhjanaabritega peeti kolm kontrollmängu, millest teises mängis Eesti meeskond algusest lõpuni põhikoosseisuga ja võitis 3:0. «Soome koondis oli meile kontrollmängudeks täpselt sobiv vastane. Positiivse poole pealt võib esile tuua ka seda, et saime selles koondises esmakordselt korralikul tasemel tööle temporünnaku,» lausus peatreener Oliver Lüütsepp.

Valikturniiri vastastest on põhjalikum eeltöö tehtud Kreeka ja Serbia kohta, Valgevene, kellega on mängitud Ida-Euroopa Võrkpalliassotsiatsiooni (EEVZA) meistrivõistlustel, hetkeseisust saab meie meeskond ülevaate turniiri käigus. «Kreeka on ühe mehe meeskond, kus on selge võistkonna liider, kelle kaudu käib palju rünnakuid. Serbia on Serbia, Euroopa tippkoondiste hulka kuuluv võrkpalliriik, kus kõik aastakäigud on heal tasemel,» iseloomustas Lüütsepp kaht esimest vastast.

«Võtame ühe mängu korraga ja ei keskendu liigselt üldtulemusele. Laiemas plaanis on eesmärk näidata, et eestlased oskavad võrkpalli mängida ning usun, et kui suudame taktikalised nüansid ellu viia ja mängu positiivsena hoida, siis Kreeka ja Valgvene vastu on meil kindlasti head võiduvõmalused,» rääkis peatreener Eesti koondise sihtidest.

Klubihooaja kõrvalt tegi meie U19 vanuseklassi neidude koondis märtsi algul ühe kolmepäevase laagri Tallinnas, möödunud nädalavahetusel mängiti Lätis kolmel korral lõunanaabrite eakaaslastega. Treeningmängudes oli suur rõhk erinevate koosseisude proovimisel, lisaks ei mänginud Lätis koondise üks liidreid Kertu Laak.

Neidude juhendaja Peeter Vahtra sõnul peab koondis Bulgaarias edu saavutamiseks mängima riski piiril. «Palju oleneb sellest, kuidas õnnestub meie serv, kui stabiilset mängu me näidata suudame ja kui hästi tegutsevad rünnakul meie nurgaründajad,» sõnas ta.

Vastastest on tugevaim loomulikult Bulgaaria, ent ka Norra ja Soome on kõrgest klassist võistkonnad. «Bulgaaria on ülitugev võrkpallimaa, kes ei võta turniire korraldada, kui nende koondis tugev ei ole. Soomlannadel on koos jällegi väga tugev aastakäik. Koondise liidrid mängivad kõik väga tugevas Soome liigas, lisaks on võistkond osalenud kõrgetasemelistel turniiridel. Soome kontekstis on see koondis saanud erakordselt tugeva ettevalmistuse,» iseloomustas Vahtra Eesti neidude kaht esimest vastast.

Turniiri kolmandal päeval on Eesti vastaseks Norra, mis ei tõota samuti kerget jalutuskäiku. «Norralannade reiting on küll suhteliselt madal, kuid olen neid Riia turniiril mängimas näinud ja tegemist on väga võitlusliku ja vintske vastasega. Neil on äärmiselt südi kaitsemäng ja endast antakse väljakul kõik,» rääkis Peeter Vahtra.

Ajakava

Noormeeste U20 vanuseklassi turniir

G-alagrupp

Vrnjačka Banja, Serbia

31. märts 21:00           Eesti – Kreeka

1. aprill 21:00              Serbia – Valgevene

2. aprill 18:30              Kreeka – Valgevene

2. aprill 21:00              Eesti – Serbia

3. aprill 16:00              Valgevene – Eesti

3. aprill 18:30              Kreeka - Serbia

Neidude U19 vanuseklassi turniir

E-alagrupp

Sofia, Bulgaaria

1. aprill 16:30              Eesti – Soome

1. aprill 19:00              Bulgaaria – Norra

2. aprill 16:00              Soome – Norra

2. aprill 18:30              Eesti – Bulgaaria

3. aprill 16:00              Norra – Eesti

3. aprill 18:30              Soome - Bulgaaria

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles