Venemaa toob jalgpallimaailma uut tüüpi ja senisest karmimad löömamehed (7)

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karmid Venemaa jalgpallifännid on hirmu nahka ajanud tervele Euroopale.
Karmid Venemaa jalgpallifännid on hirmu nahka ajanud tervele Euroopale. Foto: TASS/Scanpix

Aastakümneid kardeti Inglismaa jalgpallihuligaane, kuid tänapäeval ei ole nad enam ammu kõige kardetumad fännid. Praegusel ajal tulevad kõige karmimad löömamehed Ida-Euroopast ja tänavusel EMil on kõige rohkem segadust külvanud venelased.

Venelastest jalgpallihuligaanidest ei ole Lääne-Euroopa riigid varasemalt suurt midagi kuulnud, kuna NSVLi ajal ei pääsenud nad üle piiri suurturniiridele ning 1990ndatel ei olnud neil piisavalt rahalisi vahendeid, et suurekoosseisuliselt finaalturniiridele sõita. Praeguseks on see olukord aga muutunud ja venelaste sihiks ongi kehtestada end kõige kõvemate löömameestena.

«1970ndatel ja 1980ndatel vaatasid kõik inglastele ülevalt alla, kuna nemad olid kõige kõvemad huligaanid. Nüüd on teist tüüpi huligaanid. Nüüd on teised ajad,» rääkis Venemaa koondise poolehoidja Aleksei BBC-le.

Venemaa ja Inglismaa fännid Marseille'is. Foto:
Venemaa ja Inglismaa fännid Marseille'is. Foto: Foto: SCANPIX

Inglismaa fännid tegelesid laupäevase Inglismaa – Venemaa matši eel peamiselt õlle joomisega ning kui läks kakluseks, siis loobiti pudeleid ja toole. Venelaste leeris oli aga organiseeritud tegevust tunduvalt rohkem ning põhilised löömamehed enamasti alkoholi ei tarvitagi. Nemad tulevad kohale lihtsalt kaklemiseks ja tegutsevad võideldes justkui eriüksuslased.

«Paljud neist on poksijad või tegelevad mõne muu võitluskunstiga. Lisaks jälgivad Venemaa huligaanid enamasti väga tervislikke eluviise ja pigem väldivad alkoholi,» selgitas Venemaa ajakirjanik Andrei Malosolov.

«Inglastele meeldib rohkem juua ja kui nad joovad, siis nad ei ole võitlejatena enam nii head. Venelased on kaklusteks rohkem valmis. Nad on paremini valmistunud, kuna nad on teist tüüpi huligaanid,» lisas ta veel.

«Sattusin venelastega korraks EMil kokku ja see oli hirmutav vaatepilt,» kirjeldas samuti Marseille’is olnud Inglismaa jalgpallur Joey Barton kohtumist venelastega The Mirrorile. «Nad olid väga hästi organiseeritud. Nad tegutsesid nagu sõjaväeline üksus. Nad jooksid mööda tänavaid ja üritasid inglastel teed ära lõigata. Jooksime neile otse sülle, kuid õnneks ei olnud nad meist huvitatud.»

Kui praegu on kõige rohkem avalikkuse tähelepanu all venelased, siis sarnaselt nendele on väga hästi organiseeritud ka poolakad, kes sarnaselt Venemaa huligaanidele tegutsevad tihtilugu sõjaväelise täpsusega. «Kõige karmimad huligaanid tulevad tänapäeval Venemaalt ja Poolast,» täpsustas Malosolov. «Inglased jäävad neist kaugele maha.»

«Me kakleme metsades, teeme trenni ja seejärel läheme mängudele. Inglastel ei ole meie vastu mingit võimalust. Ka meile meeldivad naised ja veidike alkoholi, kuid võitlemine on meie jaoks kõige tähtsam,» rääkis enne EMi venelasest jalgpallifänn Juri kohalikule meediale.

Tänapäeval satuvadki Inglismaa koondise poolehoidjad tihti sekeldustesse, kuna nad on suurturniiridel kohal suurearvuliselt ning kõik uued huligaanid meenutavad hea sõnaga kurikuulsaid inglasi eelmisest sajandist. Seega soovitakse inglastega kohtudes alati tõestada, et neist ollakse nüüd kõvemad.

Marseille' staadionil on kired lõkkel - Venemaa toetaja lööb jalaga kõhtu Inglismaa fännile. Foto:
Marseille' staadionil on kired lõkkel - Venemaa toetaja lööb jalaga kõhtu Inglismaa fännile. Foto: Foto: SCANPIX

Nii tegutsevadki tänapäevased Ida-Euroopa jalgpallihuligaanid enamasti sõjaväelise täpsusega. Lisaks võitluskunstide harrastamisele on paljud igapäevase tööga seotud ka jõustruktuuridega. Nii jäävadki ka käimasoleval EMil kohalikule politseile näppu pudeleid loopivad inglased, kuid vaid kaklemiseks kohale sõitnud rusikakangelased lahkuvad võitlustandrilt sujuvate liigutustega.

Nädalavahetusel Marseille’is aset leidnud kakluste järel kardetakse uute võitluste tekkimist Põhja-Prantsusmaal Lille’is, kus on taas kokku saamas inglased ja venelased ning lisaks on seal kohal ka Walesi ja Slovakkia fännid.

Lille’is kohtuvad homme Venemaa ja Slovakkia. Ülehomme mängivad vaid 30 km eemal asuvas Lensis Inglismaa ja Wales.

Kuna Lens on vaid 36 000 elanikuga väike linn, siis ei ole seal piisavalt majutusasutusi, et mahutada ära inglaste ja uelslaste hordid. Seega soovitati enne EMi Inglismaa ja Walesi koondise poolehoidjatele, et ka nemad peaksid ööbima hoopis suuremas naaberlinnas Lille’is. Seega saavad Lille’is sel nädalal kokku juba vanad tuttavad inglased ja venelased ning lisaks neile on samas kohas ka Walesi ja Slovakkia poolehoidjad.

Inglismaa Jalgpalli Liidu president Greg Dyke avaldas juba täna varahommikul kartusi seoses turvalisusega Lille’is.

Venemaa riigivõimud on aga rahvuskaaslastega rahul. Nii kiitis nende tegevust ka duuma asespiiker Igor Lebedev. «Ma ei näe fännide löömingutes mitte midagi imelikku. Otse vastupidi, meie poisid on tublid. Nii hoida!» kirjutas Lebedev Twitteris. «Aga vaat selles, mis praegu Prantsusmaa linnades toimub, pole süüdi fännid, vaid saamatud korrakaitsejõud. Ja ma ei mõista neid poliitikuid ega ametimehi, kes praegu meie fänne tõrvavad. Neid tuleb praegu kaitsta, aga pärast las tulevad koju ja siis klaarime,» lisas Lebedev.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles