Kalev vaatab uue suurliiga ja eurosarja poole

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kalev/Cramo mängujuht Tanel Sokk on vastaste vahelt viskele kerkinud.
Kalev/Cramo mängujuht Tanel Sokk on vastaste vahelt viskele kerkinud. Foto: Andres Haabu

Eile õhtul koduväljakul Balti liiga arvestuses kümnenda võidu noppinud Kalev/Cramo korvpallimeeskonna jaoks võib tänavune hooaeg jääda selles liigas sellisel kujul viimaseks. Uueneva Ühisliiga ja eurosarja kõrvalt ei jää mängimiseks enam aega.



Kalev/Cramo korvpalliklubi presidendi Ivar Valdmaa sõnul pakkus Balti liiga juhtkond juba käimasoleva hooaja eel, et nad alustaksid mänge alles play-off-seeriast. Kalevlased otsustasid pakkumisest loobuda.

«Soovisime saada hooaja jooksul häid mänge,» põhjendas Valdmaa. Ühisliiga laienemise järel oli küll selles sarjas garanteeritud 16 kohtumist, kuid pelgalt nendest mängudest ja Eesti meistriliigas pusimisest jäänuks väheks. Tulevaks hooajaks kipub aga olukord muutuma – Ühisliiga liitub Venemaa meistriliigaga ning Kalevi juhtkond haub plaani osaleda ka EuroCupi turniiril. Balti liiga oleks juba liialdus.

Kolmapäeva õhtul ilmus Venemaa meediasse uudis, et Ühisliiga president Ivanov teatas Ida-Euroopa liiga loomisest, mis oleks ühtlasi ka Venemaa lahtisteks meistrivõistlusteks. Liigas palliks kõik kaheksa praegu Venemaa meistriliigas osalevat klubi ning Ivanov loodab, et jätkavad ka praegused Ühisliiga meeskonnad.

«Kui see ei käi meile üle jõu, soovime kindlasti kuuluda uue liiga koosseisu,» kinnitas Valdmaa. «Uue nädala alguses saabub Tallinna Ühisliiga tegevjuhtkond ning siis saavad asjad selgemaks.»

Valdmaa sõnul on üks eeldatavalt suures ja tõsises projektis osalemise märksõna raha. Praegu saavad nad arvestada Ühisliiga tuntava toetusega, milleta poleks võimalik ette võtta pikki reise. Seda, et Eesti meisterklubi jääks nigela taseme tõttu ukse taha, ta ei pelga. «Mõistagi oodatakse meilt veel võite, kuid oleme mänginud kõikidega üsna võrdselt ja ma loodan, et me pole tugevamate jaoks nagu Eesti meistriliiga Valga,» arutles ta.

Ühisliiga ja Venemaa meistriliiga ühinemisel on üks ja selge põhjus. Euroliiga võttis vastu otsuse, et nende sarjas osalevad meeskonnad tohivad lisaks võistelda vaid riigi meistritiitli eest. Ühisliiga ja Venemaa meistriliiga eraldi jätkates poleks aga näiteks Venemaa suurklubid Moskva CSKA ja Kaasani Unics saanud Ühisliigas osaleda. Pallides aga Venemaa lahtistel meistrivõistlustel, oleks probleem lahendatud.  

Kuid milleks Venemaale üldse Ühisliiga, kui nende tipud saavad osaleda ka Euroliigas? Probleem peitubki selles, et Venemaalt pääseb otse liigasse vaid Moskva CSKA. Ülejäänud meeskonnad peavad osalema valiksarjas või võitma EuroCupi  turniiri.

Samas on Venemaa meistriliiga tugeva tasemega – seda tõestab kas või käimasolev hooaeg, kui CSKA ja Unics liiguvad kindlal kursil veerandfinaali poole. Euroliiga juhtkonnale pole see aga argument. Just Euroliigaga konkureerimiseks ja oma tugevuse näitamiseks lõigi Venemaa Ühisliiga. Kahe kange poole vägikaikavedu viiski selleni, et Euroliiga kipub konkurenti oma reeglitega lämmatama.  

Samas pole välistatud, et Euroliiga ja Ühisliiga jõuavad enne uue hooaja algust kokkuleppele ning venelaste jaoks kaotab loodav Ida-Euroopa liiga mõtte.

Kuid seni kuni uus liiga on veel tulevikumuusika, tuleb Kalevil pidada põnevaid heitlusi Balti liiga põhiturniiril. Eile oldi mängus Leedu väikelinna Pasvalyse meeskonnaga pikalt tagaajaja osas, ent lõpusekundite loteriis tõmmati võidupilet.

«Õnn oli lõpus meie poolel – Bamba Fall upitas palli korvi ja saime mõned ootamatud vaheltlõiked,» rääkis Kalevi peatreener Aivar Kuusmaa. «Vastane lahendas palju asju rumalalt ja tegi ebasportlikke vigu.»

Korvpall

Balti liiga

Kalev/Cramo – Pasvalys Pieno zvaigzdes 65:62
Kalev: Fall 16, 11 lp, Uljanko 13, Dorbek 11, Sokk 9, Arbet 7, Škele 5, Varbanov 3, Tamm 1.
Pasvalys: Bendzius 18, Leroy 9, Sirutavicius 9, Hughes 9, Morkeliunas 5, Kulvietis 4, Morgan 4, Kieza 2, Leonard 2.

Tagasi üles