Pärnu korvpalli putitav Vene: klubi vajas muutusi

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildimeenutus suvest, kui tulevane peatreener Priit Vene (vasakul) käis koos korvpalliliidu peasekretäri Karel Loidega Pärnu linnapea juures klubi tulevikust rääkimas. Nii säilitati meeskond Eesti meistriliigas.
Pildimeenutus suvest, kui tulevane peatreener Priit Vene (vasakul) käis koos korvpalliliidu peasekretäri Karel Loidega Pärnu linnapea juures klubi tulevikust rääkimas. Nii säilitati meeskond Eesti meistriliigas. Foto: Urmas Taul / Pärnu Postimees

Suvel väljasuremisohus olnud Pärnu korvpalli meistriliiga meeskond püüab tõusu uuele tasemele.

«Seis pole kõige parem, aga ka mitte kõige hullem,» sõnas Pärnu korvpallimeeskonna peatreener Priit Vene. «Alustasime asjaga liiga hilja – kogu klubi uue süsteemi paikasaamine ja meeskonna komplekteerimine võttis aega. Näiteks Kristjan Kitsing pääses sõjaväest meie juurde alles eelmisel nädalal.»

Pärnu korvpall on saamas uut hingamist ning juba on selle ala fännide seas räägitud, et tegemist on meeskonnaga, kes võimeline kordama Rapla mullust edulugu. Vene ei taha oma hoolealuseid teistega võrrelda, ent tunnistab, et eesmärk on mängida nii kõrget mängu kui võimalik. Ega asjata osaleta lisaks Eesti meistriliigale ka Balti liigas.

Võrreldes mullusega on meeskond tublisti täienenud. Ise aastaid Leedus töötanud Vene värbas meeskonda Augustas Peciukeviciuse ja Osvaldas Matulionise. Tartu Rockist tulid Rain Raadik ja Kristjan Evart ning Kalev/Cramost Kristjan Kitsing. Oma koht on meeskonnas ka noortel pärnakatel ning uus peatreener usub, et kogu treeningtöö on viidud professionaalsemale tasemele ning koormused tõusnud. «Seni valitses klubis põhimõte kasvatada oma noori ja nendega mängida, kuid nüüd oli vaja muutusi. Sellest said kõik aru. Kõik need, kes meeskonnas, on uute nõudmistega kaasa tulnud,» nentis Vene.

Niisama ei sünni midagi, arengu tagamiseks on vaja rohkem raha. Vene sõnul pole kogu eelarvele veel katet leitud, ent töö pidavat käima täie hooga. «Paljud ei arva korvpallist esialgu midagi, osa aga ootab, et näha, kuidas meil läheb,» kirjeldas Vene kuurortlinnas valitsevaid meeleolusid. See aga tähendab, et meeskonnal pole sisseelamiseks kuigi palju aega – kehvade tulemuste korral on publiku ja võimalike toetajate huvi kiire kaduma.

«Oleme sellega arvestanud, et algusest peale pole võimalik teha mingeid järeleandmisi,» kinnitas Vene ja lisas, et lisaks Eesti liigale oleks oluline pääseda edasi ka Balti liiga grupiturniirilt. Kuna loos paigutas Pärnu viieliikmelisse seltskonda, tuleb neil selleks edestada vaid üht konkurenti. «Loos oleks võinud ka palju hullem olla.»      

Kuigi avalikkuse ees pole neist räägitud, on Pärnul seljataga terve rida kontrollmänge, mis andsid Venele hoolealustest hea pildi. Näiteks Balti liigaski osalevat Riia Baronsit võideti kahe, Läti meistriliiga klubi Turbiat aga 20 punktiga. Täna kohtutakse Paides Peterburi Spartaki duubelkoosseisuga. «Alustasime vaikselt, publik ei pea nägema, kuidas me krobelistes kontrollmängudes ennast otsime,» nentis Vene.

Peatreeneri sõnul on Leedust värvatud täiendused end õigustanud ja just need mehed hoiavad üleval kogu meeskonna mängu. Samas on kogu meeskonna koostamise ja ühtesulatamise protsess huvitav.

«Meeskonna komplekteerimises pole iseenesest midagi uut, sama tegin ka Leedus töötades, kuid päris nii, nagu siin, need asjad ei käinud,» viitas Vene rolli muutusele. Aastaid Leedus töötanud mees asus kodumaale naastes appi Pärnu klubi vedavale Mait Käbinile. See tähendab aga seda, et lisaks peatreenerina tegutsemisele peab ta klubi teiste asjaajajate kõrval osalema ka sponsorite leidmises ja kõikvõimalikes läbirääkimistes. «Seda proovin teha siiski nii vähe kui võimalik ning keskenduda rohkem treeningute korraldamisele.»

Pärnakad soovivad uuele tasemele viia ka mängude korralduse ning publiku arvu suurendamiseks tehakse Pärnu koolides suurem kampaania. «Koolid võistlevad, kelle õpilased ostavad hooaja jooksul kõige rohkem pileteid. Võitjatele läheb meeskond kevadel külla,» rääkis Vene ja lisas, et pileti hind tuleb lastele väga odav. «Lisaks muutub ka mänguga seonduv vaatemängulisemaks – alustame programmiga juba enne kohtumist ja lisame sinna kõiksugu šõuelemente, et inimestel oleks huvitavam.»

Seni teatakse Pärnut siiski rohkem võrkpallilinnana. Pallisaalis ootabki nüüd kahte mängu tihe konkurents – sponsorite, publiku ja avaliku tähelepanu eest. Kuigi kaalul võib olla ühe või teise spordiala tulevik, pole võitluses liiale mindud. «Sõbralikku aasimist on siiski ette tulnud,» tunnistas Vene.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles