Esimene finaal – sõimlemised, pinged ja karistused

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Giorgi Tsintsadze silmad tahavad Atso Matsalu otsust kuuldes peast välja              hüpata. Teadmata kannatused paistavad ka kalevlase Kristjan Kanguri näoilmest.
Giorgi Tsintsadze silmad tahavad Atso Matsalu otsust kuuldes peast välja hüpata. Teadmata kannatused paistavad ka kalevlase Kristjan Kanguri näoilmest. Foto: Sille Annuk

Ei mingit rahu ja igavust – vastupidi, korvpalli meistriliiga finaalseeria esimene mäng Tartu Rocki ja Kalev/Cramo vahel tekitas rohkem intriige ja vaidlusi, kui teravate elamuste otsijad oodanuks. Võimalik, et järgnevad mängukeeld ja rahatrahv.




Laupäeva õhtul räägiti Tartus võrdselt palju nii Rocki 82:78 võidust kui ka mängu ajal tekkinud pingekolletest ja kohtunike tööst. Õli valas tulle kohtunike soov määrata Rocki mängujuhile Giorgi Tsintsadzele mängukeeld.

«Tsintsadze käitumine pole õigele korvpallurile kohane,» pahandas laupäevase kohtumise vanemkohtunik Atso Matsalu ja lisas, et kavatseb kuumaverelise grusiini tegevuse kohta ettekande teha. «Teeme ettepaneku, et Tsintsadze jätaks ühe kohtumise vahele.»

Tegelikult ei tee ettekannet Matsalu, vaid mängu komissar Matti Mettas, kes vestles sellest vahetult pärast mängu lõppu ka Rocki peatreeneri Indrek Visnapuuga. Ettekanne peaks jõudma korvpalliliitu täna hommikul ning otsuse võimaliku karistuse kohta langetab distsiplinaarkomisjon.

Milles siis mänguliselt hiilgava partii esitanud Tsintsad­zet süüdistatakse? Pärast lõpuvile kõlamist jooksis ta väljakule ja pöördus Kalev/Cramo ääremängija Nete Foxi poole üsna agressiivselt – ta rebis oma särki, justkui näidates, kes oli selles kohtumises võitja. Edasise osas lähevad arvamused lahku ning absoluutset tõde välja selgitada saab olema väga keeruline.

Matsalu ja kalevlased väidavad, et Tsintsadze hüüdis «F… you!», tehes ka sellekohase solvava  žesti. Mängu ülekande salvestust uurides pole seda aga võimalik märgata, ammugi veel kuulda.

Tegelikult pole Tsintsadze ja Foxi vastasseisus midagi uut – üksteise töötlemise ja kiusamisega on tegeletud läbi terve hooaja. Selle juurde käivad ka kaeblemised kohtunike üle.

Kõik see kordus ka laupäeval, kulmineerudes minut enne lõppu, kui Tsintsadze teenis Foxi vastu viienda vea. Justkui juhuslikult tabas pärast seda Foxi kerge käeliigutus grusiini nägu. Kokkupõrke hoidis ära Janar Talts, kes surus grusiinist meeskonnakaaslase eemale. Ilmselt oligi lõpuvilejärgne vahejuhtum seotud just selle episoodiga.

Rocki peatreener Indrek Visnapuu jäi hoolealuse võimalikku karistust kommenteerides tagasihoidlikuks. «Ise ma seda olukorda ei näinud, tean vaid seda, mida räägitakse,» nentis ta. «Giorgi on emotsionaalne mängija, kes keeb vahel üle. Oleme temaga sellest rääkinud ning minu jaoks on tähtis, et emotsionaalsus ei segaks tal mängimist – täna seda ei juhtunud.»

Tõepoolest – Tsintsadze mängis vähemalt esimesel poolajal kalevlaste kaitse selgelt üle ning kerkis 17 punkti ja üheksa sööduga laupäevase pärastlõuna säravaimaks palluriks. Samas jäävad miinuspoolele seitse pallikaotust.

Laupäeval võis platsil näha veel vähemalt kahte väga küsitavat olukorda. Neist ühes oli taas peaosas Fox, kel tekkis pärast ühte viga kerge sõnavahetus Tanel Teiniga. Kui tartlane Foxile selja keeras, vibutas viimane ta poole jalaga… Samasuguse liigutuse tegi Fox märtsi alguses ka kohtunik Aare Halliko suunas. Kohtunikud ei reageerinud toona ega teinud seda ka laupäeval. Väidetavalt nad ei märganudki seda.

Omapärane olukord tekkis ka teisel veerandajal, kui Rocki kapten Gert Kullamäe kaotas korraks palli ning sellel järele viskudes kukutas maha kalevlase Josh Pace. Vile vaikis, tartlased said palli tagasi ja Kullamäe lõpetas rünnaku kolmesega.

Seepeale tormas enesevalitsuse kaotanud Kalev/Cramo peatreener Nenand Vucinic platsile ning teenis Mart Uuehendrikult tehnilise vea.

Nagu kolmest pingeid tekitanud mänguepisoodist oleks veel vähe, jätkusid probleemid ka paarkümmend minutit pärast kohtumise lõppu. Pettunud Kalev/Cramo mängijad ei ilmunud pressikonverentsi ruumi ning peatreener Vucinic saatis ajakirjanikega rääkima oma abilise Alar Varraku.

Korvpalli meistriliiga tegevjuhi Rauno Pehka sõnul ootab Kalev/Cramot kohustustest kõrvale hiilimise eest rahatrahv. 

Kas Rock mõtles Kalevi vastu välja uue salarelva?

Kalev/Cramo mängijatest ainsana riietusruumist väljudes julgelt ajakirjanike ette astunud Tanel Sokk kurtis, et Rock kasutas uut liikumist, mille takistamisel tekkis kalevlastel probleeme. «Loodetavasti suudame selle teiseks mänguks lahti hammustada,» sõnas ta.

Rock korjas tõesti tavapärasest rohkem punkte kate kattes liikumisega, kus pikemad mehed pääsesid kergelt korvi alla ja noppisid sealt väärtuslikke punkte. Kohtumise lõpuks oli Tanoka Beardi ja Janar Taltsi arvel 19 punkti.

Rocki tugitala Tanel Tein tegi Soku väidet kuuldes suured silmad ja küsis abitreener Toomas Kandimaalt: «Kas meil on uus liikumine?» Õiget vastust ootamata selgitas ta ise: «Uut liikumist pole, kasutame erinevate kombinatsioonide juures erinevaid jätke ja nüansse.» (PM)

Tagasi üles