Spetsid Kalevist: sisepinged ja üheaegne lolliks minek

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kalev/Cramo vajab meest, kes kaaslased korrale kutsuks. Seda võiks teha kapten Valmo Kriisa (nr 7) või kogenud ääremängija Nate Fox.
Kalev/Cramo vajab meest, kes kaaslased korrale kutsuks. Seda võiks teha kapten Valmo Kriisa (nr 7) või kogenud ääremängija Nate Fox. Foto: Priit Simson

Esmaspäeval Tartu Rockilt suure kaotuse saanud Kalev/Cramo mängu lagunemine oli sedavõrd hämmastav, et õiget seletust ei leidnud sellele ka korvpallispetsid.





«Sellist asja ei oska põhjendada,» sõnas Tartus korvpallitreenerina töötav Aivo Erkmaa. «Nii suurt kukkumist pole millegagi seletada,» lisas Eesti koondise endine peatreener Jaak Salumets. Pisut erinev nägemus oli Aivar Kuusmaal, kellele tundus esimese veerandi põhjal, et Kalev võtab järjekordse võidu. Mängu lõpp jäi tal aga sootuks nägemata.



Teadupärast püstitas Kalev esmaspäeval Tallinnas peetud kohtumises negatiivse rekordi, visates kõigest 49 punkti ning kaotades 25 punktiga. Kusjuures esimene poolaeg lõppes viigiga.



«Tundub, et Kalev pole ühtne meeskond… mingid pinged peavad seal sees olema. Välismängijad kipuvad liiga palju domineerima,» mõtiskles Salumets. «Tegelikult võideti ju seeria kolmas mäng tänu eestlastele. Kui platsil olid Kevin Lyde ja neli eestlast, toimis kõik hästi.»



Mida teha mängujuhiga?


Paljude arvates ongi Kalevi suurim pidurdaja mängijate liiga individuaalne tegutsemine. Eelmises kohtumises kogutud kolm söötu räägivad iseenda eest. Mängujuht John Linehan hoolitseb aga mängu juhtimise asemel oma statistiliste näitajate eest. «Kalev mängib väga individuaalselt ning see hakkab kohe silma. Seevastu Rockil liigub pall hästi ning kohati pakutakse söötudega isegi üle,» hindas Kuusmaa.



Erkmaa arvates ei peaks Kalevi peatreener Nenad Vucinic klammerduma põhimängujuhi Linehani külge, vaid julgemalt vahetama. «Kalevil on ju sisuliselt kolm mängujuhti. Kui esimesel asjad ei suju, tuleb võtta järgmine ning kui sellel ka mäng ei õnnestu, siis kolmas,» rääkis ta. «Kalevlased peavad kasutama meest, kes suudab hoida pea leige ja täita treeneri korraldusi.»



Kuusmaa vaidles aga sellele seisukohale vastu. Neli hooaega tagasi ise Kalevi peatreenerina meistriks tüürinud mees arvas, et mängitada tuleb neid, keda läbi terve hooaja usaldatud. «Kui praegu teha suuri muudatusi, oleks seeria lõpp väga kiiresti käes,» uskus ta.



Aktiivsest treeneritööst juba mitu aastat eemal olev, ent mängude käiku tähelepanelikult jälgiv Salumets kinnitas, et tegutseks Kalevi treeneripingil Vucinicist erinevalt.



«Ta laseb ebameeldivatel lõikudel liiga kaua kesta ning võtab minutilise mõtlemisaja alles pärast 0:10 spurti,» kritiseeris ta serblast. «Sellises olukorras peab treener tunnetama, millal vaheaega paluda, ainult vahetustega pole võimalik mängu pööret tuua. Minutilise vaheajaga saaks tempot muuta ja mängu käiku rohkem mõjutada.»



Vajatakse ütlejat


Kalev on koondanud oma ridadesse küll hea tasemega mängijad, kuid Erkmaa arvates võib neid segada võitjanatuuri puudumine. «Kollektiivset lolliks minemist ei saa ju olla,» arvas ta. «Kusjuures see pole ju esimene kord, kui Kalevil tekivad probleemid. Hooaja keskel tapsid nad vastaseid hea kaitsemänguga, ent finaalides pole nad midagi sellist näidanud.»



Salumets tegi veel ühe tähelepaneku: Kalevil pole meest, kes platsil kaaslasi korrale kutsuks. Kogenud treeneri arvates peaks see olema kapteni või mõne vanema mängija ülesanne. «Kui mõni mees tegeleb jamaga, peab talle ütlema, et lõpeta ära. Praegu jääb mulje, et mehed ainult käivad ja silitavad üksteist. Peade kokku panemisest on vähe.»



Vaatamata kõigele ei maksa Salumetsa arvates esmaspäevase mängu tulemusest veel suuri järeldusi teha. Samas jättis lõpuminutite täielik lagunemine legendaarse treeneri hinge kummalise tunde. «Kui lased end nii lihtsalt paika panna, on mingid asjad väga paigast ära,» nentis ta. «Küsimus pole oskustes, vaid selles, et meeskond ei mõtle ühes suunas.»



Ka Kuusmaa ei kippunud seerias initsiatiivi tartlastele pakkuma. Ta meenutas, et Rock tuli välja just samasugusest raskest olukorrast ning suutis seeria seisu viigistada. «Tegelikult piisab ju sellest, kui Kalevil paar asja õnnestub,» tõdes ta.



Erkmaa aga märkis, et tegelikult pole ka Rock finaalides mingit imet näidanud, ent nende suureks plussiks on grusiinid Giorgi Tsintsadze ja Viktor Sanikidze. «Asi polegi nende punktides, vaid selles, et nad tõmbavad kogu meeskonna käima,» viitas ta tartlaste edu alusele.

Tagasi üles