Pesamuna Ojaste üllatas iseennastki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Ojaste
Triin Ojaste Foto: Nordic Focus

Neli kuud tagasi tundis suusataja Triin Ojaste eelseisva hooaja ees tõsist hirmu – ta põdes neeru­vaagnapõletikku ja pidi treeningutes kahenädalase pausi tegema. Laupäeval tõusis ta aga Eesti sprindikoondise esinumbriks.



Ojaste üllatas nii iseennast, treenerist isa Kalju Ojastet kui ka kõiki konkurente. Ta pääses Düsseldorfi MK-etapil vabatehnika­sprindis paremuselt 22. ajaga veerandfinaali ja lõpetas kokkuvõttes 23. tulemusega. Ta sai oma elu esimesed MK-punktid.

Ja mitte ainult – ta oli laupäeval kõigist eestlastest edukaim. Hoolimata sellest, et ta on 19-aastasena Eesti koondise pesamuna. Ja vaatamata sellele, et ta ise ei julgenud MK-punktidest veel unistadagi. «Suutsin midagigi ära teha. Ja muidugi on hea tunne, kui oled milleski parim,» sõnas Ojaste.

Vaimselt tugev


Olose esimese lume võistlusel kuuenda ja Kuusamo MK-etapil 38. koha saanud Ojaste on tänavu sammukese edasi astunud. Enda sõnul pole ta selleks midagi erilist teinud. Harjutab ikka vähemalt kuuel päeval nädalas ja annab endast treeningutel maksimumi. Nii nagu alati. Ent vaimselt on ta tugevam kui kunagi varem.

«Iga halb asi teeb inimese tugevamaks. Haiguse tõttu olen kindlasti tugevamaks muutunud,» tõdes Ojaste, kes pärast rasket suvelaagrit haigestus neeruvaagnapõletikku.
Ja see polnud veel ainuke tagasilöök – tal tekkis ka käepõletik. Ühtekokku pidi ta treeningutest loobuma pooleks kuuks, sel ajal ei tohtinud ta lillegi liigutada.

 «Siis tekkiski väike hirm eelseisva hooaja ees. Nüüd olen õnneks haigusest üle saanud ja tervis on korras,» sõnas Ojaste, kes õpib Otepääl Audentese spordikoolis. Tema treeneriks on endisest laskesuusatajast isa Kalju Ojaste. Seetõttu on Ojaste juba pisikesest peale suuskadel olnud. «Ausalt öeldes ma ei mäletagi enam, millal esimest korda suusad alla sain.

Aga treeningul hakkasin käima seitsmeaastaselt,» sõnas Ojaste, kes eile osales koos Kaili Sirgega ka paarissprindis. Oma poolfinaalis said nad 8. koha, kaotades võitjale 17,7 sekundiga.

Kümmel parim


Finaalist pidid suu puhtaks pühkima ka kõik Eesti meessprinterid. Kogu nädalavahetus oli meessprinterite jaoks nagu õudusunenägu. Laupäeval ei pääsenud ükski viiest Eesti sportlasest veerandfinaalidesse. Niisamuti nagu pühapäevases paarissprindis.

Kõige vähem jäi edasipääsust puudu Peeter Kümmelil, kes kaotas viimasena edasi pääsenud prantslasele Cyril Mirandale 0,20 sekundit. Teistest eestlastest oli Anti Saarepuu 36. (+8,40), Timo Simonlatser 47. (+9,43), Erkki Jallai 55. (+10,57) ja Kein Einaste 57. (+11,22).

«Ei oska öelda, mille taha asi võis jääda. Polnud meie päev, ei tulnud välja. See oli kõikidele pettumus,» nentis Saarepuu, kes sõitis koos Peeter Kümmeliga ka paarissprinti. Ka seal ei pääsenud nad finaali, sest Kümmel kukkus viimases kurvis. «Enne seda hoidsime kolmandat-neljandat kohta. Seekord jäi õnnest puudu,» nentis Saarepuu.

TABLOO
Düsseldorfi MK-etapp

Naised. Sprint (v). 1. Hanna Falk (Rootsi), 2. Natalia Korosteljova (Venemaa), 3. Vesna Fabjan (Sloveenia), 23. Triin Ojaste, 38. Kaili Sirge, 51. Piret Pormeister.
Paarissprint. 1. Itaalia (Magda Genuin, Arianna Follis), 2. Rootsi 1 (Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk) +0,7, 3. Norra 1 (Celine Brun, Maiken Caspersen Falla)…15. Eesti (Kaili Sirge, Triin Ojaste) +17,7.

Mehed. Sprint (v). 1. Aleksei Petuhov (Venemaa), 2. Anders Glöörsen (Norra), 3. Eirik Brandsdal (Norra), 31. Peeter Kümmel, 36. Anti Saarepuu, 47. Timo Simonlatser, 55. Erkki Jallai, 57. Kein Einaste.
Paarissprint. 1.Venemaa (Nikolai Morilov, Aleksei Petuhhov) , 2. Norra (Eirik Brandsdal, Anders Glöeersen) +0,8, 3. Rootsi  (Robin Bryntesson, Björn Lind) +1,2… 13. Eesti 1 (Peeter Kümmel, Anti Saarepuu) +3,9…23. Eesti2 ( Timo Simonlatser, Kein Einaste).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles