Treener Alaver usub, et Mae on sügava mõõna ületanud

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Mae krooniti järjekordselt Eesti meistriks.
Jaak Mae krooniti järjekordselt Eesti meistriks. Foto: Raigo Pajula

Pärast seda kui Jaak Mae võitis eile Eesti murdmasuusatamise meistrivõistlustel 15 km vabatehnikasõidu, läks treener Mati Alaver teda õnnitlemise asemel hoopis tänama.


Küsimus polnud Mae järjekordses meistritiitlis – suurtelt tiitlivõistlustelt medaleid võitnud mehe jaoks polnud hõredas konkurentsis saavutatud kodune kuld ilmselt elu säravaim saavutus. Treenerile avaldas muljet hoopis see, millist häält tegi hoolealune suusarajal tõusudest üles rühkides.

«Tunnen Jaaku nii hästi, et tean – kui ta hingamine muutub tõusudel möirgavaks, on kõik korras,» rääkis Alaver. «Olen veendunud, et praeguse seisundiga suudaks ta tippseltskonnas sõita esikümnesse ning Rogla MK-etapi järjestus oleks hoopis teistsugune.»

See teadmine sundiski kogenud treenerit õpilast tänama. Ta tunnistas, et Mae viimane etteaste röövis mitmeks ööks une, nüüd võib aga Alaver end koos õpilasega rahulikumalt tunda.

Mae kinnitas, et pühapäeval sõidetud Eesti meistrivõistluste stardis tundis ta end palju paremini kui nädal tagasi, ent ei kiirustanud veel seisundit heaks nimetama. Küll aga aimas ta, mis aitas olukorda parandada.

«Pärast Rogla võistlust võtsin kaks päeva puhkamiseks ega teinud mitte midagi. Nädala teises pooles harjutasin kord päevas ning needki olid vaid kerged soojendustreeningud,» selgitas ta ning lisas, et osales laupäeval enda lahtisõitmiseks ka sprindi meistrivõistlustel. Suurt edu ta seal ettearvatult ei saavutanud.

Lähinädalatel kavatseb Mae samas rütmis jätkata. «Võistlusi on piisavalt, kaks korda päevas harjutamiseks pole põhjust. Pärast Otepää MK-etappi jääb olümpiani veel terve kuu, selle ajaga jõuab teha tugeva treeningutsükli,» selgitas Mae.

15 km vabatehnikasõidus noppis hõbeda laskesuusataja Martten Kaldvee. Noor laskesuusataja kasutab juba kevadest saadik suusatreeningutel Alaveri abi. «Norralased on ju varemgi tõestanud, et heal päeval võivad laskesuusatajad sõita murdmasuusatajatega võrdselt,» märkis Alaver.

Tänavust hooaega rahvusvahelisel tasemel kesiselt alustanud suusasprinterite võistluse võitis Kein Einaste. Pärast Rogla MK-etappi pidas Alaver meestega tõsise koosoleku ning käskis sportlastel ebaedu põhjusi analüüsida. Treeneri sõnul oli häid ja väga häid analüüse ning Einaste arutlusele sai panna hindeks eeskujulik. «Võistlusel tõestas ta, et on meie sprinterite esinumber,» märkis Alaver.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles