Veerpalu õppis maratonimeestelt paarissõitu

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Raigo Pajula

Vancouveri olümpia suusamaratoniks valmistuv Andrus Veerpalu lihvis ühisstardist sõidu peensusi Tšehhis sõidetud Jizerska maratonil, saades 6. koha. Esikoha napsas maratonide sarjas hiilgav rootslane Oskar Svärd.



Sarnaselt olümpiavõistlusega sõideti Tšehhiski 50 km klassikalises stiilis. Veerpalu püsis suures mängus võistluse lõpuni, kaotades finišis esimesele kõigest neli sekundit. Pisut enne lõppu liidrite grupist pudenenud Jaak Mae oli 14., kaotades 1.58,4.



Vahespurdi üritus


«Võistlus oli mõeldud tugevaks treeninguks ning pika pingutuse tegemiseks,» selgitas Veerpalu. «Lisaks tahtsin maratonimeestelt õppida, kuidas paremini paaristööd kasutada.»



Ühisstardist klassikamaraton on tänavu olümpial Veerpalu põhidistants. Meedias on korduvalt kirjutatud, et kahekordne olümpiavõitja võib loota edu vaid juhul, kui tal õnnestub konkurentide eest ära sõita. Finišikiirenduses tal vaevalt enam teravust jagub.



Eest ära sõitmise võtet üritas Veerpalu pühapäevalgi. Juba kuuendal kilomeetril spurtis ta peagrupist minema ning saavutas paari kilomeetriga soliidse edumaa. Paraku hakkasid suusad tõusudel tagasi lipsama ning kogenud mees mõistis, et üksinda ees ponnistamisel pole seekord enam mõtet.



Keerulised olud


«Võistlesime keerulistes oludes. Stardis näitas termomeeter plusskraade, mägedes oli aga miinus,» kirjeldas Veerpalu. «Suuski ei saanud kuidagi pidama ning lõpuks läksingi rajale määrdeta suuskadega. Kui nägin, et ees sõita ei õnnestu, ootasin ülejäänud mehi järele.»



Veerpalu kiirendusest oli siiski nii palju kasu, et peagrupp venis pikaks ning lõpuks lagunes sootuks. Eesti kuulsaim meessuusataja püsis esikohakonkurentsis lõpukilomeetriteni.



«Veidi enne lõppu tekkis esimestega väike vahe sisse. Püüdsime paari mehega neile järele saada ning suusastaadionil jõudsimegi päris kannule,» rääkis Veerpalu. «Lõpus oli isegi kiirust, ent päris esimestega end võrrelda ei saanud. Paraku ei julgenud ma päris õigel ajal esimestega kaasa minna.»



Täna saabub Veerpalu koju, et valmistuda laupäeval sõidetavaks Otepää MK-etapi 15 km klassikasõiduks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles