Eestlased, kes ootavad Šmigun-Vähi kaotust

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Määrdemehed Aare Mets (paremal) ja Peep Koidu (keskel) hoolitsevad poolatar Justyna Kowalczyku suuskade eest. Kowalczyku valgevenelasest treener Aleksandr Vertelnõi (vasakul) hinnangul on tegemist võimalikest parima meeskonnaga.
Määrdemehed Aare Mets (paremal) ja Peep Koidu (keskel) hoolitsevad poolatar Justyna Kowalczyku suuskade eest. Kowalczyku valgevenelasest treener Aleksandr Vertelnõi (vasakul) hinnangul on tegemist võimalikest parima meeskonnaga. Foto: Valju Aloel

Otepää suusastaadioni ühest määrdeboksist kostab raadio üürgamist ning suuskadega askeldavad mehed kuulavad eestikeelseid uudiseid. Kuid nende käte all libedaks muutuvad lumelauad ei kuulu Eesti ässadele – ruumi uksel ilutseb hoopis silt «POL».



Aare Mets ja Peep Koidu on seotud seni kõikide Eesti meessuusatajate hiigeltulemustega – nende käed olid mängus olümpiavõitude ning maailmameistri­tiitlite sepistamisel. Nüüd üritavad need mehed tuua au ja kuulsust Poolale.


Nad on Kristina Šmigun-Vähi ühe suurema konkurendi Justyna Kowalczyku määrdemehed.



«Tahaks väga, et meie määritud suusad tooksid olümpial Justynale võidu 0,01-sekundilise paremusega,» sõnastas Mets määrdemeeste kõige magusama unistuse ning kinnitas, et võõra riigi sportlase teenistusse kuulumine ning tema võidu eelistamine ei tekita vähimaidki süümepiinu. «Kui rootslane juhendas Inglismaa jalgpallikoondist, soovis ta ju Rootsiga kohtudes ikkagi Inglismaa võitu.»



Aastaid Eesti koondise määrdetiimi juhtinud Metsa ja ülejäänud Maarjamaa tiimi vahelt jooksis must kass läbi möödunud hooajal. Kevadel tööta jäänud mees käis end pakkumas ka Šmigun-Vähi taasloodud meeskonda, ent teda ei vajatud.



«Ma ei tahtnud Eestist lahkuda, aga kui nägin, et jään siin tööta, polnud vaja kaua kaaluda,» rääkis Mets. «Pärast telefonikõnet Kowalczyku esindajatega langes otsus viie minutiga. Tean, et neil oli ühe teise mehega juba kokkulepe olemas, ent nad ütlesid selle üles.»



Niisama ülejooksiku silti ei saa riputada ka Koidu külge. Viimastel aastatel peamiselt maratoonarite ning juunioride koondise suuski ette valmistanud mehele ei tulnud möödunud suvel ühtegi pakkumist.



Kui juba poolakatega käed löönud Mets Koidule helistas, võttis viimane nädalaks mõtlemisaja, rääkis kodustega asjad läbi ning oligi tööks valmis. Mõlema mehe leping kehtib esialgu käimasoleva hooaja lõpuni.



«Kohe alguses ei julge keegi 10-aastast lepingut sõlmida. Enne tuleb üksteist tundma õppida, suusataja ja hooldemeeste vahel peab tekkima vastastikune usaldus,» rääkis Mets. «Suuskade ettevalmistus on tiimitöö.



Kui see hakkab lonkama, ei tule midagi välja.» Mets ei soovinud rääkida, kas Eesti meeskonna juures hakkas sisekliima lonkama, ent möönis lõpuks, et mõningaid ütlemisi tuli siiski ette.



Samas tunnistasid Mets ja Koidu justkui ühest suust, et Kowalczyku juures töötades on graafik palju tihedam. Eesti parimad meessuusatajad ei osale sugugi kõikidel MK-etappidel, poolatar võtab aga kõiki võistlusi täie pingega.



Nii saabutigi esmaspäeval võiduga lõppenud Tour de Skilt ning pärast Otepää võistlust sõidetakse juba pühapäeva õhtul Venemaale järgmisele etapile. Kowalczyk suundub sealt otse Kanadasse, ent hooldemehed saavad veidigi hõlpu ning lendavad suusaneiule järele 1. veebruaril.



Tänavusest MK-sarjast jättis Kowalczyk vahele vaid ühe etapi. Elu olevat nii kiire, et suuskade testimisega tegelev Koidu ei teadnud isegi seda, mitu kilomeetrit on ta tänavu poolatari suuskadega läbinud. «Enam pole aega asju üles kirjutada,» märkis ta muiates.



Eestlaste tulek on pööranud Kowalczyku suusavaliku ning määrimise filosoofia pea peale. Mets käis juba keset suve esimese lume laagris ning sai hoolealuse probleemidest selge ülevaate.



Esimese asjana nihutas ta suusaklambreid pisut ettepoole ning praakis välja suure hulga lumelaudu, mis poolatarile ei sobivat. Nii võttis ta Fischeri pakutud 50 suusapaarist kasutusse vaid neli. Metsa eestvedamisel soetasid poolakad suuskade testimiseks 6000 eurot maksnud pingi.



Metsa ja Koidu tegutsemine on avaldanud uuele tööandjale muljet. Kowalczyku valgevenelasest treener Aleksandr Vertelnõi väljendab eestlastest abimeestest rääkides ilmselget rahulolu, nimetades neid võimalikest parimaks tiimiks. Eriti vaimustab treenerit eestlaste oskus määrida klassikatehnikas sõitmiseks sobilikke suuski.



«Meil pole kunagi olnud nii head suusavalikut ning tasemel määrimist – oleme nende meeste tuleku üle väga õnnelikud,» õhkas Vertelnõi. «Seni määrisin klassikasuuski ise, ent võrreldes praegu tehtavaga on see nagu öö ja päev. Kuigi eestlastel on leping ainult Kowalczykuga, aitavad nad ka teisi Poola koondislasi.»



Treeneri sõnul pole Kowalczykuga lihtne koos töötada, ta on keerulise iseloomuga, kui miski ei meeldi, ütleb selle kohe otse välja. Mets naeris selle jutu peale ning kinnitas, et suusakandiga pole poolatar neile veel virutanud.



Laupäeval Poolas möödunud aasta parimaks sportlaseks valitud Kowalczyk teeb tulemuste saavutamise nimel tõsist tööd. «Ta on väga-väga-väga professionaalne sportlane. Näen iga päev, millist tööd ta teeb,» kiitis Mets, kes loodab koos paarimehe Koiduga jõuda seni kättesaamatuks jäänud tiitlini. «Olümpiavõit ja MM-kuld on meil võidetud, nüüd sooviks võita MK-sarja,» märkis ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles