Kukkumine rikkus eestlaste finaalilootuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kein Einaste
Kein Einaste Foto: Raigo Pajula

Kui Kein Einaste ja Peeter Kümmel Otepää MK-etapil ühte poolfinaali pääsesid, hõõrus nii mõnigi eestlane kodus käsi ja lootis salamisi, et ehk saavad nad sellest taktikaliselt kasu lõigata. Paraku sai seesugune asjade käik neile hoopis saatuslikuks.


Staadionilaskumisel tõugati kolmandal positsioonil olnud Kümmelit ja ta kukkus. Selle tagajärjel kaotas vajalikke sekundeid ka tema selja taha takerdunud Einaste.



Rong oli läinud, finaalipääs jäi paraku vaid unistuseks. «Natuke jäi õnnest ja oskustest puudu. Jõu taha asi ei jäänud,» sõnas oma veerandfinaali võitnud Einaste ja lisas:«Pets kukkus ja jäime kahest esimesest maha. Lõpusirgel andsin endast küll viimase, aga esimesi enam kätte ei saanud. Seetõttu jääb võistlus ikka natuke kripeldama.»



Olümpial medalile?


Ometi oleks patt sprindikoondise võistluse üle nuriseda. Seitsmendana lõpetanud Einaste saavutas karjääri parima koha MK-sarjas. Kümmel tegi hooaja edukaima võistluse ja oli üheksas ning kolmanda eestlasena veerandfinaali jõudnud Anti Saarepuu sai 22. koha. Napilt jäi veerandfinalistide seast välja Aivar Rehemaa, kes sai 32. koha. Edasipääsust jäi tal puudu vaid 0,8 sekundit.



Pärast võistlust kõndis kõige mornima ilmega ringi Kümmel. Eelsõidus 5. koha saanud ja oma veerandfinaali võitnud mehe sõnul läks kukkumise tõttu kaduma kindel finaalikoht. «Midagi pole teha – sprint juba on selline ala, et kõike võib juhtuda. Vorm oli superhea, aga kahjuks võeti finaalikoht ära,» kahetses ta.



Samas oskas Kümmel halvas asjas ka midagi head leida. Kukkumine tekitas sportlikku viha, mis veel pikka aega meeled erksad hoiab. «Olümpia on revanši koht. Kui seal sama seisu suudaks hoida, siis võib medali eest võidelda,» tõdes Kümmel.



Kolmanda eestlasena veerandfinaali pääsenud Saarepuu tunnistas, et võistlus oli väga raske. Kolmel korral oli ta väga lähedal ka kukkumisele. «Kogu aeg käis üks pidev trügimine. Mitu korda oleks mind selili sõidetud, aga suutsin kuidagi püsti jääda. Aga võib-olla oli asi ka selles, et endal jäi võimu väheks,» nentis Saarepuu.



Eilne võistlus pani suuresti paika ka sprindikoondise koosseisu Vancouveri olümpial. Kui enne Otepää MK-etappi oli väike lootus koondisesse pääseda ka Timo Simonlatseril, Vahur Teppanil ja Erkki Jallail, siis nüüd on see tõenäoliselt kustunud. «Ma pole olümpiaunistust veel päris maha matnud. Pean arutama ja mõtlema, kas Rõbinski MK-etapile on mõtet minna. Tuleb treeneriga maha istuda ja asja analüüsida,» nentis 52. koha saanud Simonlatser.



Kustunud OM-lootus


Jallai seevastu olümpiale minekust enam ei unista. «Sellise vormi pealt pole küll mõtet Vancouverisse minna. Olen viimasel ajal ka tihti haige olnud ja pole saanud korralikult harjutada. Kahjuks tuleb olümpiaunistus maha matta.»



Teistest eestlastest sai Siim Sellis 41. (+9,48), Vahur Teppan 43. (+9,77), olümpiavõitja Andrus Veerpalu 45. (+10,40), Algo Kärp 47. (+11,65) ja Jaak Mae 56. koha (+15,28).



Kahekordne olümpiavõitja Veerpalu tunnistas, et eesmärgiks oli pääseda poolfinaali.


«Kahjuks kiirust ikka nii palju polnud. Ilmselt oli Tšehhi maraton veel jalgades,» sõnas ta. «Nüüd lähen trenni ja teen mõned kiiremad liigutused, mis veerand- ja poolfinaalis tegemata jäid.»



Kes arvas, et Otepääl oli sprindis hõredam konkurents kui tavaliselt MK-sarjas, see eksib. Kuuma grupi meestest oli kohal 22 suusatajat. «Kõik maailma paremad klassikasprindi mehed olid siin. Nüüd tuleb olümpia ajaks veelgi kiiremaks saada!» nentis Einaste, kes sarnaselt Kümmeliga harjutab nüüd kaks nädalat Otepääl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles