Valutav põlv võib Veerpalu hooajale punkti panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Raigo Pajula

Täna hommikul teeb kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu järjekordse visiidi doktor Toomas Teini juurde. Just sellest käigust oleneb kogu tema edasine hooaeg.


Põhjus on paremas põlves – sellessamas, mis vahepeal lausa «rahvusliku põlve» staatusesse tõusis. Nüüd on valu tagasi.

Vancouveri olümpia 50 km klassikamaratonil kukkus Veerpalu kolm aastat tagasi opereeritud parema põlve peale.

«Võistluse käigus ei teinud see häda, aga hiljem hakkas valutama. Ka treeningutel on valus,» avaldas Veerpalu ja lisas: «Kui selgub, et põlv on ainult natuke põrutada saanud, siis pole hullu.»

Ent mis oleks kõige mustem stsenaarium? «Ma ei oska öelda. Mul on küll palju hädasid olnud, aga nii suur spetsialist ma veel pole, et öelda, kui tõsine vigastus see olla võiks. Loodame, et hooaega lõpetama ei pea,» vastas kahekordne olümpiavõitja, kes võimaluse korral teeb kaasa ka Faluni MK-etapil. Kõik sõltub eelkõige uuringu tulemustest.

Nädalavahetuse Lahti MK-etapil võistles Veerpalu igatahes valuvaigistite toel. See aga ei takistanud teda tegemast üht karjääri parimat 15+15 km suusavahetusega sõitu. Poolel maal liidripositsioon, lisaks veel vahefinišites teenitud 15 MK-punkti ja kokkuvõttes 6. koht – pole paha, võiks selle peale öelda.

Seda enam, et klassikadistantsil tegi ta täpselt seda, mida oli lootnud teha Vancouveri olümpial. Ta tõmbas grupi laiali ja sõitis koos tšehh Lukas
Baueri, sakslase Tobias Angereri, itaallase Valerio Checchi, venelase Maksim Võlegžanini ja prantslase Maurice Manificat’ga ülejäänud seltskonnal eest ära. Väike revanš OMi eest? «Jah. Hea rada, pikad sõidetavad tõusud ja suusk töötas ka väga hästi – rohkemat polnudki vaja,» nentis Veerpalu, kes vahetas suuski esimesena. Grupp edestas jälitajaid 15 sekundiga.

Need, kes kartsid, et Veerpalu jääb vabatehnikas grupist maha, eksisid rängalt. Ta pidas kenasti jälitajate grupis vastu ja tagumisest grupist suutis vaid venelane Ilja Tšernoussov neile järele jõuda. Tõsi, tolleks hetkeks olid Bauer ja Manificat juba kuuikul eest ära sõitnud.

Lõpus võitis Manificat Baueri, Tšernoussovi, Võlegžanini ja Checchi ees. Veerpalu kaotas võitjale 48,3 sekundiga, Checchile jäi ta alla 1,3 sekundiga. Poodiumikohast jäi lõpuks lahutama vaid 2,1 sekundit.

«Hea õnne korral võinuks veelgi kõrgemate kohtade eest võidelda. Lõpp oli allamäge ja sellele eelnenud tõusudel ei saanud ma kuidagi mööda,» tõdes Veerpalu, kes tänas hea vabatehnikapoole eest eelkõige oma hooldemehi.

«Natuke kartsin võistluse teist poolt. Ma ei tundnud end tegelikult üldse hästi, tõusudel oli raske. Aga kuna suusk oli nii hea, siis sain tõusudel väikse vahe sisse jätta, laskumistel libisesin grupile järele. See päästis ära,» rääkis ta.

Koondise peatreeneri Mati Alaveri sõnul olid Veerpalu suusad laupäeval tippklassist. «Kahju ainult, et Andrusel olümpial nii häid suuski all polnud,» kahetses Alaver.

Tuleviku kohta pole Veerpalu põhjapanevaid otsuseid veel langetanud. Mõtlemisainet jagub, järgmisel aastal on Holmenkolleni MMil kavas 15 km klassikat eraldistardist. Suure klassikakuninga lahkumisetendus? «Ei tahaks enne hooaja lõppu ennatlikke järeldusi teha. Praegu ei kaldu mu otsus ei ühele ega teisele poole. Teen selle hooaja lõpuni ja siis vaatan edasi,» ei osanud Veerpalu öelda, kas osaleb MMil või mitte.

Teistest eestlastest oli Eeri Vahtra 47. ja Algo Kärp katkestas. «Roidemurd teeb Algole valu ja suuresti just seetõttu ta katkestaski,» selgitas Alaver.

Vancouveri olümpiavõitjatest puudusid Lahtist näiteks norralane Petter Northug, rootslane Marcus Hellner ja šveitslane Dario Cologna. MK-sarjas on seitse sõitu enne lõppu 1060 punktiga juhtimas Northug. Laupäeval teise koha ja boonustega kokku 125 silma teeninud Bauer jääb 182 punkti kaugusele. Kolmas on 735 punktiga Cologna.

Alaver kiitis Eeri Vahtrat

Eestlaste kaheksanda koha meeste 4 x 10 km teatesõidus võttis koondise peatreener Mati Alaver kokku lühidalt: «Polnud viga.» Võitnud Norra teisele meeskonnale kogunes kaotust 1.38.

Eriliselt tõstis Alaver esile 22-aastase Eeri Vahtra sõidu. Viimases vahetuses lasi ta vaid Soome ankrumehe Ville Nousiaineni ette. Ja sedagi alles lõpusirgel 0,7 sekundiga. «Oleme Eerit juba kaks aastat teatenelikusse vabatehnikat sõitma oodanud. Ta sai kenasti hakkama – tegi sitke sõidu,» tunnustas Alaver.
Teatesõidu esikolmiku moodustasid Norra teine (Simen Östensen, Roger Aa Djupvik, Sjur Röthe, Kristian Tettli Rennemo), Norra esimene (Eldar Rönning, Martin Johnsrud Sundby, Petter Eliassen, Tord Asle Gjerdalen) ja Saksamaa meeskond (Hannes Dotzler, Tobias Angerer, Philipp Marschall, Tim Tscharnke). (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles