Korvpallikoondis testib Itaalias vormi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Üllar Kerde hoolealuseid juhendamas.
Üllar Kerde hoolealuseid juhendamas. Foto: Mihkel Maripuu

Täna sõidab Eesti korvpallikoondis turniirile Itaaliasse, kus peale võõrustajate osalevad veel Suurbritannia ning Belgia koondised.

«Itaalia on väga tugev ja Suurbritannia on tõusev riik. Pealegi, Euroopas ei ole enam nõrku vastaseid,» rääkis koondise peatreener Üllar Kerde eelseisvast turniirist.

EM-valikturniiriks valmistuvat koondist kimbutavad mitmed vigastused. Näiteks nii Martin Müürsepp kui Vallo Allingu ei saa eestlasi septembris valikturniiril aidata. Kergemad hädad piinavad teisigi mängijaid, kuid üldjoontes on Kerde ettevalmistusega rahul.

«Praegu on väga hästi läinud. Väikesed vigastused segavad kogu aeg. Mehed on plaasterdatud ning väsimus suur, aga meeleolu on siiski mõnus. Lõõpimine käib, kõik pingutavad, keegi ei virise – mõnus töömeeleolu,» kirjeldas Kerde. «Ei ole ühtegi virinat olnud. Suhtumine on hea ja kõik teavad, milleks nad trenni teevad.»

Turniir Itaalias

Itaaliasse kontrollturniirile ei sõida kaasa koondise raudvara Gert Kullamäe, kes toetab tiimi alles Ukraina turniiril järgmisel nädalal.

«Proovida on vaja teisi mehi, kelle võimetest tahame selgemat pilti saada. Kuna Kullamäe näitas laagris, et on väga heas sportlikus vormis, siis pole tema võimetes põhjust kahelda,» sõnas koondise treener Rauno Pehka.

Tema sõnul võivad ka septembris valikturniiril koondise koosseisud vahetuda ning see, et mõni mees praegu koju peab jääma, ei sulge veel koondise ust. Itaaliasse ei sõitnud erinevatel põhjustel kaasa Joosep Pokla, Martin Viiask ning Asko Paade.

Koondise seisukorrast annab aimu aga just eelolev turniir.

«Meil pole kontrollmänge olnud, et saaks vormist ülevaate,» sõnas Janar Talts ning lisas, et seetõttu võib turniiril raskusi tekkida. «Itaalia turniir läheb kindlasti üle kivide ja kändude.»

Lühikese ettevalmistusaja tõttu pole meeskond saalis koos pikalt harjutada saanud. «Praegu on üldine virr-varr. 16-17 meest on saalis, käib edasi-tagasi jooksmine ja taktikat pole jõudnud harjutada,» kirjeldas Kullamäe, kuid lisas, et tema arvates selle aasta koondis eelmistest suurt ei erine. «Enamvähem kõik oli eelmistes tsüklites sama. Kõik on väga tublid.»

EM-põhiturniirile pääsemine näib koondisele ilma Müürsepa ja Allinguta pea võimatu olevat, kuid meeskond on siiski positiivne. «Kui kõik mehed vormis püsivad, siis on varianti küll. Oleneb kuidas suudame kuu jooksul kokku mängida. Meie trump ongi kokkumäng ja meeskonnavaim,» arutles Talts. «Kui Müürsepp ja Allingu oleks võistkonnas, siis oleks muidugi parem.»

EM-turniirini jääb praegu veidi üle kolme nädala ning Eesti gruppi kuuluvad veel Läti, Portugal ning Makedoonia. Kuigi ettevalmistus jääb Kerde sõnul lühikeseks, on vastased mängitavad. Sama meelt oli ka Kullamäe.

«Kõikidel võistkondadel on võrdsed võimalused. Tean, et ka lätlastel ei saa mõned mehed kindlasti mängima,» sõnas ta, kuid tunnistas, et tippujõudmiseni on veel pikk tee käia. «Eesti ei ole kunagi olnud Euroopa tipus. Vahepeal on selliseid sähvatusi küll tulnud.»

Raske ettevalmistus

Kui 25-aastane Talts leidis, et õige rütmi leidmine pole suureks probleemiks, siis vanameister Kullamäe tunnistab, et temal treeningutesse sisseelamine nii hästi ei õnnestunud.

«Raskelt tuleb see ettevalmistus. Iga suvi läheb järjest vaevalisemaks ja raskem on vormi saada. Kui käima saad, siis pole enam hullu,» nentis Kullamäe ning lisas, et ei oska ennustada kaua ta professionaalse sportlasena jätkata jõuab. «Kui tervist ja motivatsiooni jätkub ja heas meeskonnas saan mängida, siis mängin rõõmuga.

Tagasi üles