Margus Hunt alustab USAs elu tähtsaimat hooaega

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika jalgpalluri ja kettaheitja Margus Hundi treener Dave Wollman (vasakul) usub, et isegi kahte ala korraga tehes alistaks eestlane kettaheites 66 meetri joone.
Ameerika jalgpalluri ja kettaheitja Margus Hundi treener Dave Wollman (vasakul) usub, et isegi kahte ala korraga tehes alistaks eestlane kettaheites 66 meetri joone. Foto: Mihkel Maripuu

Kahe nädala pärast USAs Southern Metodisti Ülikooli (SMU) ameerika jalgpalli meeskonnas üliõpilasliigat alustava kettaheitja Margus Hundi hooaeg võib kujuneda murdeliseks – head esitused võivad karjääri kujunemisel saada saatuslikuks.


Kui endine juunioride maailmameister kettaheites ja kuulitõukes Texase ülikooli ameerika jalgpalli meeskonnaga liitus, ei teatud mida arvata. «Kas nõnda vanalt võib ta eestlastele tundmatul alal üldse midagi korda saata,» mõtlesid paljud. Tegelikkuses kujunes Hundi debüüthooaeg muljetavaldavaks.

Lisaks sellele, et eestlasel jäi vaid kaks blokki puudu, et purustada USA ülikoolide kõigi aegade rekord, mängis ta tähtsates kohtumistes õigel ajal olulise vastase mahatõmbamisega Mustangi võitudes võtmerolli. Vägisi tundus, et Hundist saabki hoopis ameerika jalgpallur.

Sel aastal jõudis mees aga ka kettaheites uuele tasemele. Isikliku rekordi viis Hunt 61.33 peale ning õige napilt jäi puudu pääsust EMile Barcelonas. Säärane edutee mõlemal rindel teeb otsustamise tuleviku suhtes aga üsna raskeks.

«See hooaeg kettaheites oli suurepärane. Kui järgmine aasta samamoodi või paremini heidan, on raskem valikut langetada. Samas, kui see sügis tuleb ameerika jalgpallis hea ja suudan edasi areneda, oleks minu jaoks kõiksugused uksed avatud,» märkis Hunt, kes kinnitas, et mõne
NFLi klubi pakkumine muudaks otsustamise tunduvalt lihtsamaks. «Kindlasti kallutaks see vaekausi ameerika jalgpalli poole, kuna seal pakutavad palganumbrid on palju paremad sellest, mis isegi olümpiamängude võidu eest välja käiakse.»

Kuigi maailm on varemgi näinud sportlasi, kes kahe ala vahel pendeldavad, paistab see lihtinimesele üleloomulikuna. Sellest, et katteheiteaasta lõppeb ameerika jalgpalli hooaja algusega, Hunt ise aga suurt numbrit ei tee.

«Niivõrd raske selline ümberkehastumine polegi. Jõutreeningu poole pealt on mõlemad üsna sarnased ja suuri muudatusi tegema ei pea,» selgitas Hunt. «Ameerika jalgpallis on küll rohkem jooksmist ja seal on vastupidavus tähtis, kuid tegelikult tuleb lihtsalt leida harmoonia, kuidas mõlemat teha. Nii on kõik võimalik.»

Iga tõsiseltvõetava ameerika jalgpalluri suurim eesmärk on üks – pääs NFLi. Kettaheitja unistuseks on medal olümpiamängudelt. NFLi ainest näib Hundis olevat – mitmed sealsed klubid on eestlase vastu huvi tundnud, ning ka kettaheites võiks Hundil kindlasti alistuda vähemalt 66 meetri joon.

«Treener Wollman (Dave – toim) ütles, et kui ma suudaks kahte ala teha nii nagu praegu, võiks heita ketast ikkagi 66 meetrit. Samas usun, et piire ei tasu seada ja tuleb teha nii palju kui suudan. Kui tuleb midagi väga ilusat, on hea, kui ei, siis järelikult polnud nii ette nähtud,» sõnas Hunt, kes esialgu välistas, et jääbki kaht ala paralleelselt tegema.

«Omal ajal on olnud mehi, kes koguni kolmel alal olnud tipus, kuid tänapäeval on see raskem, sest kõik on intensiivsem ja pingelisem,» lisas ta.

Hunt tõi välja ka mõlema ala plussid ja miinused.
«Kettaheidet olen juba üle kümne aasta teinud ja mälestused on väga ilusad. On olnud nii kõrgaegu kui ka mõõnaperioode. Miinuse poolel on see, et enamasti peab treeninguid tegema üksi, sest ei ole treeningukaaslasi,» nentis Hunt. «Ameerika jalgpallis on suur meeskond ja meeskonna vaim ehk ongi põhjuseks, miks see hooaeg ketas ka lendama hakkas. Ameerika jalgpallis on jällegi vaja palju joosta, mis mulle pole üldse meeltmööda.»

Hunt pälvib hooaja eelvaadetes kiitust

Mitmed USA ameerika jalgpalli üliõpilasliiga hooaja eelvaadet teinud portaalid on Southern Methodist Mustangi ühe tugevusena välja toonud Margus Hundi.
Xtrapointfootball.com-i eelvaates uuele USA ameerika jalgpalli üliõpilasliigale peetakse eestlast Margus Hunti unikaalseks relvaks.

«Margus Hunt, kes võitleb sel hooajal enama mänguaja eest, on Mustangsi unikaalne relv. Eelmisel hooajal blokeeris Hunt koguni seitse lööki,» seisis kirjelduses. Opposingviews.com peab samuti üheks Mustangsi tugevuseks tugevat kaitset ja selle ühe osana Hunti.

«Algkoosseisu mehed Taylor Thompson ja Marquis Frazier muutsid kaitsemängu eelmisel aastal palju efektiivsemaks. Nii pressingul kui ka söötudel mängiti väga hästi. Tagavaramehe Margus Hundiga – mees, kes esimese aastaga tõusis NCAA ajaloo parimate blokeerijate hulka ühe hooaja kohta – moodustatakse parim trio viimase 20 aasta jooksul,» kirjutas opposingviews.com Mustangsi eestlasest kaitsemängija kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles