Andrus Veerpalu: kaua ei jaksa tippsporti teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Mihkel Maripuu

«Kas tänavune hooaeg jääb tippspordis teie viimaseks?» See on küsimus, mida Eesti suusakoondise raudvaralt – Andrus Veerpalult ja Jaak Maelt – üha tihemini küsitakse.
 



Ja vastused? Konkreetseid vastuseid pole. On vaid vankumatu tahe endast nii treeningutel kui ka võistlustel kõik anda. Nii, et poleks põhjust midagi kahetseda.

Mõlemad võtavad ühe hooaja korraga. Nagu varasematel aastatelgi. Küsimusele, kas ta jätkab ka pärast Oslo MMi tippsportlaskarjääri, vastas Veerpalu: «Esialgu keskendun sellele hooajale. Ma pole pikemalt ette mõelnud. Vanust on juba piisavalt, ega väga kaua ei jaksa enam teha.»

Kuluaarides on räägitud, et algav hooaeg võiks lõpetamiseks hea tõuke anda. Mitte et keegi tahaks Veerpalu karjääri lõpetamas näha. Aga Oslo MMil on kavas mehe leivanumber – 15 km eraldistardist klassikat. Mis oleks veel parem kui lõpetada karjäär tipus olles? «Muidugi oleks see ilus, aga ma pean arvestama ja vaatama ka oma vanust. Noored tulevad peale.
Loomulikult tahaksin oma karjääri ilusti lõpetada. Üritan seal võimete piiril sõita.»

39-aastane Veerpalu ei salanud, et eelkõige andiski just Vancouveri olümpia talle stiimuli jätkata. Ta ei tahtnud lõpetada karjääri 50 km ühisstardist klassikasõidu kuuenda kohaga. Hing ihkas enamat. Selle enama nimel asub ta Oslo MMil stardijoonele.  

«Vahel olen Vancouverile ikka mõelnud, aga väga mitte. Ega sellises vanuses keegi mind enam kiiremaks ei tee. Oleme selle nimel treeninud, et mitte aeglasemaks minna,» avaldas ta.
Kahekordne olümpiavõitja ei salanud, et tänavune hooaeg võib alata keerulisemalt kui varasemad. Juunis käis ta vasaku põlve operatsioonil ja seetõttu jäi ettevalmistustsüklisse ligi kuuajane vahe sisse. Töösse kaasati ka Hamburgi tippkliiniku spetsialistid, kes tegid põhjalikud uuringud.

Praeguseks on Veerpalu sellest küll pea sajaprotsendiliselt taastunud, kuid tegemata jäänud töö tuleb tasa teha. Seetõttu poleks ka mingi ime, kui Kuusamo MK-etapil ei tule 15 km klassikas tavapärasel tasemel tulemusi. «Tahaksin treeningumahtu hoida. Kardan, et seetõttu pole hooaja alguses nii terav,» nentis ta.

Eesti suusakoondise peatreeneri Mati Alaveri hinnangul on kahekordne olümpiavõitja oma seisundist rääkides lihtsalt tagasihoidlik. Tegelikult pidavat ta olema praegu sama heas ja vaat et isegi paremas vormis kui 2008. ja 2009. aasta hooajal.

«Loomulikult on tervis alati number üks. Seda ei saa millegagi kompenseerida. Hamburgist sai Andrus kaasa ka põhjaliku harjutuste programmi, mis aitas edasiste treeningute planeerimisel,» avaldas Alaver, kes kiitis ka oma teist kuulsamat õpilast Jaak Maed. «Tal on mootor muljetavaldav! Sel aastal keskendume käigukasti arendamisele, et oleks võimalik ka kiirust tõsta. Oleme sprinditreeningutest üsna palju üle võtnud.»

Mae ise sõnastas oma hooaja põhieesmärgi järgmiselt: «Tahan Oslo MMi 15 km klassikasõidus kõrgete kohtade jagamisel kaasa rääkida.»

Üldiselt on kõikide suusakoondislaste ettevalmistus kulgenud planeeritult. Tagasilöögi said vaid sprinterid Timo Simonlatser ja Anti Saarepuu. Esimene kukkus Mallorca laagris nii õnnetult, et parema käe nimetissõrme ühest lülist avastati mõra. Selle tõttu aga treeningutel õnneks suurt midagi tegemata ei jää. Teine pidi tervislikel põhjustel Ramsau teise laagri vahele jätma. Miks, see pole veel kellelgi teada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles