Haigus võttis Rootsi suusatajalt ühest silmast nägemise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanna Falk
Hanna Falk Foto: SCANPIX

Rootsi murdmaasuusatajat Hanna Falki tabas suvel üsna ebatavaline haigus, mis võttis tal ühest silmast nägemise, ent nüüdseks on nägemine õnneks suuremas osas taastunud.

Eelmisel hooajal sai Falk MK-sarjas sprindis kaks etapivõidu, neist ühe Otepääl, ning teenis koha Vancouveri olümpiale, kus jõudis sprindis veerandfinaali, kirjutab Expressen.

21-aastane suusataja lootis suvel kõvasti treenida, et algaval hooajal veel paremas vormis olla, ent keset suve tabas teda tõeline šokk – Falk kaotas paremast silmast nägemise ja ta viidi haiglasse.

Haiglas diagnoositi, et Falkil on APMPPE (Acute Posterior Multifocal Placoid Pigment Epitheliopathy). APMPPE tähendab, et silma sarvkest kattub tõenäoliselt mõne saadud vigastuse tõttu kahjustatud koega ning see hakkab nägemist segama. Selle haiguse tõttu võib inimene silmanägemise kaotada osaliselt või täielikult, ent üldiselt tervenedes nägemine taastub.

«See pole väga levinud haigus,» tõdes Falk. «Seetõttu ei saanud ka arstid midagi teha, pidime lihtsalt ootama, et see paraneks.»

Õnneks taastus Falki nägemine juba paari päeva möödudes ja kuigi ta peab siiani haiglas regulaarselt kontrollis käima, on ta kindel, et suurt jälge see tema ettevalmistusele ei jätnud. «Praegu on kõik juba praktiliselt korras,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles