Välbe: Alaver ei jää Eestisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Alaver langetab otsuse, kas minna Venemaa suusakoondise peatreeneriks või mitte, pärast Holmenkolleni MMi, mis lõppeb märtsi esimesel nädalal.
Mati Alaver langetab otsuse, kas minna Venemaa suusakoondise peatreeneriks või mitte, pärast Holmenkolleni MMi, mis lõppeb märtsi esimesel nädalal. Foto: Raigo Pajula

Nädal tagasi alustas Eesti suusakoondis Olosel tavapärast hooajaeelset laagrit. Lumi, suusad, rasked treeningud – samasugune rutiin nagu ikka. Ent ühe aspekti poolest on tänavune laager kõikidest eelnevatest sootuks erinev.



Ilmselt ei leidu ühtki Eesti suusakoondislast, kes aeg-ajalt ei mõtleks: kas tänavune laager jääb peatreener Mati Alaveri käe all meie viimaseks?

Alaver ise seda teemat oma hoolealustega ei puuduta. Nagu kogenud treener ütles: «See ei ole teemaks. Pühendun täna sajaprotsendiliselt Eesti suusakoondisele. Meil on tänavuseks hooajaks selged eesmärgid ja nende treeningute põhjal, mis ma eestlastelt seni näinud olen, tõotab tulla väga huvitav hooaeg. Eelkõige ootan just meie noorte esiletõusu – Raido Ränkel, Karel Tammjärv, Eeri Vahtra, Algo Kärp.»

Planeedi parim

Kas eespool nimetatud meeste esiletõusu korral jääks Alaver Eesti suusakoondist juhtima, ei tea praegu veel keegi. Samamoodi nagu ei tea keegi ka seda, kas Andrus Veerpalu ja Jaak Mae otsustavad jätkata. Ja kas noorte esiletõus ja vanade jätkamine seoks Alaveri ka edaspidiseks Eesti koondisega. Seda võib vaid oletada.

«Mati on praegu veel enam motiveeritud kui varem. Seda näitas juba seegi, et ta tuli laagrisse päev varem kui sportlased. Selleks et tema õpilased ei peaks Olosele jõudes millelegi mõtlema. Hullemat fanaatikut annab terves maailmas otsida!» rääkis hooldemees Urmas Välbe.

Endise suusataja ja kogenud hooldemehena teab ta väga hästi, millised on Alaveri ülesanded koondise juures. Vähe on neid suusariike, kus koondise peatreener organiseerib sportlaste majutuse, toitlustuse, otsib sponsoreid ja aitab ka lennugraafikuid teha.

«Kui enamiku peatreenerite käest küsitaks, kui palju Olosel hotell maksab, siis nad ei oskaks vastata. See ei kuulu nende ülesannete hulka. Usun, et Mati tahaks samamoodi töötada,» selgitas Venemaa suusaliidu presidendi Jelena Välbe eksabikaasa.

Välbe sõnul oleks Alaveril pärast Holmenkolleni MMi ideaalne aeg uutele jahimaadele asuda. Esiteks – enne Sotši olümpiat jääks piisavalt aega end Venemaa süsteemiga kurssi viia. Nii et olümpiaeelsed hooajad läheksid kui lepase reega. Ja teiseks – suure suusariigi koondise juhendamine pakuks suurepärase väljakutse. Just nüüd, mil Eestis peaks toimuma omamoodi põlvkondade vahetus.

Küsimusele, kas Välbe ise läheks Alaveri asemel Venemaale, vastas ta: «Muidugi! Siin on ju ainult plussid. Kui Mati minekuga pikemalt venitaks, siis ei saaks ta enam kunagi nii head lepingut.»

Alaverile on varemgi võõrsilt pakkumisi tehtud. Pole võimatu, et ka pärast tänavust hooaega saab ta teisteltki suusariikidelt pakkumisi.

«Kindlasti on Matit ka näiteks Austriasse kutsutud. Aga ta on jäänud siia, sest tal on fantastilised õpilased. Ka praegu on lootustandvaid sportlasi koondises, aga kas see oleks piisavaks motivaatoriks?» arutles Välbe ja lisas: «Venemaa jaoks pole maailmas paremat venda! Mati valdab perfektselt keelt, ta tunneb sealset kultuuri. Ta tõuseb koosolekul püsti, ütleb paar lauset ja kõik viskaksid mehele kulpi! Ta on suusamaailmas täielik korüfee!»

Võtaks pakkumise vastu

Küsimusele, millisel juhul Alaver üldse Eestisse jääks, vastas ta: «Mitte mingil juhul. Mis siin Eestis – siin ta ei saaks areneda. Eestis on ju kõik saavutatud. Kui ta Eestisse jääb, siis ta ei taha järelikult areneda. Aga ma tean, et ta tahab edasi areneda.»

Välbe hinnangul pakutaks Venemaal peatreenerile kopsakat rahasummat. Kui suurt täpselt, ei soostu keegi avaldama.

Nagu Välbe ütles: «Seal saaks ikka sellist palka, et… Eestis poleks iialgi võimalik nii suuri summasid maksta. Aga kõik see on puhtalt minu arvamus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles