Einaste: poodiumikoht polnud utoopiline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kein Einaste näitas Kuusamo MK-etapi kvalifikatsioonis kolmandat tulemust.
Kein Einaste näitas Kuusamo MK-etapi kvalifikatsioonis kolmandat tulemust. Foto: Mati Kalve

Kuusamo MK-etapi kvalifikatsioon: Kein Einaste tuleb võimsate paaristõugetega ja saab kokkuvõttes eelsõidu kolmanda aja! Kaotust parimale vaid 0,53 sekundit! See on Einaste elu parim eelsõit, see on Eesti sprinterite viimaste aastate edukaim eelsõit!


Vargsi hiilib suusafännide mõtteisse taas küsimus: kas lõpuks ometi jõuab mõni Eesti sprinter MK-sarjas poodiumile? Kas lõpuks ometi saab tõeks viimaste hooaegade «lubadus» ja eestlane jõuab sprindifinaaligi?

Veerandfinaal annab lootustele veelgi alust – Einaste kaotab vaid ameeriklasele Andy Newellile. Ja sedagi napilt. Poolfinaalini jääb viimases veerandfinaalis startinud Einastel vaid 20 minutit. Juba siis aimas Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver halba. Suurele, hiiglasekasvu Einastele jääb sellest väheks. Vastupidavusfoon pole veel piisavalt hea. Kas ta suudab taastuda?

Einaste ise teeb kõik selleks, et kiiresti taastuda. Ta lõpetab veerandfinaali, paneb soojad riided selga ja hüppab, võimleb, jookseb. Teeb kõik selleks, et lihased 16-kraadises pakases soojad püsiksid. Temagi mõtetesse kerkib taas ammune unistus jõuda finaali. Nüüd on aeg unistus ellu viia! Seda enam, et järgmine klassikasprint on kavas alles jaanuarikuisel tuuril…

Poolfinaali stardijoonel mõistab Einaste, et lihased on tühjad nagu eestlase rahakott pärast euro tulekut. Ometi ei kavatse ta alla anda. «Panen endast kõik välja! Nii palju kui jaksu on, nii kaua kestan. Midagi kaotada pole,» mõtiskleb 198-sentimeetrine Einaste ja vuhiseb stardijoonelt esimesena minema.

Distantsi keskel vajub ta viimaseks ja tunneb, kuidas jalad on piimhapet täis. Alaver vaatab võistlust stardikoridoris suurelt ekraanilt ja tunnistab kurba tõde – Einaste lihased on kinni, varianti edasipääsuks pole.

«Ehk suudab ta siiski finišisirgel oma võimsate paaristõugetega imet teha?» loodab Alaver ja jälgib närviliselt ekraani. Pilt, mis sealt avaneb, muudab peatreeneri aga üha nukramaks – Einaste kaotab juba iga meetriga. Vägilasekasvu Einaste on alla andnud.

Ka lootus õnneliku kaotajana edasi pääseda kustub – finišisirgel on näha, kuidas eestlane lõpuni lontsib. Hing oleks justkui paelaga kaelas. Tulemuseks on viimane koht, kokkuvõttes 11. positsioon. Aga ometi elu teine võistlus!

Einaste hing jääb siiski kripeldama – lootused olid märksa kõrgemad. «Täna polnud poodiumikoht kindlasti utoopia. Olen alati teadnud, et heal päeval võin väga kõrgete kohtade eest võidelda,» nendib ta pettunult. «Kahjuks läks rada seekord pehmeks ja olud minu jaoks raskeks. Distantsimehed pääsesid esile. Finaali pääses ainult kaks sprinterit ja nemad jäid kohe taha. Raskeid olusid näitas juba seegi, et kui eelnevatel hooaegadel on sama distants 2.50ga läbitud, siis seekord sõideti 3.10 kanti. Minul polnud seal enam midagi teha.»

Einaste sõnul pole tema vastupidavus veel parimate killast. Kaugel sellest. Võrreldes konkurentidega on ta selle kallal seni ka palju vähem vaeva näinud. Veel neli aastat tagasi töötas ta alles ehitusel ja valas betooni.

Seejärel leidis aga, et tal puuduvad vastavad oskused ja tahe seda edasi teha. Süda ihkas suusatamise juurde tagasi. Nii küsiski ta norralasest sprinditreenerilt Björn Kristiansenilt, kas tohib Eesti tippsprinterite grupiga ühineda. Õnneks vastas norralane jaatavalt. «Kui Björni ja Matit (peatreener Alaver – toim) poleks, siis ma võib-olla ei istuks täna siin. Nemad aitasid mind väga palju. Mulle tagati kõik võimalused, et tippu jõuda,» sõnab Einaste, kes peab enda sõnul vastupidavuse kallal veel tööd tegema.

Muus osas ei pidavat teda tipust aga enam miski lahutama. Klassikalises tehnikas kuuluvat ta ka Alaveri hinnangul maailma tippu. Ometi on seni tema parim MK-sarja koht Otepääl saadud seitsmes. «Usun, et minu taset siin näitas ka kvalifikatsiooni kolmas aeg. Heal päeval võin kõikidega võidu sõita!» lubab Einaste.

Eestlastel suusafännidel ei jää muud üle kui seda head päeva ootama jääda. Loodetavasti ei pea enam kaua ootama.

sport.postimees.ee toob täna kell 12.00 algava naiste 5 km klassikasõidu ning kell 13.30 algava meeste 10 km klassikasõidu tulemused ja sportlaste kommentaarid operatsiivselt lugejateni.

TABLOO

Kuusamo MK-etapp

Klassikasprint.

Naised. 1. Marit Björgen (Norra), 2. Petra Majdic (Sloveenia) +1,4, 3. Astrid Jacobsen (Norra) +8,1…48. Triin Ojaste, 56. Kaija Udras, 64. Laura Rohtla.

Mehed. 1. John Kristian Dahl (Norra), 2. Aleksei Poltaranin (Kasahstan) +1,7, 3. Sami Jauhojärvi (Soome) +2,0…11. Kein Einaste, 21. Peeter Kümmel, 54. Aivar Rehemaa, 55. Algo Kärp, 60. Andrus Veerpalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles