Alaver võrdles Kärbi sõitu Veerpalu ja Mae kunagiste startidega

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algo Kärp
Algo Kärp Foto: Toomas Huik

Davosis peetud murdmaasuusatamise MK-etapi järel lõi taas välja peatreener Mati Alaveri oskus leida erinevate tulemuste vahel huvitavaid seoseid ja tekitada arusaam, et Eesti suusatamises on helge tulevik siiski võimalik.


Alaver pidas silmas 15 km klassikadistantsil 26. koha saanud Algo Kärpi, kes tegi tema hinnangul oma senise karjääri parima sõidu. Võitja Aleksei Poltaraninile kaotas Kärp 1.34, Eesti selle ala esinumbrit Andrus Veerpalut edestas ta aga 4,2 sekundiga.

«1996. aasta detsembris kaotasid Veerpalu ja Jaak Mae Davosis võitjale vastavalt 1.10 ja 1.11, kuid toona sõideti 10 km. Pärast seda võistlust ütlesin meestele, et neis on ainest sõita maailma esikümnesse. Aasta hiljem Nagano olümpial olid nad kuues ja kaheksas. Kärp kaotas täna ühe ringi kohta vähem kui Mae ja Veerpalu toona,» rääkis Alaver.

Peatreener sukeldus veelgi tippsuusatamise peensustesse ja märkis, et Kärp kaotas laupäeval võitjale vaid neli protsenti, vastupidavusalal olevat see üsna väike allajäämine. «Maamehe visadusega on ta teinud tõsist tööd ja kindlasti pole tema tulemus suur üllatus,» kiitis Alaver.

Kärbi sõidust tekkinud rahulolu kõrval ei näinud Alaver suurt probleemi ka Veerpalu kohas kolmanda kümne lõpus. «Pärast Kuusamot tabanud külmetushaigusest taastumist pole Andruse seis veel väga hea – see on lihtsalt hea,» mõtiskles Alaver ja lisas, et kogenud suusahunt tegi võistluse käigus ühe taktikalise apsaka. «Ta püsis kolm kilomeetrit Poltaranini tuules, kuid hiljem selgus, et see oli üldse võistluse kiireim ring. Selline tempo käis praegu Veerpalule üle jõu.»

Alaver oli veendunud, et kiire ja jõudu kulutava lõiguta olnuks Veerpalu kaotus märksa väiksem.

Veerpalu jääb Davosi harjutama, nädala lõpus osaleb ta aga La Scambeda vabatehnikamaratonil. Alaveri sõnul ei oodata sealt kuigi head tulemust, tegemist on pigem tugeva treeninguga. Sarnast ettevalmistusmudelit on Alaver ja Veerpalu kasutanud ka suuri võite pakkunud hooaegadel.

Suusatamine
MK-etapp Davosis

Mehed 15 km klassikat: 1. Aleksei Poltaranin (Kasahstan) 40.03,5, 2. Aleksandr Legkov (Venemaa) +0,9, 3. Lukas Bauer (Tšehhi) +4,0, … 26. Algo Kärp +1.34,0, 29. Andrus Veerpalu +1.38,2, 59. Aivar Rehemaa 2.41,8.
Naiste 10 km klassikat: 1. Marit Bjørgen (Norra) 29.31,6, 2. Justyna Kowalczyk (Poola) +29,3, 3. Therese Jouhaug (Norra) +39,1, … 54. Laura Rohtla +4.25,7.
Meeste sprint: 1. Emil Jönsson (Rootsi),
2. Aleksei Petuhhov (Venemaa). 3. Dario Colog­na (Šveits), … 25. Anti Saarepuu.
Naiste sprint: 1. Marit Bjørgen (Norra), 2. Arianne Follis (Itaalia), 3. Kikkan Randal (USA).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles