Arst: Algo ja Kein pole dopingut tarvitanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suusakoondise arst Tarvo Kiudma.
Eesti suusakoondise arst Tarvo Kiudma. Foto: Toomas Huik

Eesti Suusakoondise arst Tarvo Kiudma ei saanud enda sõnul pool ööd magada, sest uudis nii Algo Kärbi kui ka Kein Einaste verenäitudest, võttis talt igasuguse une.

«Ma ei oska öelda, millest Algo lubatust kõrgem verenäit tingitud võis olla. Eraldi võetuna polnud ju ei hemoglobiini ega ka erütrotsüütide noorvormide näitaja lubatust kõrgem,» tõstis Kiudma nõutult käed üles.

«Saan põhjuste üle vaid spekuleerida. Nii Kein kui ka Algo olid kolm nädalat mäestikus ja sealt alla tulles stiimul vereloomele lõppes ning tekkis väike nihe. Kui hemoglobiini saaks veel ise mõõta, siis erütrotsüütide noorvormide näitajaks on vaja juba korralikku aparatuuri.»

Kui Einaste saanuks hemoglobiinitaset rohke veejoomise ning korraliku trenni abil alla suruda, siis Kärbil poleks nendes abinõudest kasu olnud. «See on protsentuaalne näitaja. Kunagi varem pole ükski koondislane seetõttu stardist kõrvale jäänud,» nentis Kiudma, kes tõdes, et paljud vaatavad Kein Einaste ja Algo Kärbi juhtumi tõttu Eesti suusakoondislastele viltu.

«Eks kõik mõtlevad nüüd midagi. Aga ma võin sajaprotsendilise kindlusega öelda, et dopinguga pole siin mingit seost. Algo ja Kein ei ole midagi keelatut tarvitanud. Võiksin selle peale kasvõi mürki võtta!» sõnas Kiudma veendunult.

Küsimusele, kas ka Eesti Suusaliit võib juhtunus süüdi olla, et kaks meest peavad verenäitude tõttu võistlusest kõrvale jääma, vastas Kiudma: «Ma ei oska sellele vastata, aga need proovid, mis meie sportlastelt enne tuurile sõitu võtsime olid kõik määrusepärased. Meie saime madalamaid väärtuseid. Seal saadi mõlemal mehel kõrgem tase kui meie saime.»

Samas ei soostunud Kiudma väitma, et WADA ametnikud eksisid proovide võtmisel. «Praegu on kõikidel teadmatus. Algo läheb  täiendavatele uuringutele ja siis saame ehk juba rohkem öelda,» sõnas Kiudma ja lisas: «Kõige hullem ongi sportlastel – tal tuleb vaat, et pisargi silma, kui küsib endalt, mida on valesti teinud?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles