Mardna: Alaveri meeskond peab peeglisse vaatama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mardna..
Mihkel Mardna.. Foto: Mati Hiis / SL Õhtuleht.

Eesti tunnustatumaid spordiarste Mihkel Mardna ütles Postimehele, et Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaveri ja tema meeskond peaks Tour de Skil juhtunust õiged järeldused tegema.

Nii Algo Kärp kui ka Kein Einaste ei saa Tour de Skil lubatust kõrgemate verenäitude tõttu startida. «See pole selle tiimi puhul esimene ja  ka viimane kord, kui nii juhtus,» sõnas Mardna. (Varasemalt on lubatust kõrgema verenäidu tõttu võistlustest kõrvale jäänud ka Kaspar Kokk ja Jaak Mae - toim)

«Mina pole see inimene, kes saaks järeldusi teha. Tiim ise peab järeldused tegema ja mõtlema, kus tehti apsakaid,» jätkas Mardna ja lisas: «Kedagi teist peale iseenda pole neil süüdistada. Neil pole põhjust olla vihane WADA või FISi peale – tuleb ise peeglisse vaadata.»

Mardna vihjas, et tiimisiseselt võidi langetada valesid otsuseid. Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver sõnas Delfile antud telefoniusutluses, et Algo Kärp´i ja Kein Einaste liiga kõrged verenäitajad olid suure tõenäosusega Davosi laagri tulemus. Keskmäestikus kõrgemaks läinud verenäidud ei taastunud tema sõnul vajaliku kiirusega.

«See, kes neid asju korraldab, võis teha valearvestuse. Jääb arusaamatuks, kuidas mehed, kellel varem pole verenäitudega probleeme olnud, nüüd võistlustelt kõrvale peavad jääma,» vihjas Mardna, kelle hinnangul pidanuks kogenud sportlastel olema võimalik võistluskeelust hoiduda. «Kumbki neist pole ju esimest aastat MK-sarjas. Verenäite antakse peaaegu iga etapi järel ja selle kogemuse põhjal oleks pidanud olema võimalik keeldu ära hoida.»

 Mida ütleks Mardna aga neile, kes eestlastele pärast Tour de Skid kahtlase pilguga vaatavad ja neid dopingutarvitamises kahtlustavad? «Eks igaüks võib mõelda nii nagu heaks arvab ja teha omad järeldused. Iga verenäit, mis on üle lubatud normi ei pruugi kohe keelatud ainete tarvitamist näidata. See pole meie otsus, kas keegi on dopingut tarvitanud või mitte - selleks on WADA. Praegu saame lihtsalt konstanteerida fakti, et Kein Einaste ja Algo Kärbi verenäidud ületasid lubatud normi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles