Mae võttis Tour de Ski'st maksimumi

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainsa eestlasena Tour de Ski’l finišisse jõudnud Jaak Mae jõudis lõputõusust üles 27ndana.
Ainsa eestlasena Tour de Ski’l finišisse jõudnud Jaak Mae jõudis lõputõusust üles 27ndana. Foto: Nordicfocus.com

Murdmaasuusatajate mitmepäevasõidu Tour de Ski viimasel etapil, mis mullu oli ka suurima teleauditooriumiga suusavõistlus, rühkis ennast slaalominõlvast tänavu ainsa eestlasena üles Jaak Mae.


Kui aasta eest ei lõpetanud ükski eestlane mitmepäevasõitu, siis tänavu jõudis finišisse kolmest startinud mehest vaid Mae, kes saavutas kokkuvõttes 27. koha. Laupäevasel 20 km ühisstardiga klassikasõidus sai 2002. aasta olümpiapronks kirja 21. tulemuse. Senisest viiest tuurist on viimasel ajal seljavigastusega võidelnud Mae lõpuni sõitnud nüüd neli.

«Tänavune Tour oli nagu käsipiduriga sõit. Ega seal rohkem võtta olnud ning seega võib rahule jääda,» võttis Mae kaheksa etappi kestnud katsumuse lühidalt kokku. «Kui teravaid ja kiireid rütmimuutusi ei olnud, siis oli üllatavalt normaalne sõita. Lõputõus oli siiski väga terava nurga all ning seda oli raskem läbida.»

Üldse sai Maest esimene eestlane, kes suutnud mitmepäevasõidu kogusummas jõuda teist korda kolmekümne parema sekka. Mae seniseks parimaks tulemuseks on kokkuvõttes 11. koht, mille ta saavutas kaks aastat tagasi. Seni on see ka üldse eestlaste parim tulemus.

Kui varemalt on mitmepäevasõidul kavas olnud ka eestlaste leivanumber ehk eraldistardist klassikasõit, siis tänavu oli võistlusprogramm koostatud natuke teisiti.

«Sprindid ja ühisstardid pole just need võistlusformaadid, kus võiksin kõrgeid kohti loota. Kahjuks seekord ei olnud 15 km klassikasõitu,» rääkis Mae.

Samas leidis kogenud spordimees, et teda vaevanud seljavigastus pole Tour de Ski’l osalemise tõttu hullemaks läinud. «Eks seda ole palju tahta, et ta reisimisega paremaks läheks. Arvan, et olukord on sama, mis paar nädalat tagasi,» sõnas Mae. «Nüüd ootab ees rahulikum nädal.»

Pärast Tour de Ski lõppu ei osanud 27. koha saavutanud suusamees veel öelda, kuidas tema hooaeg jätkub. Järgmise stardi võib Mae teha Otepää MK-etapil või ka 18. jaanuaril Eesti meistrivõistluste 15 km klassikasõidus.

«Tänase päeva seisuga ei tea, kas stardin Mammastes või mitte. See sõltub eelkõige sellest, kuidas suudan taastuda, ning sellest, kuidas vigastus paraneb. Kui kõik läheb soovitud suunas, siis sõidan ka Eesti meistrivõistlustel,» täpsustas Mae. «Pärast Otepää MK-etappi jääb veel kuu aega, et MMiks heasse vormi jõuda.»

Meeste konkurentsis ei olnud aga teist korda vastast šveitslasele Dario Colognale, kes tõusis tšehhi Lukas Baueri kõrval teiseks kahekordseks võitjaks. Samas pole ükski meessuusataja suutnud seni veel pärast Tour de Ski’l triumfeerimist noppida järgneval tiitlivõistlusel kuldmedalit.

Üldarvestuses jõudsid Cologna kõrval veel poodiumile norralane Petter Northug ja Bauer.

«Kindlasti ei saa väita, et Tour de Ski’l edukalt esinenud sportlastel ebaõnnestuvad tiitlivõistlused. Kaks aastat tagasi oli Cologna võites veel väga noor ja siis ei tulnud tal Libereci MM kõige paremini välja, kuid nüüd on ta juba kogenum sportlane,» rääkis Eesti koondise peatreener Mati Alaver. «Kui vaadata ka Eesti koondise ajalugu, siis 2009. aastal olime edukad nii tuuril kui ka MMil.»

Televaatajale pakub ränk lõputõus ja mitmepäevasõit suurt huvi, ent viimasel etapil heitlus punktikohale enam väga suur ei olnud – finišisse jõudis vaid 36 meest.

Kui naiste konkurentsis tundus vahepeal, et poolatar Justyna Kowalczyk võib anda ka teistele võimaluse, siis viimasel kahel etapil hoidis ta konkurendid ohutus kauguses. Lõpuks edestas ta 2. koha saavutanud norralannat Therese Johaugi koguni minuti ja 21 sekundiga. Kolmandana jõudis poodiumile itaallanna Marianna Longa.

SUUSATAMINE
Tour de Ski

Mehed. 20 km (kl) ühisstart: 1. Petter Northug (Norra) 57.17,2, 2. Dario Cologna (Šveits) +1,8, 3. Devon Kershaw (Kanada) +2,2 ... 21. Jaak Mae +1.47,3.
Lõppseis: 1. Dario Cologna (Šveits) 4.28.02,0, 2. Petter Northug (Norra) +27,3, 3. Lukas ­Bauer (Tšehhi) +1.44,1, 4. Curdin Perl (Šveits) +1.58,2, 5. Roland Clara (Itaalia) +2.06,5, 6. Jean Marc Gaillard (Prantsusmaa) +2.27,5 ... 27. Jaak Mae +13.32,3.
Naised. 10 km (kl) ühisstardist: 1. Justyna Kowalczyk (Poola) 30.27,6, 2. Therese Johaug (Norra) +6,3, 3. Marianna Longa (Itaalia) +55,7.
Lõppseis: 1. Justyna Kowalczyk (Poola) 2.47.31,0, 2. Therese Johaug (Norra) +1.21,5, 3. Marianna Longa (Itaalia) +2.40,7, 4. Arianna Follis (Itaalia) +3.19,9, 5. Charlotte Kalla (Rootsi) +4.27,7, 6. Petra Majdic (Sloveenia) +4.52,6.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles