Andrus Veerpalu rühib vaikselt õige vormi poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu püüdis Aivar Rehemaa kolmanda ringi alguses kinni ning üheskoos tehti viimasel ringil tempot.
Kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu püüdis Aivar Rehemaa kolmanda ringi alguses kinni ning üheskoos tehti viimasel ringil tempot. Foto: Mihkel Maripuu

Oo, mis meeliülendav pilt! Pjedestaali kõige kõrgemal astmel seisab tagasihoidliku naeratusega kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu, temast natuke madalamal Jaak Mae ja veelgi madalamal Aivar Rehemaa.



Paraku pole tegemist pildiga MK-etapilt, Tour de Ski’lt ega ka maailmameistrivõistlustelt. Äsja on lõppenud Eesti meistrivõistlused 15 km klassikasõidus. Võistlused, mis eelkõige peeti peaproovina kolme päeva pärast algavale Otepää MK-etapile.

Peaproovi võitis Veerpalu, kes edestas 16,2 sekundiga Maed ja 1,01,3ga Rehemaad. Aga nagu ütles koondise peatreener Mati Alaver, see polegi enam oluline. Hoopis olulisem on see, kus asuvad eestlased võrreldes teistega kodusel MK-etapil. Kuidas on liikunud eestlaste vormikõver? Mis on Veerpalu ja Mae stardipositsioon?

Parim sõit

Eesti meistrivõistlused andsid neile küsimustele vaid õrnalt hoomatavaid vastuseid. Alaveri hinnangul pole ei Mae ega Veerpalu tänavu ühtki nii head võistlust veel teinud. «Tehnilise soorituse ja võimsuse poolest oli see nende tänavune parim sõit. Eks alati tahaks paremini, aga nende vormil pole praegu viga,» arutles Alaver.

Sama kinnitas ka 17 aastat tagasi esimese Eesti meistri tiitli võitnud Veerpalu, kes vajas enda sõnul enne Otepää MK-etappi hädasti üht positiivset emotsiooni. Seda ta Mammastelt ammutaski.

«Arvan, et see oli üks minu parimaid starte sel hooajal. Päris sellist kergust polnud nagu parimatel päevadel, aga võrreldes Skandinaavia karikavõistlustega on pilt juba parem,» sõnas Veerpalu, kes toona kaotas norralasest võitjale Martin Johnsrud Sundbyle 1.03,7.

Otepääl peaks see kaotus vähemalt poole võrra maha kärbitud saama. Pärast seda jääb hooaja põhistardini viis nädalat. 1. märtsil jagatakse Holmenkolleni MMil medalikomplektid 15 km eraldistardist klassikasõidus. Ja ilmselt ei kahtle keegi, et Veerpalu tahab seal poodiumile astuda. Vastasel korral poleks ta tänavu enam tipptasemel treeningutesse sukeldunud.

Küsimusele, mis võiks olla Otepää MK-etapil normaalne kaotus Sundbyle, vastas Alaver: «Kakskümmend sekundit? Ei, seda on veel palju tahta. Sundby on tänavu klassikas norralaste esinumber. Andruse jaoks on oluline tippudele lähemale saada.» Peale Sundby ka šveitslasele Dario Colognale, tšehh Lukaš Bauerile ja norralasele Eldar Rönningule.

Nii Mae kui ka Alaver kinnitasid, et Otepää MK-etapi võidust keegi neist ei unista. Loomulikult oleks see tore, aga põhieesmärki silmas pidades polevat see esmatähtis.

«Realist olles tuleb tõdeda, et teised mehed on valusalt eest ära. Loota nädalaga suuri muutusi pole reaalne. Tuleb vaadata ka seda, kus me seni oleme olnud,» sõnas Mae, kes enda võistlusega päris rahule ei jäänud.

Hoolimata sellest, et veel kaks päeva enne starti ta kahtles, kas ikka tasub starti tulla. Vana seljavigastus on lihtsalt niivõrd visa paranema.

«Viimastel päevadel on selg juba paranemismärke näidanud. See annab lootust, et kõik võib veel korda saada,» sõnas Mae ja lisas: «Funktsionaalne pool on juba suhteliselt korralik, aga lihaspool jätab soovida. Kui stardikiirendust vaadata, siis oli minu koht üheksas-kümnes. Ja kaotus isegi kodustel võistlustel kümme sekundit. Maailma karikal sellega suurt midagi teha ei ole.»

Rehemaa ei hõiska

Midagi tagasi hoidma ta Otepää MK-etapil aga ei hakka. Samamoodi nagu ka Rehemaa, kes Eesti meistrivõistlustel tegi oma esimese stardi kuuajase pausi järel. Veel neli nädalat tagasi asus ta sügaval augus ning sai treenida vaid harrastussuusataja tasemel.

Seetõttu ei pannud ka minutiline kaotus teda kurvastusest pisaraid pühkima. Seda polevatki nii lootusetult palju.

«Hõisata loomulikult ei saa. Oleks kaotus pool minutit väiksem, tunneksin vähe rohkem rõõmu. Aga vähemalt pole seis enam nii hull kui kuu tagasi. Siis oli seisund päris katastroofiline lausa!» nentis Rehemaa ja lisas vahepealse alavormi põhjuse: «Olin pärast Kuusamo etappi haige, aga läksin rumala peaga ikkagi Davosi mägedesse treenima. Arvasin, et sünnib ime. Aga selle asemel jäin hoopis veelgi jõuetumaks.»

Eilsete Eesti meistrivõistluste põhjal selgitati välja ka need, kes pääsevad Otepää MK-etapile. Enne võistlust teatati kõikidele reeglid, mis ütlesid, et Mammastel tuleb tulla kümne hulka, et kodusele suurvõistlusele pääseda.

Koha MK-etapile tagasid lisaks esikolmikule ka Algo Kärp, Janek Vallimäe, Morten Priks, Vahur Teppan, Priit Talves ja Erkki Jallai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles