Alaver: Veerpalul pole täna võimalust võita

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Valju Aloel

Eesti suusatamise suurkuju Andrus Veerpalu ja tema treener Mati Alaver teavad, et täna Otepääle ja kodudes telerite ette kogunevad inimesed ootavad oma mehe võitu. Paraku on mõlemad veendunud, et MK-sarja koduetapil esikohta ei saada.



Kuigi sportlase ja treeneri kindlameelsest arvamusest võib jääda mulje, et võit oleks veebruari lõpus Norras Oslos toimuva MMi jaoks halb, lükkas Alaver selle ümber. «Võidus poleks midagi halba, aga Andrus ei võida Otepääl!» teatas treener kindlameelselt.

Kogenud juhendaja järeldus põhineb hooaja senisel käigul ja näidatud tulemustel. Pealegi on Veerpalu hooaeg plaanitud ühe vormikõvera tipuga – mõistagi peab see saabuma alles nelja nädala pärast.  

Alaver oleks rahul, kui Veerpalu kaotaks täna oma lemmikdistantsil 15 km klassikasõidus võitjale umbes 40 sekundit. See näitaks, et asjad liiguvad õiges suunas. Paari nädala pärast 40 aasta juubelit tähistav Veerpalu on tänavu saanud MK-sarja klassikasõitudes kaks 29. kohta.

Veel detsembris kaotas ta Davosis 15 km võitjale Aleksei Poltaraninile ühe minuti ja 38 sekundiga, norralaste tänavusele selle ala esinumbrile Martin Sundbyle aga 1.28. Kaks nädalat tagasi sõidetud Skandinaavia karikasarja etapil Torsbys oli aga Veerpalu ja Sundby vahe 1.04. Seega muutub kaotus tugevamatele üha väiksemaks, aga sekundid kukuvad oma kindlas tempos.

Veerpalu oli treeneriga sama meelt. «Võitu oleks siit palju oodata. Soovin lihtsalt hästi sõita ja praegustele liidritele vastu hakata,» sõnas ta eile lõunal pärast kaks tundi kestnud treeningut.

Pikk harjutuskord

Jah, te lugesite õigesti – päev enne MK-etappi kestis Veerpalu treening isegi pisut rohkem kui kaks tundi. Kusjuures see polnud niisama rajal kulgemine, vaid soojendustreeningu nime kandnud ponnistus, mille sisse mahtusid ka teravad kiirendused ja tempolõigud.

Peale selle jõudsid Veerpalu ja tema määrdemees Margo Pulles testida tänaseks stardiks suuski ja valida võimalikke määrdekombinatsioone. «Väga hea oli sõita, eile (neljapäeval – toim) õnnestus hästi välja puhata,» märkis Veerpalu rahulolevalt.

Veerpalu harjutuskorraga võrreldava pikkusega treeningu tegi eile ka Jaak Mae, nooremad koondislased pidid aga piirduma ajaliselt lühema tööga. Alaver tõi näite, et koondise nooremasse põlvkonda kuuluv Karel Tammjärv pingutab võistluseelsel päeval pisut üle pooleteise tunni, viimasel ajal on püütud seda venitada 1.45ni. Vanameistritega ühes rütmis rabamine võrduks noorte jaoks oma võistluse rikkumisega juba eos.

Taastumine aeglasem

Sugugi alati pole päev enne starti toimuv treening täpselt ühesugune. Oma organismi peensusteni tundev Veerpalu teeb muudatusi isegi sõidu käigus. «Mäletan korda, kui Andrus tegi ettenähtud viie spurdi asemel vaid kaks. Kui küsisin, miks nii, vastas ta, et rohkem polnud vaja – kõik toimis hästi.

Teinekord tegi ta aga nelja kiirenduse asemel kaheksa ja põhjendas seda sellega, et ei saanud ennast kuidagi käima,» meenutas Alaver ja lisas, et harjutuskord ongi mõeldud eelkõige sportlase organismi äratamiseks.

Oslo MMiks valmistumisel kasutavad Alaver ja Veerpalu võrdluseks kahe talve tagust aega. Toona krooniti juba tõelises vanameistri staatuses eestlane Liberecis maailmameistriks. Alaveri sõnul pole kaugemasse minevikku jäävate aastatega võrdlusel enam mõtet.

«Vananedes on sportlase taastumine aeglasem. Kuna ööpäevas on endiselt 24 tundi, ei saa Veerpalu enam rekordiliste koormustega harjutada,» tõdes ta. «Samas tean, et ta on seni harjutanud piiripealselt.»

Pisut teistsuguses seisus on Eesti teine vanameister Jaak Mae. Piinav seljavalu pole lubanud kogu talve täie koormusega harjutada ega võistelda. Viimasel ajal olevat aga olukord pisut parem. Lisaks saab suusamees abi valuvaigistitest.

«Praeguses seisus sobivad Jaagule rasked tingimused, kus ei pea tegema väga kiireid liigutusi,» rääkis Alaver ja tõi positiivse näite teisipäeval sõidetud Eesti meistrivõistlustelt. «Seal suutis ta lõpus sõita kiiremini kui distantsi alguses.»

Kas Veerpalu annab lahkumis­etenduse?

Peatselt 40. sünnipäeva tähistava Andrus Veerpalu jaoks võib käimasolev suusahooaeg jääda viimaseks. Seega võib tänane MK-etapp Otepääl kujuneda kahekordse olümpiavõitja lahkumisetenduseks.

Võib, kuid ei pruugi. Veerpalu ise tänast võistlust lahkumisetenduseks tituleerima ei kiirustanud. «Ma ei mõtle selliste asjade peale. Milleks enne võistlust ennast häirida,» lausus ta. Kui ajakirjanikud viisid seejärel jutu kolme aasta pärast toimuvale Sotši olümpiale, naeratas suusakuningas oma malbet naeratust.   

Juba kaks talve tagasi Libereci MMil poetas Veerpalu, et see jääb tema viimaseks MMiks. Kuid eelmisel talvel püüdis ta Vancouveri olümpial kolmandat kulda ja tänavu näeb stiimulit Oslo MMi 15 km klassikasõidus. Seega on alati võimalik leida uusi sihte ja ega Sotši olümpiagi enam väga kaugel ole … (PM)

OTEPÄÄ MK

Meeste 15 km klassikasõidu olulised stardinumbrid (võistlus algab 14.00)

Eestlased: Risto Mägi (nr. 1), Timo Juursalu (nr. 2), Erko Jullinen (nr. 3), Kaspar Kokk (nr. 7), Priit Talves (nr. 8), Keijo Priks (nr. 11), Janek Vallimäe (nr. 13), Raido Ränkel (nr. 17), Peeter Kümmel (nr. 18), Vahur Teppan (nr. 20), Aivar Rehemaa (nr. 34), Algo Kärp (nr. 36), Jaak Mae (nr. 42) ja Andrus Veerpalu (nr. 60).

Tuntumad rahvusvahelised tegijad: Odd-Bjørn Hjelmeseth (Norra, nr. 55), Eldar Rønning (Norra, nr. 62), Martin Johnsrud Sundby (Norra, nr. 63), Tobias Angerer (Saksamaa, nr. 64), Axel Teichamann (Saksamaa, nr. 66), Anders Södergren (Rootsi, nr. 68), Jens Filbrich (Saksamaa, nr. 69), Martin Jaks (Tšehhi, nr. 73), Maksim Võlegžanin (Venemaa, nr. 74), Daniel Rickardsson (Rootsi, nr. 75), Marcus Hellner (Rootsi, nr. 76) ja Petter Northug (Norra, nr. 77).

Naiste 10 km klassikasõidu olulised stardinumbrid (võistlus algab 11.15)

Eestlanna: Laura Rohtla (nr. 6).

Tuntumad rahvusvahelised tegijad: Kristin Steira (Norra, nr. 37), Vibeke Skofterud (Norra, nr. 38), Aino-Kaisa Saarinen (Soome, nr. 42), Petra Majdic (Sloveenia, nr. 44), Marthe Kristoffersen (Norra, nr. 45), Riita-Liisa Roponen (Soome, nr. 46), Anna Haag (Rootsi, nr. 47), Therese Johaug (Norra, nr. 48), Marit Bjørgen (Norra, nr. 49) ja Justyna Kowalczyk (Poola, nr. 50).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles