Rock – areneb, kuid ei valmi kunagi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Hooaja algusega võrreldes on Eesti meisterklubi TÜ/Rock muutunud ühtsemaks ja tõelisemaks meeskonnaks.
Hooaja algusega võrreldes on Eesti meisterklubi TÜ/Rock muutunud ühtsemaks ja tõelisemaks meeskonnaks. Foto: Toomas Huik

Nii nagu Tallinna linn ei saa kunagi valmis, pole ka Tartu Rocki peatreeneri Üllar Kerde arvates ükski korvpallimeeskond kunagi lõplikult valmis.


Võrreldes hooaja algusega on aga Eesti meisterklubi muutunud ühtsemaks ja tõelisemaks meeskonnaks.



Rocki teenistuslehel ilutsevad tänavu hiilgavad võidud Vilniuse Lietuvos Rytase, Riia ASK ja Baronsi üle. Teisipäeva õhtul murti esmakordselt võõral väljakul Venemaa superliiga keskmik Samara.



Kullamäel vähe mänguaega


Kerde suhtub saavutatud võitudesse rahulikult, märkides, et mullu samal ajal oli meeskond isegi paremas seisus. Samas möönis ta, et varasügisega võrreldes tegutsetakse edukamalt.



«Meie endi jaoks on mäng muutunud loogilisemaks ja arusaadavamaks,» märkis ta. «Samas on meil veel käike varuks – näiteks vigastusest paranenud Vallo Allingu lisandumine muudab palju.»



Pärast Rockilt saadud kaotust tõdes Samara peatreener Valeri Tihhonenko, et Eesti meisterklubi on kahe hooaja vahel tugevnenud.



Tõepoolest, Kerde ja tema abiliste käsutuses on igal positsioonil vähemalt kaks korralikul tasemel mängumeest. Samas seab see juhendajad raskemate valikute ette.



«Kui sul on palju häid mehi, paistab halb vahetus selgemalt välja,» mõtiskles Kerde ning viitas nooremate meeste edenemisele. «Asko Paadest on saanud mängija, keda võib platsile usaldada. Sten Sokk saab aga Giorgi Tsintsadzele puhkuse andmisega hästi hakkama. Ta ei kipu küll ise viskama, ent mängu juhib väga kindlalt.»



Tunnustust jagus ka Marek Doroninile, keda treeneri sõnul saab kasutada lühikese mängujuhi ja koguni kahemeetrise koljati katmisel. 



Võrreldes mullusega on kõige rohkem kahanenud meeskonna kapteni Gert Kullamäe mänguminutid. Veel septembris Eesti koondises üheks veduriks olnud snaiper peab koduklubis leppima tavaliselt 10 kuni 15 minutiga.



«Ma ei karda tunnistada, et olen seni selles hooajas pettunud,» lausus Kullamäe. «Tunnen, et saan vähe mänguaega. Ma ei kritiseeri kedagi, mõistan ka treenerite vajadust mängitada nooremaid mehi. Nüüd pean olema tark ja leidma võimalusi olla nende minutite jooksul meeskonnale võimalikult kasulik.»



Viimastes kohtumistes on see tal ka hästi õnnestunud. Möödunud nädalal kostitas ta Eesti meistriliiga kohtumises raskel hetkel Kalev/Cramo korvi kahe kolmesega. Teisipäeval sopsas eurosarjas Samara pallirõngast 14 minutiga läbi neli kolmest.



«Koondises rüganud meestel on see sügis väga raske, ent näen, et Gert hakkab üles tagasi tulema,» selgitas Kerde. «Viimases mängus suutis ta juba kaitses rügada, tegi vaheltlõikeid ja sai kätte paar tähtsat lauapalli.»



Üheks suureks tundmatuks osutus treenerite jaoks grusiin Viktor Sanikidze.



Gruusia koondises hiilanud mees ei suutnud esimestel kuudel Rockis endale õiget rolli leida ega juhendajad talle seda pakkuda.



«Nüüd hakkan Viktorist juba aru saama,» kinnitas Kerde. «Tal on tohutud võimed, ent karjääri jooksul pole ta palju mänginud. Meile on ta abiks eelkõige lauavõitluses, kuid kasu oleks veelgi suurem, kui saaksime ta meeskonnale soodsalt jooksma. Tal on erakordselt kiired kaks esimest sammu, mis võimaldavad kaitsjast kergelt mööduda.»



Eriti kõrgelt hindab peatreener 37-aastase Tanoka Beardi panust. Tippkorvpallis tohutult karastunud mees on toonud Rocki mängu rahu.



«Meid on kirutud, et tõime siia liiga vana mehe, ent ta on igas mängus oma punktid ja lauapallid ära toonud ning lisaks suudab ta kaitses hästi vastaste pikki nullida,» loetles Kerde mustanahalise mängumehe tugevaid külgi.



Nagu raskelt käivituv auto


Erinevalt paljudest vastastest kasutab Rock pikki kombinatsioone, kus enne viskele minekut tehakse üksteisele lugematu arv katteid.



«Sellise stiiliga peab harjuma. Näiteks Sanikidze tunnistas, et on kunagi nii mänginud, ent nüüdseks on need põhimõtted ununenud,» rääkis Kerde.



Rocki mäng on aastaid tuginenud emotsioonidele ja ühtsele meeskonnavaimule. Hooaja alguses olid need tegurid madalseisus.



Novembri lõpuks on olukord muutunud. «Oleme nagu auto, mis raskelt käivitub, kuid pärast iga käiguvahetust hakkab üha paremini liikuma,» võrdles Kerde.



Jälgi korvpalliuudiseid!


Tagasi üles