Loomisel uus liiga, Eesti osalus lahtine

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Esialgu pole selge, kas mõni Eesti klubi saab tulevikus Moskva CSKA staari Viktor Krõapa (vasakul) ja Kaunase Žalgirise tähe Paulius Jankunasega ühes liigas mängida.
Esialgu pole selge, kas mõni Eesti klubi saab tulevikus Moskva CSKA staari Viktor Krõapa (vasakul) ja Kaunase Žalgirise tähe Paulius Jankunasega ühes liigas mängida. Foto: ITAR-TASS

Vahetult enne jõule peetakse Moskvas korvpalli Ühtse liiga reklaamturniir – kohal on Läti ja Leedu klubid, kuid puudb Eesti esindus.


Peamiselt endise Nõukogude Liidu vabariikide meeskondi hõlmava tugeva korvpalliliiga tegemisest on kuluaarides räägitud juba paar aastat. Tänavu on jõutud esimeste reaalsete sammudeni: kaheksa meeskonda peavad kolm päeva kestva turniiri. Paraku valitseb oht, et Eesti võib vähemalt esimestel aastatel projektist sootuks kõrvale jääda.

«Oleme turniirist teadlikud, kuid Eesti klubisid pole esimesel aastal sinna kutsutud,» sõnas Eesti Korvpalliliidu peasekretär Karel Loide. «Pealegi on kolme Balti riigi alaliidu seisukoht, et me ei toeta seda üritust.»

Žalgiris noolib raha

Hoolimata Loide avaldusest leiab 20. detsembril algava turniiri osalejate nimekirjast Euroliiga võitja Moskva CSKA ja teiste Venemaa, Ukraina ning Poola tippmeeskondade kõrval ka Kaunase Žalgirise ja Riia ASK.

Loide seletas ebakõla sellega, et liiga korraldajad suhtlesid klubide esindajatega otse. «Leedus vastas Lietuvos Rytas kohe eitavalt, ent Žalgiris otsustas minna, et parandada oma majanduslikku seisu,» teadis ta.

Postimehe andmetel lubati osalejatele kopsakaid preemiaid ning seda ka neile, kes juba veerandfinaalis kaotavad. Ilmselt seetõttu mängitakse kolme päevaga välja kõik kaheksa kohta. Žalgirisele võib dollaripakk mõjuda elustava süstina.

Rytas vastas kutsele eitavalt, kuna loodab järgmisel hooajal naasta Euroliigasse. Väidetavalt pole nad aga uue liiga korraldajatele selga pööranud ning võivad järgmisel aastal ühineda.

Eesti klubidel ei avane seda võimalust aga ilmselt enne 2011. aastat. Loide on näinud projekti, kus just sellest hooajast kavatsetakse kaasata ilmselt üks Eesti meeskond. Maarjamaa mõlemad tippklubid Tartu Rock ja Kalev/Cramo kinnitasid vähemalt oma huvi olemasolu.

«Kindlasti ei tahaks me sellisest liigast kõrvale jääda,» märkis Kalev/Cramo mänedžer Remo Holsmer. «Samas peame vaatama, kuidas uus sari sobib Balti liigaga, seda ust ei tohiks hooga kinni lüüa.»

Rocki mänedžer Meelis Pastak oli pisut tagasihoidlikum, ent möönis samuti, et Moskvas toimuval tuleb silma peal hoida. «Kõik sõltub ürituse eelarvest ning kontseptsioonist. Praegu tundub, et korraldajatel pole ka endil selget nägemust,» mõtiskles ta. «Samas tähendaks sellisel tasemel meeskondade vastu mängimine jälle uut taset. Klubi eelarve peaks sel juhul küündima küll juba 30 miljoni kroonini.»

Mõlemad Eesti klubi juhid näevad uue liiga ühe plussina võimalust pallida ühes seltskonnas Euroopa korvpalli tippudega. CSKA-suguste hiidudega heitlemine pakub tõsist väljakutset, ent eeldab ka senisest korralikumat komplekteerimist.

Detsembri alguses avaldasid uue liiga loojad lähiaastate tegevuskava. Kolmel järgneval hooajal peavad kaheksa meeskonda kolm nädalalõputurniiri ning nende põhjal osalevad neli tugevamat finaalturniiril. 2012. aasta sügisel peaks aga käivituma täisväärtuslik hooaeg, kus osaleb 16 meeskonda.

Riiklik pank toetab

Kuigi majanduses valitsevad keerulised olud, seisab liiga raudkindlatel jalgadel. Ürituse nimisponsoriks on Vneštorgbank (VTB), mille aktsiad kuuluvad 99,9 protsendi ulatuses Venemaa riigile.

Viimane fakt võib heita sarja poliitilisele sõltumatusele teatud varjundi.

Kuigi Venemaa meedia on nimetanud Ühtset liigat Euro­liiga konkurendiks, lükkavad korraldajad selle mõttekäigu ümber. «Mingil juhul ei soovi me saada alternatiiviks praegu toimivatele eurosarjadele,» vahendab infox.ru liiga esindaja Sergei Tšernovi sõnu. «Kogu projekt on FIBAga kooskõlastatud.»

Euroliigas jätkamist kinnitas ka CSKA korvpalliklubi direktor Andrei Vatunin. «Soovime võita Venemaa karikavõistlusi, meistritiitli, Euroliiga ning nüüd on siia lisandunud ka Ühtne liiga,» kinnitas ta. «Kui see liiga ühendab tulevikus mitmeid meistrivõistlusi, saab sellest ideaalne üritus.»

Ühtne liiga

20.–22. detsembrini Moskvas korvpalli Ühtse liiga reklaamturniiril osalevad meeskonnad:
Moskva CSKA (Venemaa), Moskva Dinamo (Venemaa), Himki (Venemaa), Riia ASK (Läti), BK Kiiev (Ukraina), Kaunase Žalgiris (Leedu), Azovmaš (Ukraina), Prokom (Poola)

Tagasi üles