Honda tuleb tagasi vormel-1 sarja

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jenson Button Honda vormel-1 auto roolis.
Jenson Button Honda vormel-1 auto roolis. Foto: AFP / Scanpix

Jaapani autotootja Honda teatas, et naaseb 2015. aastal vormel-1 sarja.

Sedapuhku ei plaani jaapanlased osaleda siiski oma tiimiga, vaid hakkavad tarnima mootoreid McLareni meeskonnale. Jaapani suuruselt kolmas autotootja lahkus vormel-1 sarjast 2008. aastal, olles veetnud seal kuus hooaega BARi meeskonna mootoritarnijana ja veel kolm meeskonna omanikuna. BARi parimaks jäi 2004. aastal saavutatud MM-sarja võistkondlik teine koht, Honda meeskonna nime all ei suudetud aga enamat neljandast kohast 2006. aastal.

Sarjast lahkudes müüs Honda tiimi sümboolse summa eest senisele võistkonna juhile Ross Brawnile, kes nimetas selle Brawn GPks ja võitis järgmisel hooajal nii sõitjate kui ka meeskondliku MM-tiitli.

Honda naasmine peamine põhjus on kuningliku sarja üleminek 1,6-liitristele V6 mootoritele. McLareniga tehti mootoritarnijana koostööd ka aastatel 1988-1992 ning see ajastu oli tiimile erakordselt edukas - neljal korral tuldi maailmameistriks nii sõitjate kui ka tootjate arvestuses. Lisaks on Honda aastakümnete jooksul tootnud mootoreid teiste seas Williamsi, Lotuse, Tyrrelli ja Jordani võistkondadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles