Sprinter Erkki Jallai vaevleb arusaamatu tõve küüsis

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Jallaid Sapporo MMil näha ei saa.
Erkki Jallaid Sapporo MMil näha ei saa. Foto: Margus Ansu

Erkki Jallaid, kes on Eesti ainsa meessuusatajana suutnud võita MK-sarja sprindietapi kvalifikatsiooniringi, painab sügisest müstiline haigus, mis on sundinud teda kõrvale heitma lootused maailma ässadega võidu kihutada.

Jallai, kes võidutses kaks talve tagasi Düsseldorfi MK-etapi ajasõidus, tundis juba kuu aega enne tänavuse hooaja algust, et tervis on kehv. Esimese lume laagri pidas ta enda sõnul vaimselt küll vastu, ent Vuokatti laagrist pidi mitu päeva enne lõppu lahkuma.

Ehkki vereproovid on näidanud, justkui oleks kõik korras, on Jallai enda sõnul tundnud, et tervis kipub jukerdama niipea, kui ta pisutki treenida üritab. «Haigused tulevad kergesti ligi, nii kui liigutad,» sõnas ta.

Näiteks kipuvad 25-aastase Jallail kopsud ja kurk alatasa kuivama, samuti jõudis ta äratundmisele, et immuunsüsteem on nõrgenenud.

Suusakoondise arst Tarvo Kiudma tunnistas, et hoolimata kõikvõimalikest võetud proovidest ei saa tema ka aru, kus häda peitub. «Olen teinud kõiki asju, aga ma ei saa pihta, mis tal viga on. Minu mõistus on otsas.»

Tervisehädade tõttu pole Jallai juba pikka aega korralikult harjutanud ning on enda kinnitusel matnud seetõttu maha mõtted, et võiks pääseda Sapporosse maailmameistrivõistlustele või MK-sarja mõne sprindietapi starti. «Ei taha niisama osa võtma minna,» ütles ta.

Samas pole ta jõudnud otsusele, mida edasi teha. Kui tervis vähegi võimaldab, plaanib ta kaasa teha mõnel Eesti jõuproovil, aga tulevaste hooaegade kohta ei tahtnud mees midagi lubada. Ütles vaid, et kui õnnestub tervis joonde saada, siis treeningplaanides tuleb edaspidi tõsiseid muudatusi teha.

Eesti sprinterid valmistusid selleks hooajaks norralase Björn Kristianseni näpunäidete järgi. Suusakoondise füsioterapeudi Lauri Rannama sõnul tõstis Kristiansen märgatavalt suvissügise ettevalmistuse intensiivsust ning pani varasemast suuremat rõhku jõu ja kiiruse arendamisele.

Jallai ei välistanud, et terviseprobleemide põhjus võib peituda liigses kurnatuses, ent lisas: «Mida rohkem asjale mõtled, seda keerulisemaks asi läheb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles