Ebaedu viis FC Flora suurte muutuste teele

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
FC Flora fännid pole lemmikute senise hooajaga rahul ega karda oma Foto:
FC Flora fännid pole lemmikute senise hooajaga rahul ega karda oma Foto: Foto: Raigo Pajula

Eesti jalgpalliliigahooaja eel üheks kullapretendendiks peetud FC Flora ebaõnnestunud aastast on klubi juhtkond teinud omad järeldused.




Klubi juhi Aivar Pohlaku sõnul tuleb muuta paljut. Esiteks, leida igale positsioonile vähemalt kaks mängijat, kellest üks peab olema võimeline tooma klubile rahvusvahelist edu ja teine omama rahvusvahelise eduni viiva perspektiiviga. Selline meeskond tahetakse komplekteerida hiljemalt aasta jooksul. Mängijad, kellele loodetakse, peavad seadma endale jalgpalluritena kõrged eesmärgid ja pühenduma nende täitmisele.



Uus lepingusüsteem


Ümber tuleb teha ka lepingute süsteem, kus tasu sõltub sellest, kuidas üks või teine pallur ning kogu meeskond tervikuna esineb. Muudatustest on Pohlak viimastel kuudel korduvalt kõnelenud peatreener Tarmo Rüütli ja tehnilise direktori Janno Kivisillaga, aga ka klubi käekäigu pärast muret tundva, läbi ajaloo nimekaima Eesti jalgpalluri Mart Poomiga.



«Tegutsema hakkasime õnneks enne suuremasse kriisi jõudmist. Peame leidma õiged florakad, õiged mängijatüübid ja saama nende tahte ja klubi eesmärgid samasse rütmi,» selgitas Pohlak. «Lisaks töötama välja uue lepingute süsteemi, mis toetaks arengut, kuigi see võtab aega, sest kirjeldatav ei saa juhtuda üleöö.»



Flora plaanitav muudatus ei tulnud tühja koha pealt. Nigel vorm on muu hulgas vihale ajanud florakate fännid, kes viimati Lilleküla jalgpallistaadionil Nõmme Kaljuga 2:2 viiki mängitud kohtumises skandeerisid peatreener Tarmo Rüütli vastaseid loosungeid: «Rootsi Kunn (tuntud Flora fänn – toim) peatreeneriks! Me ei usu Rüütlisse!»



Pohlaku sõnul pole aga vaja süüdistada juhendajat ega ka pallureid, kelle esinemine viimasel ajal kriitikat ei kannata, võistkond on lihtsalt sellises seisus, aga see pole mitte käesoleva hooaja probleem.



«Klubi fookus oli alates 2001. aastast sportlikust poolest eemal ja alles tänavu hakkasime taas sellega laiemalt tegelema. Laiemalt tähendab seda, et esindusmeeskonna edukus ei ole enam pelgalt peatreeneri mure,» arvas Pohlak, kes tõi piltliku näite: «Flora peaks olema nagu ülikool, kust teha järgmine samm. See kehtib tegelikult kogu Eesti klubispordi kohta.



On selge, et meeskonna selgroo peavad moodustama kogenud mängijad. Näiteks ütlesin Raio Piir­ojale, et ootame teda pärast välismaa-karjääri lõppu kindlasti vähemalt üheks hooajaks klubisse tagasi kogetut edasi andma.»



Range režiim


Pohlak lisas, et sportlastel on vaja muuta ka käitumismalli: mängija peaks kehastama spetsiifilist atleetlikku inimtüüpi, kes elab range režiimi järgi. Ööklubidele ja muudele ebasportlaslikele ajaviitmistele siin kohta ei ole.



Näitena tõi ta Sampdoria noorteakadeemiasse siirdunud endise Flora ründaja Henri Anieri räägitu. Saapamaa noorpallurid elavad tagasihoidlikes tingimustes. Kõik mõtlevad ainult jalgpallist ja sellest, kuidas jalgpalluritena kaugele jõuda.



Pohlak tunnistas, et kindlasti ei pruugi kõik uute tingimustega rahul olla, kuid sellest end heidutada ei lasta.



«Mingit revolutsiooni stiilis «sina sobid ja sina ei sobi» tegema ei hakka. Muutus peab olema loominguline protsess,» kinnitas Pohlak. «Kellele tingimused ei sobi, sellega lepingut ei pikendata.»

Märksõnad

Tagasi üles