Federer: olen terve ja õnnelik, mitte alavormis ja masenduses

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Roger Federer on kaotanud kaks kohtumist järjest, kuid sportlase sõnul ei ole põhjust rääkida, nagu oleks ta kehvas vormis – allajäämised teevad teda hoopis tugevamaks.
Roger Federer on kaotanud kaks kohtumist järjest, kuid sportlase sõnul ei ole põhjust rääkida, nagu oleks ta kehvas vormis – allajäämised teevad teda hoopis tugevamaks. Foto: AFP/SCANPIX

Tennise maailma esireket Roger Federer lükkas ümber kuulujutud, nagu oleks tema karjäär madalseisus ja tal puudub isu mängida.

26-aastane šveitslane kaotas üllatuslikult tänavuste Austraalia lahtiste meistrivõistluste poolfinaalis hilisemale võitjale Novak Djokovicile. Pärast seda pidas Federer väikese mängupausi ning naasis võistluskarussellile läinud nädalal Dubais, kus ta kaotas avaringis inglasele Andy Murray’le.

«Minu kodumaal Šveitsis on hakatud ülemäära palju spekuleerima minu karjääri võimalikust lõppemisest,» pahandas Federer, kelle tänavune hooaja algus on ehk tema karjääri kaheksa aasta halvim. «Olen terve ja õnnelik, mitte alavormis ja masenduses.»

Naudib mängimist

Federeri agent Tony Godsick avaldas, et läbi aegade üheks parimaks tennisistiks peetav mees haigestus pärast Austraalia lahtisi enese teadmata mononukleoosi ning sellest on tingitud ka tema viimase aja loodetust nõrgem vorm.

Mononukleoos on Epstein-Barri viiruse põhjustatud süljega leviv nakkushaigus, millele on iseloomulik halb enesetunne, palavik, kurguvalu ning kaela-, kukla- ja kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemine.

Karjääri jooksul 12 suure slämmi turniiri võitnud Federer on enda sõnul hiljutistest kaotustest hoopis indu juurde saanud.

«Ausalt öeldes motiveerivad seesugused allajäämised mind rohkem kui miski muu,» avaldas ta. «Pean võitlema, et teisi alistada ning siis saan tõestada, et minu võitmine on jätkuvalt üsna keeruline ülesanne. Tahan näidata, et olen võimeline taas enda tavapärast tennist mängima.»

Järjestikused kaotused näitasid, et tenniseväljakute kuningaks kutsutav Federer on sama haavatav kui iga teine ning tõenäoliselt süstis see tema noorematesse konkurentidesse parajal määral enesekindlust.

Federeri sõnul pole ta tennise vastu kunagi varem nii suurt kiindumust tundnud. «Üle kõige armastan peaväljakutel võistlemist,» tunnistas ta. «Naudin mängimist, võistluspinget, fänne. Viimasel ajal on ka treeningud minu jaoks palju meeldivamaks muutunud, teen rõõmuga trenni.»

Londoni olümpiale

Rekordilised 215 nädalat järjest maailma edetabeli esikohal püsinud Federeri sõnul ootab ta pikisilmi Pekingi olümpiamängudel osalemist, kuid vaatab optimistlikult ka kaugema tuleviku suunas. «2012. aasta Londoni olümpia on samuti ahvatlev, loodan ka seal mängida,» teatas Federer. «Aga ilmselt sõltub seal mängimine sellest, milline on minu tervis ja kui motiveeritud ma nelja aasta pärast olen.»

Esmaspäeval alistas Federer näidismatšis 6:3, 6:7 (4), 7:6 (6) elava legendi Pete Samprase.

14 suure slämmi turniiril võidukarika pea kohale tõstnud Sampras on samuti seda meelt, et šveitslase kaks järjestikust kaotust ei tähenda veel madalseisu.

«Roger on ise loonud koletise – tekitanud inimestes arvamuse, et ta on võitmatu,» arutles 36-aastane Sampras. «Ja kui kaotad matši või kaks, hakataksegi rääkima madalseisust ja valitsemisaja lõppemisest. Mina niimoodi ei arva.»

«Ta mängib sel nädalal Indian Wellsis ja kahe nädala pärast Miamis ning tal läheb neil turniiridel väga hästi,» jätkas Sampras veendunult. «Kui tegemist on suurte võistlustega, saab karika lõpuks ikkagi Roger.»

Tagasi üles