Maailma kuulsaim Petrov: Venemaa mootorisport on null. F1-st ei teata midagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitali Petrov
Vitali Petrov Foto: RIA Novosti

Esimese venelasena vormel-1 jõudnud Vitali Petrov usub, et ajalooline sündmus sillutab teed teisele suurele teole ning õige pea kihutavad kuningliku sarja piloodid ka tema kodumaal.



Pühapäeva hommikul Re­nault’ga lepingu allkirjastanud Petrovi unistuse teostumine Venemaal, kus ükski kolossaalne üritus rahapuudusel naljalt tegemata ei jää, on aga raskem, kui esmapilgul tundub. 25-aastase kiirusekummardaja sõnul jätab vormel-1 venelased külmaks.

«GP2s sõites rõhutasin igas intervjuus, et Venemaa on suur maa ja meil peab olema vormel-1 etapp. Nüüd olen ise seal sarjas ning võib-olla ärkavad sponsorid üles ja teevad midagi selle nimel,» rääkis üks pluss kaks kontrahti sõlminud Petrov meeskonna esitlusel Valencias.

Üleöö maailma spordiajakirjanduses rambivalgusesse sattunud Petrovi sõnu kinnitab tõsiasi, et tema ainus toetaja on prestiižsel Peterburi tollivalitsuse ülema ametikohal töötav isa koos mõne sõbraga.

«Venemaal on motosport täielik null. Inimesed ei tea vormel-1st midagi,» nentis Viiburist pärit Petrov, kes juba viieaastasena isa kingitud Ladaga üksinda ringi kihutas.

Ka Petrovi mänedžer Olga Kosatšenko tunnistas usutluses Sport Ekspressile, et sponsorite pehmelt öeldes leige huvi valmistas talle suure pettumuse.

«Pürgisime vormel-1 üheksa aastat ja arvasime, et meeskonnad allkirjastavad rõõmuga Vitaliga lepingu,» ütles Kosatšenko. «Asjad kulgesid aga täiesti vastupidises suunas. Olime Renault’ga läbi rääkides kohutavas olukorras, sest Venemaal pole kellelegi vormel-1 vaja! Ükski sponsor ei toetanud meie projekti. Kujutage ette, keegi ei tahtnud õlga alla panna sõitjale, kel oli võimalus ühineda viie (üheks võimaluseks oli Campos) meeskonnaga!»

Kuigi Petrov tõi väidetavalt endaga kaasa 15 miljoni USA dollari suuruse rahapaki, kinnitas Renault’ boss Eric Boullier Autospordile, et liisk langes Valencias elava venelase kasuks tema sõitjaomaduste tõttu.

«Meil oli valida, kas palgata kogenud piloot, kes toob meile kindlasti punkte, või panustada tulevikutegijale,» selgitas Boullier. «Pakkusime lepingut Vitalile, sest ta on kiire ja võib näidata häid tulemusi. Loomulikult võtsime tema noorust arvestades riski, kuid mõtleme kaugemale.»

Renault’ kaasomanik Gerald Lopez ei salanud, et Petrovi tulek võib avada Prantsuse autotootjale suurel Venemaa turul uusi uksi, kuid rõhutas, et raha ei mänginud otsustamisel peamist rolli.

«Meil oli nimekirjas sõitjaid, kes võinuks tuua topeltsumma,» lisas Lopez. «Inimestele meeldib rääkida arvudest. Vitali panus meeskonna eelarves on umbes seitse protsenti. See ei tee meid rikkamaks ega vaesemaks.»

«Olete valmis vaimseks surveks, mis teid kui esimest Venemaa vormel-1 pilooti ootab,» päriti kollanokalt.

«Olen läbinud mõned treeningprogrammid ja tean, mis mind ootab. Käisin Austraalias ja Austrias mägedes harjutamas,» kõlas vastus. «Venemaa telejaamade ja ajalehtede huvi minu vastu on tohutult kasvanud. Mulle helistatakse palju, kuid lülitan tihti mobiili välja, et saaksin keskenduda oma põhitööle.»

Eelmisel hooajal GP2 kokkuvõttes teisena lõpetanud Petrov on rahul, et Renault’ teiseks piloodiks on kogenud poolakas Robert Kubica. GP2s aitas Petrovil kohaneda itaallane Giorgio Pantano.

Petrovi ei teinud ärevaks fakt, et koos temaga GP2s sõitnud prantslane Romain Grosjean kukkus eelmise hooaja keskel F1 siirdudes kolinaga läbi.

«Mina poleks Grosjeani kombel GP2 hooaega poolikuks jätnud ja vormel-1 hüpanud, sest ta ei saanud autot testida. Minul on aega masinaga kohaneda,» märkis Petrov.

185 cm kasvuga kaasvõistlejate keskel hiiglasena mõjuv Petrov meenutas esmatutvust vormel-1 autoga. «Hüüatasin: «Oh, pagan! Väikesest kokpitist kujuneb suur probleem.» Nüüd on kõik korras,» kinnitas Viiburi Raketi hüüdnime pälvinud sportlane.

Asmer: Petrov pole lahja vend

Endise vormelisõitja Toivo Asmeri hinnangul ei saa Vitali Petrovist vormel-1s peksupoissi. «Petrov pole lahja vend. Kehv piloot GP2s 2. kohta ei saaks,» märkis Asmer.
Vormel-1 arengule ja populaar­susele tuleb Petrovi liitumine sarjaga kindlasti kasuks, uskus Asmer.

«Bernie Ecclestone plaksutab ilmselt kõvasti käsi, sest lisaks Venemaale hakatakse Petrovile pöialt hoidma ka teistes endistes NSV Liidu riikides. Hamiltonid ja Alonsod Ida-Euroopa inimesi ei eruta, vene nimega piloot on neile aga oma. Jälgin ka ise Petrovi tegemisi suure huviga,» rääkis Asmer.

Võimalust korraldada Venemaal lähitulevikus vormel-1 GP, hindas Asmer 50:50. «Seni pole suur huvi olnud, kuid teatud ringkond üritab seda teoks teha,» lisas Asmer. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles