Eesti võitis laskmise EMil meeskondliku kulla

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gianni Fabianelli ja Heli Jalakas.
Gianni Fabianelli ja Heli Jalakas. Foto: ENFTA

Jõulumäel toimunud kolmepäevastel field target laskmise Euroopa meistrivõistlusel oli kontinendi parimate laskurite hulgas kohal ka 7 maailmameistrit. Kokku oli mõõtu võtmas 103 laskurit 16 riigist. Võisteldi kahes rahvusvahelises kategoorias: suruõhu- ja vedrupüssid võimsusega kuni 16,3 Joule. Mõlemas kategoorias võisteldi meeskondlikus arvestuses. Lisaks toimus suruõhupüsside kategoorias individuaalarvestus neljas klassis ja vedrupüsside kategoorias kolmes klassis.  

Eesti FT Assotsiatsiooni laskurid olid Jõulumäele püstitanud kolm 50 märgiga võistlusala. ENFTA presidendi Kaidu Jalakase sõnul püstitati tehniliselt keerukad rajad, kuid just Jõulumäe parkmetsas pidevalt muutuvad tuuled muudavad laskmise sellistes tingimustes äärmist vaimujõudu nõudvaks. «Suruõhupüsside kategoorias meeskondliku favoriidina saabunud Saksamaa rahvuskoondis ja vedrupüsside kategoorias kolme maailmameistriga Leedu rahvuskoondis ei suutnud sellistes oludes ja eriti 32 kraadise kuumusega jätkuvalt kõrgtasemel lasta,» märkis Jalakas.

Vedrupüsside kategooria Ladies klassis võitis 96 tabamusega kahekordne maailmameister Heli Jalakas Tallinnast, edestades oma põhikonkurenti, valitsevat maailmameistrit Regina Burviene Leedust, 5 tabamusega. Naiste klassi tuli kolmandaks Ingrid Reinu Hiiumaalt. Heli Jalakase tulemus oli nii tugev, et andis talle esikoha ka absoluutarvestuses ehk Open/Men klassis, kus ta edastas teiseks tulnud Meelis Kurvitsat Tartust küll ainult 1 tabamusega ja kolmandaks tulnud meeste maailmameistrit Roberto Caballero Hispaaniast 2 tabamusega. Juunioride klassis anti Euroopa Meistri karikas ainukesena omas klassis võistelnud Kristjan Kööselile Keilast. Lõppkokkuvõttes andis Eesti 6-liikmelise rahvusmeeskonna ühtlane laskmine kokku 284 tabamust, mis tõid Eesti meeskonnale kuldmedalid. Eesti edestas teiseks tulnud põhifavoriiti, Leedut, 19 tabamusega. Kolmandaks tuli Norra meeskond. 

Suruõhupüsside kategooria Open/Men klassis tuli tippklassi 132 tabamusega võitjaks Gianni Fabianelli Itaaliast, edestades Sergei Zubenkot Venemaalt 5 tabamusega ja ümberlaskmisel omale kolmanda koha välja võidelnud Luis Barreirost Portugalist 12 tabamusega.  Eesti parim oli Romi Agar Tallinnast 117 tabamusega, mis andis talle 9. koha. Ladies klassis võitis maailmameister Ana Pereira Portugalist 118 tabamusega, edestades Andrea Daru Ungarist 24 tabamusega ja kolmandaks tulnud Kristin Antsmäed Keilast 27 tabamusega. Veteranide klassis võitis Jesus Sangroniz Hispaaniast. Juunioride klassis tuli Eestisse kolmikvõit. Võitis Oliver Vanamets Viljandist 98 tabamusega, edestades teiseks tulnud Kristin Antsmäed Keilast 7 tabamusega ja kolmandaks tulnud Rein Jr Reinu Hiiumaalt 12 tabamusega. Meeskondlikus arvestuses toimus võistluste kestel väga tihe rebimine, mis päädis Venemaa koondise üllatusliku võiduga. 8-liikmeline Vene koondis saavutas 490 tabamust ja edestas teiseks tulnud Portugali koondis 9 tabamusega ja Saksamaa koondist 13 tabamusega. Eesti oli viies, edestades Poolat 1 tabamusega.

Field-target on spordiala, kus vabas looduses lastakse õhupüssidest siluettmärkide pihta, mis on laskurist 8 kuni 50 meetri kaugusel ja tabada tuleb märgis olevat 15, 25 või 40 mm suurust ava. Tänaseks on see spordiala sidunud endaga kümneid tuhandeid laskureid üle terve maailma ning maailmaorganisatsiooniga WFTF on liitunud 36 riiki. Eesti on WFTF-i liige alates 2010. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles