Korvpalliturul tõusevad vanad mängumehed hinda

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andre Pärn (palliga) oli korraga mitme klubi huviorbiidis.
Andre Pärn (palliga) oli korraga mitme klubi huviorbiidis. Foto: Liis Treimann

Eesti korvpalli meistriliiga kasvamine üheksa klubini tekitab mängijate turul olukorra, kus hinda tõusevad isegi need mehed, kes suurest mängust taandununa rohkem oma lõbuks, poolamatööridena palli patsutavad.


Piiratud eelarvega Valga, Võru, Pärnu ja Rapla ei saa endale lubada parimas mängumeheeas täisprofessionaalseid pallureid, samas leidub mängijaid, kes juba ammu ei unista läbimurdest mõnda välisklubisse.

Just sellised mehed saavad väikeklubide jaoks väärtuslikuks materjaliks. Kogenud meeste jõudu vajavad isegi meeskonnad, kes seadnud eesmärgiks noorte kasvatamise.

Uue väärtuse saavad needki mängijad, kes viimastel aastatel erinevatel põhjustel suurest mängust maha jäänud, ent kelles leidub soovi korralikul tasemel jätkata. Nii näeb võimaluses mängida Balti liiga eliitdivisjonis uut motivatsiooni kunagine Eesti koondislane Andre Pärn, kes eile sõlmis lepingu Tallinna Kalev/TTÜga.

Aja märk on seegi, et eeloleva hooaja hakul 33. sünnipäeva tähistava Pärna jaoks polnud see ainus võimalus – möödunud nädalavahetusel tänavakorvpalli MMil hõbeda teeninud mehest oli huvitatud ka meistriliigaga liituv Rapla. Pärn on sealtkandist pärit ning naasmises polnuks midagi imelikku.

Rapla peatreener Indrek Ruut oligi veendunud, et Pärn tuleb meeskonnale appi, juttu olnud ka muudest koostöövormidest, kuid Kalev/TTÜ pakkumine tundus vanale mängumehele ahvatlevam. Ilmselt on suvel kahe meeskonna ühinemisel tekkinud liitklubil palkamiseks suuremad võimalused.

«Kalev/TTÜ pakkumine oli kõige konkreetsem ja parem,» tunnistas Pärn. «Pealegi on BBLis mängimine palju huvitavam kui ainult Eesti liigas osalemine – saan mängida ikkagi rahvusvahelist korvpalli.» Pärn lisas, et samas on tal hea meel, et Rapla meistriliigaga ühineb, ning ta ei välistanud, et kunagi võib teda näha ka selle meeskonna särgis.

Õnneks ei kujunenud Pärna otsus Raplale surmahoobiks – Ruudu sõnul tuleb korvi alla leida lihtsalt üks kogenum ja tugevam mängumees. Üks, kes silmapiiril, on Jaan Montgomery, kellest oli huvitatud ka Tartu Rock, ent meistermeeskond pakkus talle mänguvõimalust peamiselt esiliigas.

Nõutud mees on ka Pärna eakaaslane Ando Tagamtes. Valga klubi president Margus Lepik kinnitas, et neil on Tagametsaga jätkamise suhtes suuline kokkulepe, Rakvere Tarva peatreener Andres Sõber aga teatas, et mees käib hoopis tema juures harjutamas. Korvpalliringkondades on räägitud ka Tagametsa võimalikust siirdumisest Raplasse, ent suure tõenäosusega ei saa sellest asja.

Sõbra sõnul käib Tarva treeningutel juba soliidne seltskond: peale Tagametsa ka Viljar Veski, Kristo Saage, mullu Kuremaal pallinud Brett McGee, Renato Lindmets, Sven Kaldre, Joonas Vaino ja Raido Villers.

Kaks päeva rassis samas ka Indrek Kajupank, ent eile sõitis ta tagasi pealinna Kalev/Cramo trenni. Pärast koondisetsükli lõppu ootab Sõber Rain Veidemani ja Valmo Kriisat. Suure tõenäosusega liitub meeskonnaga Martin Dorbek, maad on kuulanud ka mullune tsenter Richard Anderson.  

Kalev/TTÜ sõlmis eile lisaks Pärnale lepingud veel kolme mehega: Mooses Kaja, Ivar Tuliti ja Erik Keedusega. Varem oli käed löödud kanadalase Casey Archibaldi, Kristjan Makke, Illimar Pilgi, Raido Roosi ja Margus Klementsoviga.

Suure tõenäosusega saab aga neist mitme mängupaigaks ühendklubi samuti meistriliigasse kuuluv meeskond. Reedeks oodatakse vastust Joosep Toomelt ja Kaido Saksalt. Mõlemat meest jahib ka Kalev/Cramo.

Kevadel esiliiga võitnud Võru meeskonna eestvedaja Anti Ossis kinnitas, et 90-protsendilise tõenäosusega liitub nende meeskond meistriliigaga. Praegu otsitakse selle jaoks raha ning mööda asutusi jooksmisest olevat jalad juba rakkus. «Pool vajaminevast rahast on juba olemas ning ilmselt saavad järgmiseks nädalaks ülejäänu osas ka asjad selgemaks,» sõnas ta.

Ossise sõnul on peatreeneriks asumise suhtes kokkulepe Tõnu Lustiga, ent lepingutele pole veel allkirju antud. Meeskond koguneb treeninguteks 16. augustil ning selleks ajaks peaks koju tagasi jõudma ka need mehed, kes seni Soomes parema palga nimel töötasid.

«Mehed otsivad endale siin uued töökohad,» rääkis Ossis ning lisas, et meeskond tugineb ikkagi peamiselt omakandi meestele. Vaid korvi alla otsitakse täiendust.

Postimehe andmetel on sel teemal räägitud mullu Tartu Rocki pingiotsal istunud Martin Viiaskiga, ent Ossis ei soovinud seda ametlikult kinnitada. 

Eesti koondis kaotas Rootsile teise mängu järjest 

Eesti korvpallikoondis jäi eile teist mängu järjest alla Rootsi koondisele. Seekord kirjutati eestlaste kaotusnumbriteks 68:74.

Kohtumine algas omapäraselt: Eesti jäi esimese kümne minutiga kaotusseisu 5:25, ent suutis poolajavileks seisu viigistada 39:39. Paraku pääsesid rootslased kolmandal veerandajal taas ette ning hoidsid edu lõpuni. Eesti koondise peatreeneri Tiit Soku sõnul jõuti küll korraks ka nelja punkti kaugusele, ent reaalset võiduvõimalust ei tekkinud.

«Alustasime mängu väga uimaselt,» selgitas Sokk kesist algust, «teisel veerandajal ei muutnud me mänguliselt midagi, lihtsalt uued mehed tulid sisse, kes hakkasid aktiivsemalt tegutsema.»

Päev varem kaotas EMi B-divisjoni mängudeks valmistuv Eesti koondis Rootsile 66:84. Selles mängus kippusid eestlased rohkem kolmeseid loopima kui korvi alt punkte otsima.

Eile oli visete vahekord paremini paigas. 43 kahepunktiviske kohta saadeti teele 20 kolmest. «Seekord tuli ikka korvi alt ka punkte, ent tabavusprotsent võinuks olla parem,» nentis Sokk. «Teine mäng oli taktikaliselt parem, kuid esimene kohtumine seevastu atraktiivsem.»

Eesti poolel oli suurim korvikütt 18 punkti toonud Reit Keerles, Janar Talts ja Reimo Tamm lisasid 10 ning Joosep Toome 9 punkti. Mänguminutid jagunesid samamoodi kui eelmisel kohtumisel, vaid Silver Leppiku roll oli suurem. Sokk kasutas teda vastaste tagameestele surve avaldamiseks. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles