Tarmo Rüütli sünnipäev kujunes viimase sekundi üllatuspeoks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Repro

Kõik oleme harjunud, et sünnipäevatordi seest hüppavad välja seksikad näitsikud – Eesti jalgpallikoondise peatreeneri Tarmo Rüütli tordist kargas aga välja Kaimar Saagi nimeline mees. Üllatust ei rikkunud seegi, et Rüütli ise oli ta sinna sisse toppinud.



Just Saag oli see mees, kelle tegutsemine tõi Eesti jalgpallikoondisele Fääri saarte üle 2:1 võidu. Paremat kinki oli Rüütlile 56. sünnipäevaks raske leida.

90 minutit valitses olukord, kus Rüütli oleks pidanud hilisõhtul sünnipäevakokteili asemel kangematest jookidest lohutust otsima. Kõik märgid näitasid, et Eesti ei suuda kuidagi 0:1 kaotusseisust välja tulla – minutid aga kulusid ja kulusid…

Kuni väravaesises saginas sai vahetusest sekkunud Saag löögile ja Fääri saarte värava võrk sahises. Just sellel hetkel sai ametlik mänguaeg otsa ning abikohtunik tõstis pea kohale tahvli numbriga neli.

Nende armuminutite jooksul jõudis Eesti veel rünnata, kapten Raio Piir­oja palli värava poole lükata, Saag väravavahi silmis segadust tekitada ja nahkkera väravasse veereda – 2:1! Täiuslik sünnipäev koos rohkem kui 5000 külalisega.

«Kuradile see sünnipäev, tähtis, et võit tuli. Sünnipäev tuleb ikka aastas korra,» sõnas Rüütli kergendatult. «Nööri ei oleks kaotuse korral ostma läinud. Arvan, et uni tuleb siiski parem, kui ta oleks tulnud pärast punkti või punktide kaotust. Kurat, ausalt ütlen, selle Fääri treeneri nahas ei tahaks olla.»

«Unistuste õhtu! Tulla niimoodi vahetusest sisse ja lüüa selline värav on võimas,» kinnitas kuni tabamuseni nähtamatu olnud Saag.

Ta lisas, et oli kindel: võiduvärav suudetakse ka ära lüüa. «See (Saagi värava – toim) andis meie mängule ikka kõvastu juurde. Vähemalt mina küll tundsin, et siit lihtsalt peab võit ära tulema,» arvas Saag, kelle sõnul oli võit mängupilti arvestades ainuõige tulemus. «Me väärisime seda tulemust. Olime neist tegelikult üle, lihtsalt ebaõnne oli palju.»

Saag vastas enne EM-valikmängu Fääri saartega küsimusele, kas tema võiks olla Eesti läbi aegade suurima väravaküti Andres Operi mantlipärija koondises.

«Sarnasus on tehnikas ja kiiruses olemas, kuid siiani on väravad puudu jäänud,» vastas ta kaks päeva enne karjääri olulisimat väravat.

Kui esialgu tundus, et ka teise tabamuse autor oli Saag, siis tegelikult märgiti värava autoriks kapten Raio Piiroja.

«Piiroja suunas palli minu poole, üritasin seda edasi suunata, kuid ei puutunud ära,» selgitas Saag. Küsimus, kas sellise esitusega kindlustas Saag ka koha koondise algkoosseisus, jääb esialgu vastuseta. Saag sündmustest ette rutata ei soovinud.
«Eks sellised asjad on treeneri otsustada. Austan igasugust tema otsust ehk elame-näeme!» jäi Saag tagasihoidlikuks.

Üldiselt tunnistasid kõik koondislased, et kohtumine oli närviline ja ootamatult keeruline.

«Raske mäng…  Meil oli palju võimalusi, ent tee, mis sa teed, ikka olime 0:1 taga,» sõnas Piiroja. «Ideaalne mäng see polnud, kuid praegu on võidu üle hea meel. Viik ei oleks veel erilist rahuldust pakkunud.»

Piiroja sõnul hakati viimases hädas vastast nende oma relvaga suruma. «Kui Post tuli platsile, oli selge, et hakkame neid õhuvõitlusega nüpeldama. Mõnikord on nõrgemate vastastega mängides hea kasutada nende oma võtteid ning alati ei pea mängima vaid ilusat jalgpalli.»

Eksperdi arvamus

Martin Reim
FC Flora peatreener,
endine Eesti koondislane


Esimesed 25 minutit oli meie poolt väga hea mäng ja kindlasti oleks pidanud ühe olukorra ära realiseerima.

Mingi hetk kadus selline hea mänguhoog korraks ära ja vastane karistas selle ära. Vaatamata sellele olukorrale domineeris Eesti terve kohtumise. Kohati oli lihtsalt surve tugevam, aga vastasest oldi siiski igati üle.

Kokkuvõttes poisid siiski väärisid seda võitu ja pakkusid selle mänguga kõigile palju närvikõdi.

2000. aasta valikturniiril võõrsil Fääri saarte vastu oli sarnane mäng, ka siis suutsime viimastel minutitel lüüa kaks väravat ja raske võidu teenida.

See mäng oli ideaalne õppetund, et alati tasub lõpuni pingutada. Kui Eesti oleks selle kohtumise kaotanud, siis oleks ikkagi väga valus olnud.

Jalgpall ongi selles mõttes huvitav mäng, et üks pool võib parem olla, aga see ei tähenda automaatselt kindlat üleolekut.

Hinnangud Eesti koondisele

6 Sergei Pareiko: Oluliselt mängu sekkuma ei pidanud. Väravaolukorras ei saanud midagi teha.

4 Ragnar Klavan: Fääri saarte värav läheb suuresti tema hingele. Palli andis värava lööjale mees, kes Klavani üle mängis.

7 Raio Piiroja: Tavapäraselt korralikul tasemel, kuid palju tal end näidata ei õnnestunud. Eksis küll teisel poolajal, kuid lõi võiduvärava.

5 Alo Bärengrub: Arvestades seda, et istub klubis stabiilselt pingil, sai normaalselt hakkama. Väravamomendis tekib küsimus, kas Bärengrub pidanuks tabamuse autorit katma.

6 Enar Jääger: Mittemidagiütlev mäng. Esimesel poolajal tõusis äärel hästi. Väravaolukorras ei jõudnud löögi sooritajale ette.

6 Aleksandr Dmitrijev: Võitles keskväljal kõvasti, kuid nagu tavaks saanud, hoidis tihti palli liiga kaua. Kus oli Dmitrijev väravaolukorras?

6 Konstantin Vassiljev: Hoidis palli hästi ja ka löögid olid enam-vähem. Liiga sageli tegi söötudega arusaamatuid lahendusi, eriti mängu lõpus. Positiivse poole peale läheb karistuslöök posti.

6 Sander Puri: Mees, kes võitles platsil kõige rohkem. Tõi tihti palli üle, kuid kohati mängis liialt üle.

6 Dmitri Kruglov: Esimesel poolajal oli väga aktiivne ja andis mitu ohtlikku tsenderdust. Teisel poolajal kadus pildilt.

4 Tarmo Kink: Liiga tihti hoidis palli üle. Samas hoolitses Eesti ohtlikumate kauglöökide eest.

4 Andres Oper: Luhtas Eesti parima võimaluse, kui ei suutnud väravavahiga silmitsi olles palli väravasse saada. Operi tegutsemises oli näha mängupraktika puudumist.

5 Sander Post: Sekkus vahetusest ja sai paar korda peaga löögile. Muu kasutegur puudus ja tegi ühe tobeda vea.

7 Kaimar Saag: Oli vahetusmehena täiesti nähtamatu, kuni lõi
viigivärava.

5 Ats Purje: Purje tuli platsile, kuid ääre peal midagi korda ei saatnud. Aktiveerus viimasel viiel minutil.

Tagasi üles