Raido Ränkel – suusakoondise tulevikutegija?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raido Ränkel (esiplaanil) astub Eesti suusakoondise vanadele tegijatele juba kandadele.
Raido Ränkel (esiplaanil) astub Eesti suusakoondise vanadele tegijatele juba kandadele. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Suusaringkondades räägitakse, et Otepääl treenib 21-aastane mees, kelle maksimaalse hapnikutarbimise näitajad on vaat et sama head kui kahekordsel olümpiavõitjal Andrus Veerpalul.



Selle mehe nimi on Raido Ränkel. Eelmisel nädalavahetusel sõitis ta Skandinaavia karikavõistlustel 15 km klassikat oma suure iidoli Veerpaluga peaaegu võrdselt ja sai 15. koha. Kaotus norralasest võitjale Martin Johnsrud Sundbyle oli 1.24,2.

Kas sündinud on Eesti suusatamise uus päästeingel? Mees, kes suudaks tulevikus jõuda Veerpalu ja Mae saavutusteni? Või on see kõigest ilus unistus? Vähemalt koondise peatreeneri Mati Alaveri sõnul on sellest veel vara rääkida.

Parem kui Saarepuu

«Ärge kirjutage Raido Ränkelist kui maailma päästjast – noorel mehel võib pea ringi käima hakata! Tal on vaja veel väga palju tööd teha, et tippu jõuda. Palju oleneb sellest, kas Raido suudab taluda ka tagasilööke. Kas ta suudab pärast neid püsti tõusta nii, nagu tegid Jaak ja Andrus? Kas tal on selleks vastavad isiksuseomadused?» küsis Alaver ja rõhutas, et kergeid teid tippu pole. Kätel ühtki sportlast sinna ei kanta.

Ometi ei salanud ta, et Audentese spordikooli hõbemedaliga lõpetanud Ränkelil on potentsiaali jõuda maailma paremikku. Vähemalt näitavad seda erinevad testid, mida suusakoondislased teevad. Ränkeli treeneri Kalju Ojaste sõnul on poisi füüsilised näitajad korralikust klassist – nii jõu- kui ka vastupidavustestid on seda kinnitanud. Alaver lisas: «Pärast Andrust pole meil nii hea maksimaalse hapnikutarbimisvõimega mehi olnud.»

Ränkel ise paljastas, et maksimaalne hapnikutarbimine oli tal viimase testi põhjal 78. ­Mael ja Veerpalul pidavat sama näitaja pisut üle kaheksakümne olema.

Täiskasvanute seas tõusis neljapäeval 21-aastaseks saanud Ränkel jõuliselt orbiidile sel suvel, kui võitis Otepääl peetud koondise testivõistlusel 10 km klassikasõidus rullsuuskadel kõiki eestlasi peale Kein Einaste.

Sügisesel pressikonverentsil rääkis Alaver, et Ränkel on treeningutel pidevalt edestanud kõiki koondise sprintereid. Vabatehnikas pidavat ta parem olema kui Anti Saarepuu.

Ta valdavat võrdselt hästi nii klassikalist kui ka vabatehnikat. Nii sprinti kui ka pikemaid distantse. Just see olevat suusatajana tema suurimaks plussiks. «Kuna ta sõidab ka sprinti hästi, siis annab see võimaluse korralikuks lõpuspurdiks,» selgitas Alaver.

Ent mis on tema miinused? «Miinuseid on alati. Kui neid poleks, siis võiks Raidost rääkida kui U23 MMi medalipretendendist. Aeg-ajalt lagunevad kõik elemendid ära. Aga kindlasti on ka Andrusel ja Jaagul puudujääke,» vastas Ojaste, kes esialgu Ränkelile üht kindlat võistlusformaati peale ei suru. Vähemalt mitte praegu. «Üritan läheneda nii, et ta oleks universaal. Et ta suudaks sõita nii sprinti kui ka suusavahetust.»

15 km klassikat

8-aastaselt suusatreeningutega alustanud Ränkeli enda lemmikuks on eestlaste jaoks tavapärane, 15 km eraldistardist klassikasõit. Ei mingit üllatust – tema lemmiksportlane on kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu.  

Seega, kuigi viimasel ajal on pidevalt räägitud teemal, et Eesti suusatajatel puudub järelkasv, leidub siiski ka neid, kes võiksid tulevikus Veerpalu-Mae koha üle võtta. Vähemalt Ränkel ise usub sellesse: «Ajalugu on näidanud, et Eesti suusatajad saavutavad küpsuse 27–28- aastaselt. Oleksin valmis selle aja ära ootama ja selle nimel tööd tegema.»

Esialgu loodab aastas umbes 700 tundi treeniv Ränkel aga hästi esineda kuni 23-aastaste MMil Otepääl, kus tahab suusa­vahetusega sõidus kümne hulka mahtuda. Alles siis vaatab, kas võimed lubavad ka Oslo MMile pääseda või mitte.

Vähemalt Alaver käis hooaja eel välja hulljulge veksli: «Olen treener Kalju Ojastele öelnud, et kui Raido ei pääse sprindis MMile, võtame sinult treenerilitsentsi ära!» Ojaste vastas: «Võtame sammu korraga. See pole kindlasti võimatu. Samas, Mati kiidab kõiki, kes silma alla satuvad. Ei tasu unistustesse laskuda.»

CV

Raido Ränkel

•    Pikkus: 181 cm

•    Kaal: 72 kg

•    Saavutused: 2010. aasta juunioride MMi vabatehnikasprindi 10. koht, 10 km klassikasõidu 35. koht, 2009. aasta juunioride MMi klassikasprindi 32. koht, 2011. Skandinaavia karikavõistluste 15 km klassikasõidu 15. koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles