Bostoni maratonil tehakse ajalugu - mittebinaarsed jooksjad saavad omaette võistlusklassi

Postimees Sport
Copy
Bostoni maraton. Jooksjaterivi ulatub nii kaugele, kui silm seletab.
Bostoni maraton. Jooksjaterivi ulatub nii kaugele, kui silm seletab. Foto: GRETCHEN ERTL/Reuters/Scanpix

Järgmise aasta aprillis peetaval maailma ühel kuulsamal, Bostoni maratonil peetakse varasema kahe asemel arvestust kolmes võistlusklassis - lisaks meestele ja naistele loodi omaette klass mittebinaarsetele sportlastele.

Mittebinaarsed inimesed tunnevad, et nad ei ole ei mees- ega naissoost ehk nad ei kuulu raditsioonilise binaarse mees-naine soojaotuse alla.

Maailma üht vanemat maratoni joostakse 1897. aastast saati. Ehkki mõnel teiselgi maratonil on juba kasutatud mittebinaarsete jooksjate klassi, on Boston esimene tippmaraton, mis niisuguse sammu ette võtab. Ning see on nüüd kõneaineks jooksuringkondades üle maailma.

Mittebinaarsed sportlased võistlesid viimastel olümpiamängudel - Uus-Meremaa tõstja Laurel Hubbard mullu Tokyos naiste seas, iluuisutaja Tim LeDuc tänavu Pekingi talimängudel aga iluuisutamise paarissõidus meespoolena.

Bostoni maratonil on huvipakkuv asjaolu, et mittebinaarsete inimeste auhinnafond on sama, mis nii meestel kui ka naistel, ehkki on selge, et konkurents tuleb selles klassis selgelt hõredam. Esikoht saab 150 000 dollarit, teine koht 75 000, kolmas 40 000. Auhinnaraha jagub kümnele paremale. Näiteks ratastoolisõitjate auhinnafond on kümneid kordi väiksem ning raha jätkub ainult kolmele paremale.

Bostonis pääseb starti 30 000 jooksjat, kuid osaleda soovijaid on üle maailma kümneid kordi rohkem. Järgmise aasta jooksu osavõtutasu on 235 dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles