Mis saab Marten Liivist? Holland kärbib tunduvalt välismaa kiiruisutajate võimalusi

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Marten Liiv.
Marten Liiv. Foto: IMAGO

Hollandi uisuliit otsustas 2024. aastast piirata sealsetes profitiimides tegutsevate välismaalaste tegutsemist. Muudatus mõjutab ka meie parima kiiruisutaja, tänavuse EMi pronksmedalisti Marten Liivi elu.

Vastavalt Hollandi uisuliidu (KNSB) otsusele ei tohi välismaalased 2024/25 hooajast enam tippaegadel treenida. Nõnda tuleb näiteks Team IKO ridadesse kuuluval Liivil edaspidi leppida kas (vara)hommikuste või õhtuste aegadega, mil jää enam nõnda kvaliteetne pole. 

Siiski on oluline välja tuua, et keeld ei laiene automaatselt kõikidele välismaa uisutajatele, vaid ainult neile, kes MMil tulnud kaheksa või EMil nelja parema sekka.

Liiv sõnas usutluses ERRile, et vastav otsus tuli nii talle kui ka tema klubile Team IKO-le suure üllatusena «Ei osanud seda küll kunagi ette näha,» lausus ta.

«Kaks päeva tagasi rääkisin treeneriga ja suure tõenäosusega on see, et järgmistel olümpiamängudel hollandlased tahavadki võita nii palju medaleid ja siis tõenäoliselt tahavadki tänu sellele minu ja minu Belgiast pärit tiimikaaslase (ühisstardi valitsev olümpiavõitja ja maailmameister ning Euroopa meister Bart Swings - K.J.) elu raskeks teha,» pakkus Liiv, miks hollandlased säärase lükke tegid.

Kui Sotši olümpial teenisid Hollandi kiiruisutajad veel 24 medalit (8 kuldset), siis sealt alates on nende medalisaak aina vähenenud. PyeongChangis oli noosiks 20 autasu (8 kulda) ning Pekingist jäi hollandlastel näppude vahele «kõigest» 16 autasu (8 kulda). 

Tagasilöögist hoolimata andis Liiv mõista, et soovib 2026. aasta Milano ja Cortina d'Ampezzo olümpiani siiski Team IKO koosseisu kuuluda. «Järgmise olümpiani tahaks selles tiimis olla ja treener andis ka märku, et kui see lähebki läbi, siis me teemegi niimoodi, et terve tiim on koos meiega ehk siis me teeme ühise otsuse, et läheme siis kas varahommikul või siis pärast seda n-ö profijääaega trenni. Selles mõttes tiim on ka hästi toetav ja tahavad mulle ja belglasele parimat. Ei tunne, et ma oleks üldse üksinda,» sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles