BLOGI Ladies Tour of Estonia võit rändas Ukrainasse, poodiumil ka eestlanna

Postimees Sport
Copy
Ladies Tour of Estonia esikolmik.
Ladies Tour of Estonia esikolmik. Foto: Facebook @TourofEstonia

104,2 km pikkuse Ladies Tour of Estonia ühepäevasõidu võitis tänavu distantsi teises pooles uhke soolorünnaku teinud ukrainlanna Olga Šekel. Poodiumi teise ja kolmanda astme hõivasid austerlanna Kathrin Schweinberger ja eestlanna Kristel Sandra Soonik. Põhjalikumalt on võistluse käiguga võimalik tutvuda allolevas blogiaknas.

Tänast sõidukäiku mõjutas tugev tuul, mis tegi sõidu raskeks ja põnevaks. Kuni kruusalõiguni püsis peagrupp koos. Kui sõidu lõpuni oli jäänud 40 km eraldus peagrupist kuueliikmeline juhtgrupp, kuhu kuulus ka tänane võitja Šekel. Ukrainlanna, kes oli terve sõidu vältel väga aktiivne, võttis ligi 25 km enne finišit ette soolorünnaku. Kuigi jälitajad jõudsid talle vahepeal väga lähedale, suutis ta oma edu jälitajate ees hoida ja finišeeris uhkes üksinduses ajaga 2:44.

Ukrainlannat jälitanud 11-liikmeline grupp kaotas võitjale 46 sekundit.

«Mul on tore Tartus tagasi olla. Võistlesin siin viimati kaheksa aastat tagasi U23 EMil ja sain eraldistardis hõbemedali. Olen õnnelik, et saan siin taas oma tiimiga sõita ja tänan väga hea võistluse eest,» sõnas võidunaine.

Kathrin Schweinberger kordas Šekeli sõnu ja kinnitas, et tal on meeldiv Eestis tagasi olla. «Ma tean, et see on kaunis piirkond ja siin on head teed. Meil oli naiskonnaga väga tore sõita ja oleme poodiumikoha üle õnnelikud. Tuleksin järgmisel aastal siia võimalusel kindlasti tagasi,» lausus Schweinberger.

Mullu teise koha saavutanud Soonik sprintis end kolmandale kohale. «See oli miinimum, mille järgi Eesti rahvuskoondis tuli. Selle aasta võistlus oli kindlasti põnevam ja raskem kui eelmisel aastal, sest jagus mitmeid küljetuule lõike ja grupis toimus palju rünnakuid,» jagas Soonik oma võistlusjärgseid emotsioone.

Sõidu keskpaigas pärast kruusasektorit toimus Soonikul ärev moment, kui tema ratta käiguvahetaja lakkas töötamast. Probleem küll lahendati, kuid rattur pidi nägema palju vaeva, et tagasi peagruppi jõuda. «Ma mõtlesin, et nüüd on kõik. Mul ei olnud varuratast ja ma ei oleks kujutanud ette, et oleksin pidanud kellegi teise rattaga sõitma,» sõnas ka parima noorratturi auhinna saanud Soonik.

Lõpp-protokoll on nähtav SIIN.

Enne sõitu:

Kõigis naiskondades on vähemalt kaks alla 23-aastast ratturit. Nii mõnigi neist stardib oma elu esimesel rahvusvahelisel UCI 2.1 kategooriaga sõidul. Noorratturite kõrval leiab rahvuskoondiste ridadest ka sõitjaid, kes kuuluvad regulaarselt mõne profiklubi alla või on neil pikk võistluskogemus.

Näiteks on austerlanna Carina Schrempf Fenix-Deceuninck profitiimi hingekirjas. 28-aastane naine on Eestis käinud võistlemas juba 2015. aastal, kuid seda hoopis teisel alal. Schrempf, kes tegeles varem kergejõustikuga ja oli kümme aastat keskmaajooksja, käis Eestis viimati kergejõustiku U23 EMil.

Jooksjakarjääri pidi naine lõpetama Achilleuse kõõluse vigastuse tõttu. «Ma lihtsalt armastan rattaga sõita ja ma ei oleks kunagi osanud arvata, et võin sellel spordialal saada profiks,» sõnas Schrempf. Rattur ootab juba Ladies Tour of Estonial võistlemist koos Austria koondisega, kuhu kuulub teinegi kogemustega rattur, Kathrin Schweinberger, kes sõidab regulaarselt CERATIZIT-WNT Pro Cycling naiskonnas ja on sel aastal saavutanud  seitsmenda koha ühepäevasõidul Scheldeprijs. «Me sihime laupäeval poodiumikohta,» kinnitas Schrempf Austria koondise plaane.

Pika võistluskogemusega tuleb starti ka Läti koondise esindaja Dana Rozlapa, kes on seitsmekordne Läti meister eraldistardis. «Ootan tugevat hooaja avamist ja loodan saavutada hea tulemuse, sest Ladies Tour of Estonia on minu esimene võistlus sellel aastal,» ütles Rozlapa. Rattur sõnas, et loodab oma suure kogemusepagasiga olla väärtuslikuks tiimiliikmeks noorematele ja vähema kogemusega ratturitele. «Ootan head meeskonnatööd ja põnevat võidusõitu koos rahvuskoondisega. Minu jaoks on rahvussärgis sõitmine ja oma riigi esindamine alati eriline,» lisas Rozlapa.

Rattur loodab, et võistlusel eraldub peagrupist jooksikute grupp, kust omakorda selgitatakse välja võitja. «Olen kindel, et munakivitõusul saab otsustavaks, kellel on võimalus võtta sellel aastal võit. Mulle isiklikult munakivi ei meeldi, kuid sellel sõites tuginen oma kogemustele, mida olen omandanud Belgias võisteldes. Tavaliselt on ratturitel, kellel ei ole nii palju kogemust, munakivil keerulisem sõita,» kinnitas lätlanna.

Rootsi rahvuskoondise ridadest leiab valitseva Rootsi grupisõidu meistri Jenny Rissvedsi, kes tegi eelmisel aastal Rootsi meistrivõistlustel tugeva soolosõidu ja edestas lähimat konkurenti kuue minutiga. 28-aastane Rissveds on sellel aastal ka juba oma võiduarve avanud, saavutades üldvõidu Tšehhis toimunud naiste mitmepäevasõidul Gracia-Orlová. Samal võistlusel näitas naine tugevat minekut ka eelmisel aastal, kui lõpetas sõidu teisena.

Lisaks rootslannale on sellel aastal toimunud Gracia-Orlová mitmepäevasõidul näidanud head minekut ka Ukraina rahvuskoondise esindaja Juliia Biriukova, kes saavutas kokkuvõttes kümnenda koha. Esikümne kohti on tal tänavu veelgi. Giro Rosa Mediterraneo mitmepäevasõidul saavutas ta kaheksanda ja La Classqiue Morbihan ühepäevasõidul seitsmenda koha.

Soome koondise esindajatest tasub äramärkimist Lotta Henttala. 33-aastane naine esindab tänavu igapäevaselt AG Insurance – Soudal Quick-Step naiskonda. Selle aasta märtsikuus peetud naiste kõrgeima kategooria võistlusel Miron Ronde van Drenthe saavutas Henttala kuuenda koha ja ühepäevasõidul Danilith Nokere Koerse WE samuti kuuenda koha. Aasta alguses peetud mitmepäevasõidu Setmana Ciclista-Volta Comunitat Valenciana Fèmines saavutas ta nii esimesel kui ka teisel etapil teise koha.

Pikaajalise kogemusega ratturite kõrval asub starti ka Leedu koondis, kuhu kuulub valitsev Leedu juuniorklassi meister eraldistardis Skaiste Kamile Mikasauskaite.

Eesti naiskondade ridades on enim juuniorklassi rattureid Lõuna-Eesti rattaklubi segatiimi koosseisus, kuhu kuulub ka 36-aastane Laura Lepasalu. Tiimiliikmena on ta kindlasti noorratturitele suureks abiks, sest tal on kuhjaga kogemust ja sõiduvaistu, kuna on treeninud Prantsusmaal ja jõudnud lausa profilepinguni.

Eesti koondise koosseisus sõidavad noorratturid Elisabeth Ebras ja Laura Lizette Sander, kes alles eelmisel aastal võistlesid juuniorklassis ja olid teineteisele tugevad konkurendid nii grupisõidus kui ka eraldistardis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles