VILLE ARIKE Tartu, kas tõesti ei saa korvpallis Tallinnale enam vastu? (1)

Copy
Tartu Ülikool Maks & Mooritsa meeskond alustas finaalseeriat hästi ja juhtis avamängus veel neljandal veerandajal, kuid sealt lõpuni käis ühesuunaline liiklus BC Kalev/Cramo dikteerimisel.
Tartu Ülikool Maks & Mooritsa meeskond alustas finaalseeriat hästi ja juhtis avamängus veel neljandal veerandajal, kuid sealt lõpuni käis ühesuunaline liiklus BC Kalev/Cramo dikteerimisel. Foto: Madis Veltman

Need olid vahvad ajad, mil suve lähenedes teadsid, et ilmade soojaks minemine tähendas ka ägeda Tallinna ja Tartu korvpalliduelli tulekut. Nullindatel peeti üks legendaarne finaal teise järel. Pärast toda kümnendit kahjuks pinge kadus.

Meenutame alustuseks ajalugu. Ülikoolilinn on läbi aegade olnud kõva korvpallikants. Kuldsetel kuuekümnendatel ja ka enam kui poole seitsmekümnendatest esindas Eestit NSV Liidu kõrgliigas just Tartu Kalevi meeskond. Liidu aja lõpus ja 1990ndatel olid lood küll tagasihoidlikumad, aga sajandivahetuse eel tekkis uus tõus.

2000. aasta kevadel üllatasid tartlased kõiki suursoosiku Tallinna Kalevi alistamisega finaalseerias. Vaid 2003. aastal ei jõutud finaali, ülejäänud kordadel oldi kenasti olemas ja oli, mida vaadata. Ülikooli spordihoone saavutas tõelise karukoopa kuulsuse. Otsustavate mängude ajal ei mahtunud rahvas õieti äragi, lagi ähvardas pealt tõusta. Ja kui õues oli väga soe, ei jagunud hallis õhkugi.

Tänavuses finaalis pani BC Kalev/Cramo tartlastele peale kõva kaitsesurve. Pildil püüab seda murda Märt Rosenthal.
Tänavuses finaalis pani BC Kalev/Cramo tartlastele peale kõva kaitsesurve. Pildil püüab seda murda Märt Rosenthal. Foto: Madis Veltman

Viis unustamatut finaali

Hooajal 2004/05 kerkis Tallinna parimaks Ehitustööriista meeskond, mis samal suvel muutis nime BC Kalev/Cramoks. Aastatel 2005–2009 etendati Tartu Ülikool/Rockiga järjest viis unustamatut finaali, 2010ndal unustamatu poolfinaal. Perioodil 2000–2010 võitsid tartlased kuus meistritiitlit. Aga siis see idüll ka lõppes.

Ühtäkki hakkas Kalev finaalseeriaid võitma 4:0. Lausa neli tükki järjest. Ja alustas viiendatki (2015ndal) võiduga, ent siis suutis toona tartlasi juhendanud duo Gert Kullamäe–Toomas Kandimaa pöörata terve seeria pea peale. Tartu võitis 4:1, kuid see kuld on ka nende viimane.

Miski seal murdus kümnendate alguses. Jah, on teada, et nullindatel rahastati korvpallimeeskonda spordiklubi teiste alade arvelt, mille tõttu nood väga pahased olid. Kalev/Cramoga peeti korralik võidurelvastumine, mille ehedaimaks näiteks oli hooaeg 2008/09. Tartusse meelitati küll juba vananev, ent Euroliigas absoluutsesse tippu kuulunud tsenter Tanoka Beard, samuti Gruusia koondise põhitegija Viktor Sanikidze ning varasemast oli tiimis juba tolle kaasmaalane Giordi Tsintsadze. Kõva koosseis oli ka Kalevil.

Kes mäletab seda legendaarset korvi hooaja 2008/09 Balti liiga veerandfinaalist? Tanoka Beard (pikali) on tabanud võidukolmese, teda tõttavad õnnitlema Giorgi Tsintsadze (keskel küljega) ja Viktor Sanikidze.
Kes mäletab seda legendaarset korvi hooaja 2008/09 Balti liiga veerandfinaalist? Tanoka Beard (pikali) on tabanud võidukolmese, teda tõttavad õnnitlema Giorgi Tsintsadze (keskel küljega) ja Viktor Sanikidze. Foto: Liis Treimann

Aga toonase masuga said ka korvpalli suuremad rahakulutamise ajad läbi. Ülikoolis vahetusid juhid ja raha hakati teistmoodi kasutama. Ning kui peasponsor Saku õlletehas juhtme seinast tõmbas (legendaarne Rock!), veeresid asjad päris allamäge.

Tuli hakata mängima paljuski oma noortega. Kahtlemata hea samm ning oma kasvandikke on meeskonnas praegugi palju. Aga selle Tallinnale päris-päris lahingu andmiseni pole enam jõutud. Jah, kaks aastat tagasi suudeti Kalev/Cramot hooaja kokkuvõttes edestada, ent põhiturniiril oli Kalev saanud poole rohkem võite (!, 28 vs. 14) ning play-off'is omavahel kokku ei saadudki, sest Kalev kaotas poolfinaalis Pärnule.

Ehk annab ülikoolil ja Rockil seljad uuesti kokku panna?

Tartlaste eelarve on tasapisi järjest suurenenud, retoorika muutunud üha julgemaks. Läinud sügisel hõigati välja, et kevadel tahetakse tulla Eesti meistriks. Ent finaali teises ja kolmandas mängus jäädi ikka nii selgelt rongi alla, et hooaja viimaseks jäänud kohtumisest pole suurt midagi analüüsida. Kui sa palli lihtsalt korvi ei saa, pole sel alal väga palju teha. Tänavuse hooaja kõik omavahelised mängud, sealhulgas karikafinaali, võitis Kalev.

Finaalseeria väärtuslikemaks mängijaks valitud Kalev/Cramo liider Ben Shungu ei pelga ka musta tööd ja viskub palli järele. Viimases finaalmängus kerkib ta 23 punktiga üleplatsimeheks.
Finaalseeria väärtuslikemaks mängijaks valitud Kalev/Cramo liider Ben Shungu ei pelga ka musta tööd ja viskub palli järele. Viimases finaalmängus kerkib ta 23 punktiga üleplatsimeheks. Foto: Madis Veltman

Potentsiaal on Tartus kahtlemata olemas. Mälu ja teadmised samuti. Nüüd tuleb ajud kokku panna ja mõelda, kuidas edasi. Võib meelde tuletada, et oma asja ajab Emajõelinnas ka Rocki-nimeline klubi, kes võib ühel hetkel samuti pürgida kõrgemasse seltskonda. Ehk annab kahel organisatsioonil ühel momendil ikkagi seljad kokku panna ja moodustada koosluse, kes kui mitte Tallinna värisema paneb, siis vähemalt olema võimeline pooltel hooaegadel võitma – nii nagu nullindatel.

Jah, praegu pole lihtne, majanduslangus pitsitab sporti uuesti. Aga kui uueks hooajaks veel ei suudetagi Tartus võitvat meeskonda moodustada, siis ehk annab töötada tulevasteks võitudeks võimalikult hea platsdarmi loomise nimel.

BC Kalev/Cramo tuli klubi ajaloos 14. korda Eesti meistriks, esimene tiitel võideti 2005. aastal.
BC Kalev/Cramo tuli klubi ajaloos 14. korda Eesti meistriks, esimene tiitel võideti 2005. aastal. Foto: Madis Veltman

Mis puutub Kalevisse, siis on selge, et viimase kahe kümnendi jooksul 14. korda meistriks tulnud klubi ei kavatse positsioone loovutada. Aga lihtne pole neilgi. Võib põnevusega oodata, mida toob kahe hooaja vaheline suvi.

Tagasi üles