Kapten Karol Mets: saime värsket hingamist, aga pikk tee on veel minna

Copy
Eesti koondis alistas Fääri saared 4:1. Võkidu järel lööb fännidega plaksu kapten Karol Mets.
Eesti koondis alistas Fääri saared 4:1. Võkidu järel lööb fännidega plaksu kapten Karol Mets. Foto: Sander Ilvest

Eesti jalgpallikoondise kapten Karol Mets rõõmustas pärast Fääri saarte üle saadud 4:1 võitu paari päevaga tehtud positiivsete sammude üle, aga rõhutas, et mängulises plaanis on minna veel pikk tee.

«Asjadest, millest rääkida jõudsime, pidasime suures plaanis kinni. Parandamisruumi on palju, aga esimene samm õiges suunas on tehtud,» ütles Mets alustuseks.

«Suurim muutus on see, et meie formatsioon väljakul on teine, mängijate asetus teistsugune (4-4-2 – toim). Teiseks ülesanded, kuidas me tahame pressi teha ja kuidas otsime võimalusi, et mitte jääda liiga passiivseks ning ainult kaitsta, kaitsta, kaitsta. Vahepeal tuleb minna ka üles pressingut tegema, et ka vastane peaks võtma vastu kiiremaid otsused – need on suuremad muutused, mida me kahe päevaga oleme jõudnud teha.»

On selge, et kui tehakse suuri muudatusi ja aega on vähe, ei tule kõik kohe ideaalselt välja. Üks on see, mida näeb tribüünilt, teine aga see, mida mängijad väljakul tunnetavad. Kui palju ebakõlasid tekkis?

«Arusaamatusi, ebakõla oli mingitel hetkedel küllalt palju,» tõdes Mets. «Seepärast ütlengi, et see oli alles väike samm õiges suunas, meil on pikk maa minna. Nii esimesel kui ka teisel poolajal jäime 5-6-7 minutiks järjest surve alla. Kui võitsime palli, aga andsime selle kohe tagasi. Oluline on seda vältida, muidu võib initsiatiiv minna kiiresti vastasele ja jäämegi surve alla.

Täna see periooditi juhtus, kuid üldpilti segama ei jäänud. Mängudes tugevamate vastastega võivad need aga olla kohad, kus nad võivad mängu enda kasuks pöörata. Peame olema hoolikamad.»

Metsa sõnul soovib Eesti koondis Balti turniiri võita, samal ajal aga valmistutakse teadlikult sügisesteks Rahvuste liiga C-liiga mängudeks, kus vastu astuvad praegustest vastastest kõrgema klassiga Slovakkia, Rootsi, Aserbaidžaan. Seega on hea, et Balti turniiril saadakse need kaks mängu.

Peatreeneri vahetus tõi kiire efekti, Eesti esitus oli võrreldes viimase üheksa kuu jooksul näidatuga teisest puust. «Saab öelda, et õigel ajal tehtud vahetus, täna see õigustas ennast igati. Saime värsket hingamist. Tahtsime raskest perioodist, mis oli kurnav ja pikk, teha esimese positiivse sammu.

Mul on hea meel, et pärast kaotusseisu jäämist suutsime säilitada rahu, ei läinud paanikasse, ei hakanud otsima imelahendusi, rünnakul tormama. Eelnev mängupilt oli andnud piisavalt põhjust, et suudame sellest välja tulla.

Suur tänu inimestele, kes vaatama tulid! Loodan, et kõik, kes täna staadionil käisid, nii mängijad kui ka publik, saavad hea tundega koju minna.»

Fääri saared lõid värava Eesti koondise debütandi Michael Schjönning-Larseni eksimuse järel. Metsa kinnitusel noor kaaslane riietusruumis peapesu ei saanud. «Ta on superkutt, töötab kõvasti, motivatsioon on kõrgel. Ütlesin talle enne mängu: vaata üle õla, tagaposti kaitsmine on asi, millega võib juhtuda. Need väikesed vead tulebki kõigil äärekaitsjatel läbi teha, olen ise veel hullemaid asju teinud,» kommenteeris koondise kapten.

Koduklubiga St. Pauli Saksamaa Bundesliga’sse tõusnud Mets ise tuli koondisse puhkuse pealt. «Tippvormist on asi väga kaugel. Mõned otsused, ruumitunnetused olid ikka kehvad,» tunnistas ta.

Teisipäeval ootab ees Balti turniiri finaal Leeduga. «Leedu mängib kodus ja võib olla favoriit. Peame minema mängima kaitsest lähtuvalt, mis peabki olema meie tugevus. Kaitse peab meil korras olema,» seadis keskkaitse tugitala selge eesmärgi.

Tagasi üles