EMil kulla võitnud kergejõustiklasel keelati olümpial sama riiki esindada

Elisabeth Siivelt
Copy
Dominic Lokinyomo Lobalu.
Dominic Lokinyomo Lobalu. Foto: Gianluca Vannicelli/IPA Sport/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Dominic Lokinyomo Lobalu sai kolmapäeva õhtul Šveitsi esindades 10 000 meetri jooksus EM-kulla. Aga kui ta tahab olümpial osaleda, peab ta seda tegema pagulaskoondise heaks.

«Kui sõda algas, kaotasime kõik. Kaotasime oma vanemad. Üheksa-aastasena olin sunnitud oma kodumaalt Keeniasse põgenema, et proovida paremat elu, sest olin oma peres ainuke poiss.» Lobalu ütles nõnda mullu sügisel linastunud dokumentaalfilmis «The Right to Race».

Lobalu sündis praeguse Lõuna-Sudaani alal, mida on mitu aastakümmet vaevanud kodusõda. 

Pärast Keeniasse minekut hakkas Lobalu jooksma. Temast sai järk-järgult osa Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu pagulasmeeskonnast. 18-aastaselt osales ta 2017. aasta maailmameistrivõistlustel 1500 meetri jooksus.

Võistlused olid Lobalul jaoks haruldased, kuid uus võimalus tekkis 2019. aasta mais, kui sportlasel oli võimalus minna Šveitsi Genevasse, kus ta jooksis 10 kilomeetri jooksu. Ta läks jooksu võitma, kuid ei naasnud pärast seda hotelli.

Lobalu valis põgenikemeeskonna eest põgenemise. Selle asemel taotles ta asüüli Šveitsis, kus talle on nüüdseks antud elamisluba. Tänavu 10. mail lubati tal kergejõustiku MMil Šveitsi esindada.

Rooma EM õnnestus sportlasel suurepäraselt. Lobalu sai 5000 meetri jooksus Jakob Ingebrigtseni ja George Millsi järel pronksi, kolmapäeval võitis ta 10 000 meetri jooksu.

Finišisse jõudes ristas ta kiiresti käe üle rinna, et näidata armastust Šveitsi vastu. «Aitäh Šveitsile, et ta mulle võimaluse andis,» ütles Lobalu pärast kolmapäevast kulda NRK-le.

Tema suureks unistuseks on olümpial osalemine.

«Kasvasin üles põgenikelaagris, nii et ma ei saanud kunagi kodakondsust. Seetõttu ei saanud ma tunda, et kuulun riiki. Põgenikelaager sai mulle justkui koduks. Täna olen Šveitsis ja nad on andnud mulle kõik võimalused,» ütles Lobalu NRK-le.

Aga olümpiamängude kontekstis see ei aita. Rahvusvaheline Olümpiakomitee kinnitas neljapäeval, et Lobalu ei saa suveolümpial Šveitsi eest osaleda.

ROKi juhatus on nüüd kutsunud Lobalu esindama nende endi pagulaskoondist olümpial. Esialgu kuulutati pagulaskoondis välja mais, kuid nüüd on Lobalule koht leitud.

«Ta sai hiljuti maailma kergejõustikuliidult loa esindada Šveitsi maailmavõistlustel, kuigi ta pole šveitslane, kinnitas ROKi juhatus, et sportlane ei saa Šveitsi olümpial esindada. Lobalul ei ole Šveitsi kodakondsust, nagu nõuab olümpiaharta,» ütles ROKi pressiesindaja Mark Adams.

Šveitsi kergejõustikuliit pole selle otsusega rahul. Nad märgivad seda otsust ühtaegu üllatusega, kuid samas mõistetavana.

Liit usub, et ROKi reeglid lubavad Lobalul Šveitsi eest konkureerida. Ühendus ootab nüüd ROKilt lisateavet ja endiselt unistatakse, et Lobalud saab olümpia ajal Šveitsi riietes näha.

Olümpiamängude alusraamatu reegel ütleb, et olümpial osalev sportlane peab olema samast rahvusest kui riik, mida ta esindab.

Adams tõi lisaks välja, et ROK sai hiljuti kirja Šveitsi kergejõustikuliidu presidendilt ja Šveitsi olümpiakomitee presidendilt.

«Nad kirjutasid kirjas, et Lobalu ei ole Šveitsi seaduste järgi veel šveitslane. Šveitsi kodakondsust on väga raske saada. Ainuüksi kandideerimiseks peab inimene olema elanud Šveitsis vähemalt kümme aastat, olema integreerunud Šveitsi ühiskonda ja oskama vähemalt ühte neljast Šveitsi ametlikust keelest,» ütles Adams.

NRK kergejõustikuekspert Vebjørn Rodal usub, et Lobalu on oluline osa pikamaavõistlusest ja tema osalemine tagab rohkem tippude osalemist.

Samal ajal on mitmed Keenia jooksjad ärilistel põhjustel kodakondsust vahetanud. Kergejõustikuekspert tervitab reeglite karmistamist, kuid leiab ka, et oma riigist põgenenud pagulaste eest tuleb hoolitseda.

«Tuleb teha vahet puhtalt ärilistel kodakondsuse vahetustel ja põgenikel, kes põgenevad rikutud tingimuste tõttu, kust nad pärit on,» ütleb Rodal.

Tagasi üles