HC Tallinna saatis vahekohtus edu. Klubijuht: kogu vastutust meie õlule panna ei ole õiglane

Copy
HC Tallinna juht Risto Lepp.
HC Tallinna juht Risto Lepp. Foto: Sander Ilvest

Selle aasta alguses Eesti meistrivõistlustelt eemaldatud käsipalliklubi HC Tallinn saavutas vahekohtus edu ning nad võivad järgmisel aastal liigasse naasta.

Avaldame HC Tallinna pressiteate täismahus.

Eesti Käsipalliliidu distsiplinaarkomisjon määras käesoleva aasta aprillis Käsipalliklubi HC Tallinn meeste võistkondadele kahe hooaja (2024/25 ja 2025/26) pikkuse keelu osaleda Eesti meeste karika- ja meistrivõistlustel. Karistuse tingis asjaolu, et HC Tallinna meestevõistkonnad pidid hooaja 2023/24 pooleli jätma, kuna pärast esindusvõistkonna peatreeneri Martin Noodla vallandamist otsustasid mängijad ühiselt klubi edasi mitte esindada. Seda vaatamata asjaolule, et selleks hetkeks ei olnud klubil mängijate ees enam stipendiumivõlgasid ning paljudel mängijatel olid klubiga kehtivad lepingud ka hooajaks 2024/25.

HC Tallinn otsustas klubi looja ja juhi Risto Lepa eestvedamisel ning Advokaadibüroo NOVE advokaadi ja spordiõiguse valdkonna juhi Mart Parindi abiga klubile määratud karistuse vaidlustada Eesti Käsipalliliidu vahekohtus. Vahekohus otsustas juunikuus, et kaebus kuulub rahuldamisele osaliselt ning kahehooajaline võistluskeeld tuleb lühendada ühele hooajale.

«Usun, et tegime vahekohtu ees soliidsed kaitsekõned ning esitasime veenvad kirjalikud seisukohad. Tulemusena saime kinnitust oma hinnangule, et algselt määratud karistus oli liiga karm. Tõsi, vahekohus ei soostunud karistust päris nullima. Oleme senini arvamusel, et see ei ole asjaolusid arvestades õige, sest klubi ei loobunud võistlustel osalemisest omatahtsi ja kergekäeliselt, vaid mängijate boikotist tekkinud sundseisus. Klubi juhtkond möönab ka omapoolseid möödalaskmisi, kuid kogu vastutust klubi õlule panna ei ole õiglane,» nentis Risto Lepp.

Lepp selgitas: «Ehkki olen juhtumiga rahu teinud ega kanna rusikat taskus, olen siiski veendunud, et tulevikus sarnaste olukordade ärahoidmiseks pidanuks mingit vastutust kandma ka lepingutest omavoliliselt lahkunud mängijad, nende eestvedajaks olnud peatreener Noodla ning ka käsipalliliidu sekretariaat, kelle eksitavad sõnumid pigem julgustasid mängijaid ja vallandatud peatreenerit boikotti korraldama. Veidi veider see on, et praktiliselt kõik HC Tallinna meistriliiga ja esiliiga võistkondade mängijad eesotsas peatreener Noodlaga mängivad alanud hooajal edasi HC Viimsi nime all ehk piltlikult toimus võistkonna kaaperdamine».

«Ehkki me ei ole otsusega lõpuni rahul, leidsime suuremat pilti vaadates, et targem on vahekohtu otsust mitte kaevata rahvusvahelisse spordiarbitraaži ega Tallinna ringkonnakohtusse, et mitte aega, raha ja energiat raisata. Neelame üheaastase võistluskeelu alla, kuna me ei tahtnud hakata teadmatuses ja huupi uueks hooajaks võistkondi komplekteerima. Läks nagu läks, aga kuna Eesti on nii väike, siis ei saa üldse välistada, et tulevikus teeme koostööd edasi. Poisid on ägedad kutid ning soovin neile uueks hooajaks edu», lausus Lepp.

Klubi esindanud advokaat Mart Parind täheldas, et ehkki karistus jäi osaliselt jõusse, nõustus vahekohus suurema osaga klubi kriitikast distsiplinaarkomisjoni otsuse aadressil ja tuvastas selles mitmeid minetusi. «Nii nagu me argumenteerisime, leidis ka vahekohus, et distsiplinaarkomisjoni otsus oli puudulikult põhjendatud ning määratud karistus oli ülemäärane. Märgiline oli vahekohtu otsusest lugeda, et distsiplinaarkomisjoni otsuse põhjendused olid minimaalsed ning karistuse määramisel ei arvestatud üldse kergendavate asjaoludega. Vahekohus nõustus ka sellega, et distsiplinaarkomisjoni otsus oli loosunglik – klubile tehtud etteheiteid ei sisustatud,» kommenteeris Parind.

Eesti spordis pretsedenditu kaasuse laiemat tähendust sisustas Parind järgmiselt: «Ehkki klubile oli kogu see kogemus mõistagi väga koormav, tekitades sealhulgas nii finants- kui mainekahju, siis Eesti areneva spordiõiguse vaatest on tegu väärtusliku õppetunniga. Eeskätt saime kinnitust tõsiasjale, et spordialaliidud ei tegutse õiguslikus vaakumis ning et karistusi määrates peavad nemadki hoolitsema selle eest, et otsus oleks hoolikalt läbi kaalutud ja jälgitavalt kirja pandud. Seda eriti siis, kui karistus on drakooniline.»

Risto Lepp sõnas asjale tagasi vaadates: «Suur tänu NOVE Advokaadibüroole ja Mart Parindile, kes meid väga professionaalselt ja entusiastlikult esindas. Meil tekkis väga hea klapp ja sain ka ise õigusalaselt palju targemaks. Selles mõttes oli see isegi äge kogemus. Tänan ka teisi õigusvaldkonna inimesi, kes HC Tallinnale vabatahtlikult kulisside taga nõuga abiks olid.»

Tulevikuplaanidest rääkides kinnitas Lepp, et HC Tallinn tuleb esindusmeeskonnaga tagasi ja seda tugevamana kui kunagi varem. «Tegime ka ise vigu ning õppisime palju sellest vastakaid tundeid tekitanud hooajast. Meie nüüdne eesmärk on tulla tagasi kõva pauguga, et luua Tallinnasse täisprofessionaalne käsipallimeeskond, millele olime paar aastat tagasi päris lähedal. Seni suuname rohkem energiat oma käsipallisaali rajamisse ning noorte arengusse, kelle baasil moodustame paari hooaja pärast Eesti meeste esiliiga meeskonna. Minule isiklikult on see juhtum andnud palju jõudu juurde ning tahet asju veel paremini teha, mis siis, et esindusmeeskonna üleval hoidmine tänases keerulises majanduskeskkonnas ja täiskasvanute klubispordi avaliku sektori vähese rahastamise tõttu on rohkem peavalu kui meelakkumine. Motivatsiooni aga meil jagub ning HC Tallinna rong sõidab edasi», lausus ta.

Tagasi üles