FIDE plaan Venemaa maletajad turniiridele tagasi lubada on pälvinud kõvasti kriitikat (1)

Copy
Magnus Carlsen
Magnus Carlsen Foto: Tibor Illyes / EPA / Scanpix

Rahvusvaheline maleliit (FIDE) otsustab sel nädalavahetusel, kas lubada Venemaa ja Valgevene maletajad tagasi rahvusvahelistele võistlustele.

Ettepaneku küsimuse arutamiseks tegi Kõrgõzstani maleliit. Oma vastumeelsust kõnealusele arutelule väljendas male maailmameister, norrakas Magnus Carlsen, vahendab Sportstar.

Nimelt jagati eile õhtul välja FIDE 100 auhindu, kus Carlsen teenis kõigi aegade parima maletaja tiitli. Tänukõnes avaldas ta austust teisele eksmaailmameistrile Garri Kasparovile, kes on meie idanaabri suhtes opositsiooniliselt meelestatud ja elab juba enam kui kümnendi välismaal. Lisaks sõnas ta, et ei toeta plaani lubada Venemaa ja Valgevene maletajad tagasi rahvusvahelistele võistlustele.

«Garri auks, ma olen kindel, et ta kasutaks seda võimalust ning annaks soovituse hääletada Venemaa ja Valgevene maleliitude kaasamise vastu. Seda ma ka teen,» sõnas 33-aastane norrakas.

Kasparov reageeris sellele omakorda sotsiaalmeedias: «Tõepoolest soovitaksin nii teha ja teekski.» Carsenile avaldus toetust ka Ukraina spordiminister Matvi Bidnõ. «Diktaatorlikud režiimid üritavad kasutada sporti ja sportlasi Ukraina-vastase sõja legitimiseerimiseks, seega tuleks Venemaa ja Valgevene vastaseid sanktsioone karmistada, kuni sõda jätkub,» kirjutas ta ühismeedias.

33-aastase norraka mõtetele vastas ka Venemaa maleliidu asepresident Sergei Smagin: «Tuletan Carlsenile meelde, et tema profikarjäär sai alguse Venemaal. Ta külastas lapsena meie riiki, osales mitmel turniiril ja teenis siin märkimisväärse summa auhinnaraha.»

«Üldiselt suhtun väga negatiivselt poliitilistesse avaldustesse inimeste poolt, kes neid protsesse ei mõista ega mõjuta,» ütles Smagin lõpetuseks.

Venemaa ja Valgevene maletajad eemaldati rahvusvahelistelt võistlustelt pärast Ukraina täiemahulise sõja algust ehk 2022. aasta veebruaris.

Märksõnad

Tagasi üles