Žalgirise korvpallurid kuulutasid välja streigi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Jonas Maciulis
Jonas Maciulis Foto: SCANPIX

Leedu üks sümboleid Kaunase Žalgirise korvpallimeeskond on sisuliselt pankrotis ning valitseb oht, et klubi peab tegevuse lõpetama. Täna jäi ära nende Leedu meistriliiga kohtumine Nevezisega.

Kaunas ajalehe Kauno Diena spordireporteri Dovile Kamarauskiene sõnul kuulutasid käimasoleval hooajal vaid kaks korda palka saanud Žalgirise mängijad välja streigi. «Nad treenivad, ent tänasele mängule Nevezisega keeldusid sõitmast,» sõnas ta. «Leedu korvpalliliit lubas lükata mängu pühapäevaks – raske öelda, kas selleks ajaks midagi muutub.»

Kinnitamata andmetel on Kaunases peatatud ka tuleval laupäeval toimuma pidanud Žalgirise ja Rocki vahelise Balti liiga kohtumise piletite eelmüük.

Leedu spordiportaalid viitavad, et Žalgirise võlad võivad küündida 30 miljoni litini, mis võrdub 135 miljoni Eesti krooniga. Kamarauskiene väitel ei pruugi võlgnevus siiski nii suur olla, ent kindlasti on see üle 10 miljoni liti.

«See võib olla 10 kuni 20 miljonit. Täpset suurust ei oska keegi öelda,» märkis ta. «Tegelikult on siin oma osa ka Leedu valitsusel – kümme aastat tagasi võitis Žalgiris Euroliiga, siis lubati meeskonnale preemiaks viis miljonit, seda raha pole siiani tulnud. Klubi on aga selle iga aasta oma eelarvesse sisse kirjutanud. Mingi hetk hakkas sealt võlgnevus jooksma.»

Leedu ajakirjanik avaldas siiski lootust, et meeskond suudetakse päästa. Tuleval nädalal asub probleemi arutama kohalik omavalitsus ning pole võimatu, et vähemalt jooksvate kulutuste katteks eraldatakse Žalgirisele mingigi summa.

Midagi pole klubi heaks suutnud teha ka Žalgirise president Arvidas Sabonis. Mängijatega pole ta juba ammu kohtunud, klubiga hoiab ta sidet vaid peatreener Gintaras Krapikasele helistades. «Väidetavalt palub ta alati treeneril mehi tervitada, kuid mida need tervitused sellises olukorras annavad…» mõtiskles Kamarauskiene. «Kindlasti on tal endal mingi raha, ent keegi ei saa öelda, mida ta peab sellega tegema.»

Pallurid on Leedu ajakirjandusega vesteldes märkinud, et ei välista välisklubidesse lahkumist, ent vähemalt praeguse seisuga pole neile häid pakkumisi tehtud. «Praegu nad lihtsalt harjutavad ja ootavad, mis saab,» teadis Kamarauskiene. «Näiteks Paulius Jankunasel ja Jonas Maciulisel on lepingus kirjas korralik palk. Euroopas pole palju kohti, kus neile sarnast raha pakutaks.»

Raskused on Žalgirist kummitanud kogu tänavuse hooaja. Sügise ja talve alguse jooksul on meeskonnas lahkunud kõik välismaalased – Loren Woods, Marcus Brown, Willie Dean ja Ratko Varda.

Tagasi üles