Tallinna maraton tõi rajale sporditipud ja värvikaid jooksusõpru kogu maailmast

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad enne starti kätekõverdusi tegemas.
Ajateenijad enne starti kätekõverdusi tegemas. Foto: Toomas Huik

Baltikumi rahvarohkeimal spordisündmusel võis kohata väga erineva vanuse ja põneva väljanägemisega jooksusõpru. Osalejaid oli kohale tulnud 37 riigist.


80-aastane Einart oli pärast suurt pingutust üle lõpujoone jõudes rõõmsa olemisega ning suutis hingeldamata rääkida. «Vahepeal vaevas mind vigastus ja pidin mõne aasta pausi pidama, aga nüüd olen taas rajal. Ei ole see jooksmine nii raske midagi,» ütles 10 km läbinud vanahärra rõõmsalt.

Sealsamas lõpetas vaid kaheksa-aastane Heili-Mae, kelle jaoks see oli juba teine kord üritusel osaleda. «Ta pidas kenasti lõpuni vastu, ei olnud mingeid probleeme,» kommenteeris tüdruku isa finišis.

Üks mees, Kristjan Puusild läbis aga maratonidistantsi sootuks tagurpidi! Kummalisi ettevõtmisi nägi veelgi – Eesti tänavakorvpalli sarja eestvedaja Reigo Kimmel läbis raja korvpalli põrgatades. «Eelmisel aastal tegin sama maratonidistantsil ja 10 km polnudki selle kõrval väga hull,» ütles Kimmel, kes oli siiski üsna kurnatud olemisega.  

42,5 km ehk maratonidistantsil kenyalaste John Kipkemoi Kirui ja Hosea Kipkemoi Kiplagati järel isikliku rekordiga kolmanda koha saanud ja Eesti meistriks kroonitud Viljar Vallimäe nägu oli finišis naeru täis, nagu polekski ta just tohutu pingutusega hakkama saanud.

«Plaani isiklikku tippmarki joosta polnud, tahtsin lihtsalt lõpuni vastu pidada,» rääkis ajaga 2:21.27 lõpetanud Vallimäe. «Jooksin terve distantsi üksinda, seepärast oli üsna raske. Mere ääres oli tugev tuul, mis võistlemist just kergemaks ei teinud.» Naistest krooniti ajaga 2:45.02 võitjaks Evelin Talts.

Finišis leidus ka neid, kes asfaldile varisesid, kuid suuremal osal jooksjatest oli siiski suu naerul.

Merle osales poolmaratonil esimest korda ja kuigi tegu on pideva treenijaga, läks poolel distantsil väga raskeks. «Joosta jaksasin küll, aga mingil hetkel läks süda pahaks ja pidin rajal isegi arstiga konsulteerima,» rääkis ta. «Trenn on üks asi, aga siin joosta hoopis midagi muud,» tunnistas ta.

Suure koosseisuga oli esindatud Eesti valitsev korvpallimeister Kalev/Cramo, nende mängijaid ja personali jagus mitmele distantsile. Kõige kõvema saavutusega sai hakkama meeskonna füsioterapeut Priit Lehismets, kes on ka Eesti rahvuskoondise abiline. Lehismets sai maratonil kokkuvõttes ajaga 2:36.37 seitsmenda koha, Eesti meistrivõistluste arvestuses oli ta neljas.

Korvpalluritest oli kiireim Rait Keerles, talle järgnes Bamba Fall. «Eks see ülejäänud punt jäi kaugele maha,» lausus Keerles pärast jooksu muigelsui. «10 km pole väga raske läbida, eks trennis jookseme ju ka pikka maad,» lisas ta. «Tahtsin oma meeskonnakaaslasi ikka võita,» ütles rahvamassi seest hästi välja paistev 216 cm pikkune Fall pärast lõpujoone ületamist. «Varem pole ma midagi sellist teinud, päris huvitav kogemus,» lisas keskmängija. Peale mängijate jooksis 10 km raja läbi klubi projektijuht Gerly Kostla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles