Punktijaht enesekindla Ungari vastu

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Oper (vasakult teine) oli vigastustega kimpus olevatest mängijatest ainus, kes eile terve harjutuskorra kaasa tegi.
Andres Oper (vasakult teine) oli vigastustega kimpus olevatest mängijatest ainus, kes eile terve harjutuskorra kaasa tegi. Foto: Toomas Huik

MM-valiksarja kahe kaotusega alustanud Eesti jalgpallikoondis asub täna koduväljakul punkti- ja väravajahile, kui vastamisi minnakse uhke ajalooga Ungari koondisega. Samas on kahekordsel MM-hõbedal (1938. ja 1954. aasta) ja kolmekordsel olümpiavõitjal (1952, 1964 ja 1968) samuti tõestamissoovi kuhjaga.

Suurturniiridest viimati 1986. aasta MMile jõudnud ungarlased alustasid käimasolevat valiksarja 5:0 võiduga Andorra üle ning jäid seejärel koduplatsil 1:4 alla Hollandile. Ungaris Györi ETO ridades klubijalgpalli mängiva Eesti koondise ründaja Jarmo Ahjupera sõnul räägivad ungarlased iga valiktsükli eel võimalikust pääsust finaalturniirile ja tema klubikaaslased tegid samuti enne reedest kohtumist suuri sõnu.

«Mängijad on väga enesekindlad ning teatasid, et võidavad 3:0. Ütlesin neile, et olge rahulikud, nii lihtne see ei ole. Samas usuvad sealsed inimesed ja treenerid, et tuleb raske kohtumine. Võib öelda, et mängijad on väga enesekindlad, kuid fännid on natuke realistlikumad,» märkis Ahjupera. «Homses (tänases – toim) koosseisus on neli minu klubikaaslast. Tegemist on heade mängumeestega, kes on klubis kõik hästi esinenud.»

Sarnanevad rumeenlastega

«Kodus Hollandiga mängides lootsid nad kindlasti paremat tulemust. Pehmelt öeldes jäid nad natuke häbisse ja tahavad Eestit kasutada meeskonnana, kelle peal häbi maha pesta. Punkte loodavad nad sellest kohtumisest kindlasti. Eestiga mängides on nende ootused kõrged,» lisas Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli.

Tänase matši eel on Rüütli maininud, et ungarlaste puhul on tegemist samalaadsete vastastega nagu valiksarja esimeses kohtumises vastu tulnud rumeenlased. Juhendaja hinnanguga nõustus ka sealset jalgpalli hästi tundev Ahjupera.

«Oma stiili poolest meenutavad nad Rumeeniat – nad on tehniline ja palju maast söödumängu mängiv meeskond. Võrreldes Türgiga on nad aga klass nõrgemad,» hindas ründaja.

Samuti kui ungarlased soovivad ka eestlased kodupublikule pakkuda ilusa elamuse. Eelmise EM-valiksarja alagrupis teise koha saavutanud eestlased loodavad endiselt rõhuda oma tugevustele ja viimastest allajäämistest üle olla.

«Loodan, et kaotused ei ole mõjunud rusuvalt, ja üritan ikka rõhutada, et nii ei tohigi. Mingit kriisikoosolekut ei ole olnud. Teeme endiselt oma asja. Mingeid garantiisid spordis ju ei ole. Kaks kaotust ei tähenda, et mõni mees oleks kehv mängija ja meie kehv meeskond. Nii see sport käib,» sõnas Rüütli.

Tänase kohtumise eel on koondisele muret valmistanud ka vigastused. Peatreener eile küll tänast algkoosseisu ei avaldanud, kuid ei välistanud ka ühegi traumaga kimpus oleva palluri eemalejäämist.

Vigastused segavad

Tervisega on seni hädas olnud Ragnar Klavan, Aleksandr Dmitrijev, Taijo Teniste ja Andres Oper. «Päris sada protsenti ei saa kellegi kohta öelda, et ta oleks väljas. Võib-olla tuleb koosseisuga laveerida. Kõik on võimelised mängima ja arvan, et kui paneksin nad väljakule, siis nad mängiksid selle kohtumise ka ära,» sõnas Rüütli.

Samas võib nende meeste väljakule jooksmine tähendada seda, et järgmisel teisipäeval, kui kohtutakse Andorraga, saaksid nad puhkepäeva.

Kui Klavan tuleb tõenäoliselt täna väljakule ja Dmitrijev on eelseisvast kahest kohtumisest eelduste kohaselt võimeline kaasa tegema ühes, siis Rüütli loodab ka kahes eelmises valikmatšis hästi esinenud ründaja Operi panusele. Viimasest Küprose liiga mängust jäi ründaja teatavasti eemale. «Tema sõnul andis tagumine reielihas tunda. Sealne treener oli arusaaja mees ning nad leppisid kokku, et teda hoitakse. Praegu on ta valmis ning loodame, et lihas peab vastu,» avaldas Rüütli.

Võrreldes tavapärasega on Eesti algkoosseisus kindlasti üks muudatus, kuna kohtumises Türgiga teenitud punase kaardi tõttu ei saa täna väljakule joosta paremkaitsja Enar Jääger. Tema võimalikeks asendajateks on Tihhon Šišov ja koondises vasakkaitsja rolli täitev Teniste. Kuna vigastusega kimpus olev Teniste eile õhtul koondisega trenni kaasa ei teinud, siis ilmselt haarab selle koha koondises kindlaid esitusi näidanud Šišov.

Eesti ja Ungari kohtumine algab Lilleküla staadionil kell 21.30.

JALGPALL

•    D-alagrupi tabeliseis: 1. Rumeenia 6 punkti, 2. Holland 6, 3. Ungari 3, 4. Türgi 3, 5. Eesti 0, 6. Andorra 0

Eesseisvad kohtumised

•    12.10.2012: Eesti – Ungari, Holland – Andorra ja Türgi – Rumeenia.

•    16.10.2012: Andorra – Eesti, Ungari – Türgi, Rumeenia – Holland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles