Õnnelik edasipääs teravate probleemide kiuste

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlva Serviti.
Põlva Serviti. Foto: Margus Ansu

Elu on muutlik – ühel päeval võib olla taevas süngetest pilvedest must, järgmisel hommikul särab aga eresinises taevas suur päike. Täpselt nii on ka spordis – laupäeva õhtul valitses Põlvas Mesikäpa spordihoones jahe õhk ning kohalike inimeste, eriti aga Serviti käsipallimeeskonna treenerite meel oli must ja hing raske.

Pärast Belgia Hasselti käest saadud sauna näis Serviti juhtidele tõenäoline, et eurosarja alagrupiturniirilt ei õnnestu edasi pääseda. Kõik näis olevat nende vastu – pühapäeval pidid juba edasipääsu taganud belglased kohtuma Hollandi Nitrogen-Lionsiga ning alagrupi võiduks oleks piisanud neile seitsmepunktilisest kaotusest. Kui veel arvestada naaberriigi meeskondade vahelisi häid suhteid – lennujaamast Põlvasse sõideti koguni ühe bussiga –, võis karta, et mäng lõpeb täpselt sellise tulemusega, mis aitab surnud ringiga edasi Belgia ja Hollandi klubi.

Kaotus tekitas sandi tunde

Halb eelaimus süvenes veelgi, kui pühapäeva hommikul peetud kohtumise eel selgus, et üks Hasseli liidreid jääb mängust kõrvale. Kuid seekord võitis sport! Ei mingit naabrite kokkumängu ega seisu sobitamist. Belgia klubi võttis näiliselt võimsamate hollandlaste vastu võidu 30:28.

Nüüd polnud Põlval vaja teha muud, kuid alistada amatööridest koosnev Küprose klubi Aiyou Pavlou. Tõsist mängu ei tulnudki, Serviti võttis võidu 34:11 ning mängust rohkem köitis tähelepanu selle ümber toimuv. Näiteks minutilistel vaheaegadel esinenud tantsutüdrukud pakkusid Küprose mängijatele rohkem huvi kui mänguplaani arutamine ning nii õõtsutati end tantsurütmis ja nauditi Eesti neidude ilu.

«Mõnikord paistab taevas ikka päike,» õhkas Serviti peatreener Kalmer Musting pärast turniiri lõppu kergendunult. «Pärast mitmeaastast vaheaega jõudsime eurosarjas edasi. Lisaks saime teada, et sportlik printsiip on ikkagi olemas ja midagi ei otsustata niisama.»

Samas tunnistas Musting, et laupäeva õhtul oli hinges väga sant tunne. Põhjuseks ootamatult suur 18:33 kaotus Hasseltilt. See sundis vaatama Põlva käsipallile laiemalt ning tõdema, et aastate taha jäänud hiilgeaegade tasemele jäädakse alla. «Meeskond on õhuke,» nentis ta.

Tegelikult on kunagi Põlva spordihoonesse kogunenud täismaja publikut hullutanud meeskonnast alles mõlemad nurgaründajad Raido Peedomaa ja Kristjan Muuga, lisaks väravavaht Eston Varusk ja veel üks nurgaründaja Siivo Sokk, kuid jättes kõrvale Varuski, pole keegi neist praegu kunagisel tasemel.

Muuga lõpetas äsja põlvevigastusest tingitud pooleaastase võistluspausi, vigastused on kustutanud ka Soku mänguvormi. Peedomaa peaks olema üks meeskonna liidreid, kuid vähemalt seekordsel turniiril kumas temast ebakindlust.

Seepärast püsibki Serviti mäng peamiselt kolme leegionäri õlul ja kui nendel mäng ei õnnestu, pole väärilist vahetust kusagilt võtta. Laupäeval nende mäng ei õnnestunud. «Vaatasin mängu ajal korduvalt pingile ja mõtlesin, et oleks mul siin veel Mario Karuse või Janis Selge, aga neid pole,» viitas Musting kahe hooaja vahel lahkunud olulistele mängijatele. Mõlemad pallivad nüüd Soomes ja seal on nende põhitegevuseks juba tava­line igapäevatöö.

Endiste liidrite lahkumise järel pole aga uue põlvkonna poisid sama jõuliselt esile kerkinud. Mustingu hinnangul on see ka üks põhjus, miks Serviti pole juba mitu hooaega suutnud väga säravat mängu näidata. Samas oleks ülekohtune väita, et Põlvas ei tehta noortega piisavalt tööd – vastupidi, noorte arendamiseks on isegi klubi noortemeeskond toodud meistriliiga tasemele, kuid sealt suudavad tõusta vaid vähesed.

Tuttav vastane

«Murrang toimub gümnaasiumi lõpus, siis tuleb otsustada, kas saada sportlaseks või valida teine tee. Paljud otsustavadki ära, et ei pürgi tippspordi suunas,» arutles Musting. «Põlva on ikkagi väike linn ja meie valikud pole nii suured. Ideaalne oleks seegi, kui igast vanuseklassist tuleks peale kaks mängumeest, kuid alati see ei õnnestu.»

Iga aastaga muutub üha raskemaks ka klubile raha leidmine. Kitsad olud on viinud selleni, et täisproffidena on meeskonnas vaid kolm leegionäri, ülejäänud mehed käivad hommikuti tööl või õpivad. «See on esimene aasta, kui me ei käi meeskonnaga hommikuti treenimas,» tõdes Musting.

Eurosarja järgmises ringis läheb Serviti kokku vana rivaali Minski SKAga. Esimene mäng peetakse 24. novembril koduväljakul. Huvitaval kombel kohtutakse nädal varem sama meeskonnaga kodus Balti liiga arvestuses. «Neil on kõrges eas, kuid väga tegus ja tark treener, lisaks mängib seal mitu Valgevene koondise mängijat. Õnneks saame nendega tutvuda Balti liigas,» sõnas Musting.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles